Köpcentret Eeden i Tartu ser bra ut även i mörkret

jun 26, 2019

Tartu stad ordnade en omröstning där invånarna kunde välja sin favoritbyggnad bland de byggnader som stod färdiga under 2018. Att köp- och fritidscentret Eeden är populärt bland Tartus invånare visade sig inte minst den 14 mars då man tillkännagav att centret hade segrat i kategorin ”tillbyggda och renoverade byggnader”. Ruukki levererade byggnadens guldfärgade, perforerade fasad och sandwichpaneler samt designprofiler och bärande takplåtar.

Eeden byggdes i början av 2000-talet och ligger cirka 3 km sydost om Tartu centrum. Köpcentret var ursprungligen en Coop Konsum-livsmedelsbutik, intill vilken ett större köpcenter byggdes i början av 2000-talet.

Efter renoveringen år 2018 har Eeden 74 hyresgäster och en golvyta på över 25 000 kvadratmeter.

”Vi renoverade det befintliga köpcentret, byggde tillbyggnaden till Eeden samt en helt ny bilparkering i 3 plan. Byggnadens fasad förnyades också. Sammanfattningsvis var detta ett mycket lyckat projekt”, säger konstruktions- och underhållschef Margus Tuuling från AS Eedeni Keskus.

Uppdaterat efter lokala behov

”Vi renoverade och byggde till Eeden, eftersom det behövdes mer utrymme för nya tjänster. Tillbyggnaden inkluderade ett nöjescenter med restaurangområde och biograf, samt utrymmen för en veterinärmottagning och en hundsalong”, förklarar Margus Tuuling.

 För att komma underfund med vilka butiker och tjänster som behövdes i området utgick man från kundenkäter när man utvecklade det förnyade Eeden. Eftersom det till exempel finns många barnfamiljer i området har Eeden även en inomhuslekpark.

”För att uppdatera Eeden var vi även tvungna att ge köpcentret ett ansiktslyft. Nu ligger det i linje med de lokala invånarnas behov och vardag”, säger Tuuling.

Fasad ger Eeden mervärde

”Eeden är en ganska stor byggnad på området och vi ville att den skulle vara visuellt tillfredsställande. Vi skapade en pärla till fasad som även ser snygg ut i mörkret, förklarar Margus Tuuling.

Fasaden på Eedens nordöstra och östra sida är byggnadens kronjuvel. Dess fasadlameller är perforerade för att avbilda Edens trädgård med dess palmer och exotiska liv. Eftersom fasadpanelernas bakgrund är belyst är figurerna även synliga på natten.

”Från början fanns flera olika fasadalternativ att välja mellan, men valet föll på denna fasad. Ruukki är en ledande och pålitlig aktör i branschen. Därför beslöt vi tillsammans med byggherren att välja dem som samarbetspartner för detta projekt”, förklarar Margus Tuuling.

Utöver imponerande fasadlameller levererade Ruukki även sandwichpaneler till väggarna, bärande takplåtar och designprofiler till byggnadens västra och södra delar.

Planering på flera nivåer

Renoveringen av Eeden krävde en komplex planering. Eftersom både kundernas och entreprenörernas behov skulle tillgodoses var Eeden öppet under hela renoveringsprocessen. Implementeringen av den imponerande, konstnärliga fasaden innehöll även ett praktiskt inslag. Storleken på perforeringshålen måste designas så att man inte skulle kunna lockas att sticka in handen i dem och skada sig.

Till en början diskuterades även den guldfärgade fasaden. Mönstrade och guldfärgade fasader är inte så vanliga. Med tanke på att många aspekter måste tas med i beräkningen innan beslutet kunde fattas var färgvalet komplext och tidskrävande. Margus Tuuling säger att de valde en specialfärg, trots att det innebar att projektet i slutändan fick en senare start än normalt. Projektet färdigställdes trots allt inom utsatt tid.

“Sammantaget är vi väldigt nöjda med valet gällande färgen”, säger Tuuling och tillägger:

“Vi är för närvarande nöjda med hela projektet och den uppnådda looken. Och det verkar som att Tartus invånare håller med”.

Senaste nytt