Imponerande fasad på parkeringshus vid Tallinns internationella flygplats

mar 19, 2019

År 2018 byggdes ett parkeringshus för mer än 1 200 bilar intill Tallinns internationella flygplats. Med sitt läge vid livliga Tartu maantee ger byggnaden hela flygplatsen ett imponerande uttryck. Byggnadens fasad är beklädd med Cor-Ten-lameller från Ruukki.

Parkeringshuset består av fem byggnader med tre våningar vardera. På uppdrag av Tallinns internationella flygplats, AS Tallinn Lennujaam, färdigställdes byggnaden inom ett år från planeringsstart. Byggfirman KMG Inseneriehituse ansvarade för projektets design och konstruktion.

”Det fanns ett uppenbart behov av nya parkeringsplatser. De senaste årens växande passagerarantal har inneburit att vi inte har haft tillräckligt med parkeringsplatser. Nu har vi tredubblat antalet parkeringsplatser på området från 400 till 1 200, säger Margot Holts, kommunikationschef på Tallinns internationella flygplats.

Platsen ställde krav på utseendet

”Vårt viktigaste kriterium var en välfungerande byggnad. Eftersom byggnaden även ligger på en synlig plats, krävdes det lite extra ansträngningar för att göra byggnaden luftig, modern och attraktiv”, säger Margot Holts.

Förutom kunden hade även Tallinns stad egna kriterier för byggnaden, den måste vara imponerande och fungera som en anslående första kontakt med staden för flygresenärerna.

Parkeringshuset har blivit ett landmärke för hela flygplatsen. Det är inte en rektangulär låda som dominerar landskapet, utan byggnaden smälter in i omgivningen utan att stjäla rampljuset från flygplatsbyggnaden. En detalj som är värd att nämna är att vinkeln på fasadlamellernas överkant följer samma branta designuttryck som flygplatsens tak.

Jord och konstant trafik en utmaning

Projektledare Marko Pikk vid KMG Inseneriehituse som ansvarade för projektet, menar att grunden var projektets mest utmanande fas. Detta berodde delvis på byggnadens placering vid sjön Ülemistes kalkstensstrand och delvis på att parkeringshuset måste byggas utan att störa flygplatsens verksamhet.

Byggnadens mest imponerande del, fasaden, var däremot inte en utmaning. För att skapa ett intryck av luftighet installerades Cor-Ten-fasadlamellerna på strukturerna som vertikala lameller.

”Eftersom allt var noga planerat på förhand orsakade installationen inga ytterligare utmaningar eller merarbete. Vid säkring av lamellerna har vi även beaktat effekterna av markrörelserna”, förklarar projektledare Marko Pikk.

 

Flera konkurrenter ville leverera

Cor-Ten-fasadens färg mötte alla utseendekriterier för byggnaden, både de som ställts av Tallinns flygplats och de som ställts av staden Tallinn.

”Ruukkis långa produktgaranti och det faktum att fasadytan är underhållsfri bidrog till att vi valde Ruukki, säger Marko Pikk.

Perforeringen av Cor-Ten-lamellerna ökar fasadens luftighet. Brandmyndigheterna krävde också att hälften av all inkommande luft måste lämna byggnaden omedelbart, och perforeringen gjorde att detta krav kunde uppfyllas. Perforeringen och hålstorleken testades tillsammans med Ruukki.

Tre andra företag utöver Ruukki var också intresserade av att leverera fasaden.

”Många företag ville vara med i projektet på grund av byggnadens mycket synliga placering. Läget är också ett bra skyltfönster för Cor-Ten, säger Marko Pikk.

Resultatet uppfyllde förväntningarna

Marko Pikk är nöjd med Ruukkis delaktighet i projektet. Planeringen gjordes tillsammans, lösningen fann man tillsammans och leveranserna var snabba. Den nya byggnaden har gjort intryck.

”Både vid invigningen och i samband med besök har arkitekter gett byggnaden positiva kommentarer. Man har även uppmärksammat att betong och Cor-Ten går bra ihop”, säger Marko Pikk.

Att döma av kommentarer han har fått från Tallinns stad är de också nöjda med parkeringshuset, som planenligt har blivit den entré till staden som det var tänkt.

Tallinns flygplats är också nöjd med resultatet.

”Vi är nöjda med de produkter som har valts för byggnaden. De ger den ett elegant och modernt utseende. Parkeringshuset har tagits emot väl och fått positiv respons”, konstaterar Margot Holts.

”Byggprojektet var inte lätt, men slutfördes inom tidtabellen. Naturligtvis är jag också nöjd med projektet och det fantastiska resultatet”, säger projektledare Marko Pikk entusiastiskt.

Senaste nytt