Szpital Nova, Finlandia

Profile Ruukki Design można stosować również wewnątrz. Nasze produkty zostały wybrane do wykonania zewnętrznych i wewnętrznych ścian szpitala.

Partnerzy

  • Inwestor: Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
  • Wykonawca: Pohjanmaan Rakennuspelti Oy
  • Architekt: JKMM Arkkitehdit

 

Google maps image for pdf print

Profile Design Rome S34 zastosowano na elewacji i sufitach. Dodatkowo, perforowane wersje tych samych profili Design Rome S34 (4 mm, 30%) użyto na ścianach wiat budynku. Perforowane produkty nie mają otworów umożliwiających zobaczenie czegoś przez nie, ale przepuszczają światło. Sprawdzają się doskonale w miejscu, gdzie podjeżdżają karetki. 

Planowanie i budowa szpitala rozpoczęły się w 2016 roku, a zakończenie inwestycji przewidziane jest na koniec 2020 roku. 

Wewnątrz obiektu zastosowano profile elewacyjne Design Rome S34 i Design Venice S10 (4 mm, 30%). Wykonano je z anodyzowanego aluminium (0.7 mm). Profile zostały zamontowane w układzie pionowym, by funkcjonować jako separatory przestrzeni, z opcją przenikania światła. Zapewnia to prywatność, a z drugiej strony zachowuje otwarty i przestrzenny charakter wnętrza. 

Inspiracją dla dekoracji wewnętrznych były parki narodowe Finlandii. Autorom projektu chodziło o to, by przenieść przyrodę z parków w formie kolorów i kształtów blisko pacjentów i pracowników szpitala. 

W klimatyzatorniach użyto również płyt warstwowych SPA 230E Life. 

Informacje na stronie internetowej Ruukki są zgodne z naszym aktualnym stanem wiedzy. Pomimo iż dokładamy wszelkich starań, by zapewnić poprawność danych, spółka nie ponosi odpowiedzialności za bezpośrednie lub pośrednie szkody wynikające z możliwych błędów lub niewłaściwego wykorzystania informacji zawartych na naszej stronie internetowej. Spółka zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian.