Centrum Galaxy

Ruukki provided a new façade for Centrum Galaxy in Szczecin, Poland, based on Ruukki Renovation concept. The shopping centre’s new façade has been created by a system of glass panels alternated with Ruukki Liberta steel rainscreen panels in dark grey, grey and white.

Partners

  • Owner: EPP
  • Design: Open Architekci
  • Steel facade contractor: EKOL Stanisław Paczyński
Google maps image for pdf print

Centrum Galaxy was built in 2003 in the heart of Szczecin, a city in northwest Poland with a population of more than  400,000. This multi-storey building was designed as two cuboids. A clinker colour dominated the façade. After 12 years of operation, the centre required thorough renovation, although the decision was also driven by a need to expand the offering with many new popular brands. A prestigious location required solutions that recapture the shopping centre’s attractive and competitive appearance while being highly functional and easy to install.  

Open Architekci, an architectural office from Warsaw, was responsible for the renovation and expansion concept. The shopping centre’s new façade  has been created by a system of glass panels alternated with Ruukki Liberta steel rainscreen panels in dark grey, grey and white. The façade panels, which are up to 200 cm high and f 50 cm or 100 cm in width, have been installed vertically. As a special request, Ruukki manufactured also panels with various depths (30-50 mm).

Ruukki’s involvement in this project is a good example of the benefits provided by the company’s system designed especially for renovation needs. The Ruukki Renovation concept used  for the Galaxy Centrum was based on a Liberta rainscreen panel system. Its universality allows  panels to be installed on walls of any structure. Tailored production enables the fabrication of panels with individual dimensions and colours in order to meet  a particular architectural vision.