Nákupné centrum Eeden v Tartu pôsobí dokonale aj v tme

6 26, 2019

Vo vyhlásení radnice mesta Tartu zo 14. marca sa píše, že nákupné a rekreačné centrum Eeden sa u obyvateľov Tartu teší veľkej obľube. V hlasovaní usporiadanom mestom si občania mohli vybrať svoju obľúbenú budovu z tých, ktoré boli dokončené v roku 2018. V kategórii „rozšírenia a rekonštrukcie budov“ vyhralo centrum Eeden. Ruukki dodala pre túto budovu perforovanú fasádu a sendvičové panely v zlatej farbe, design profily a tiež strešné nosné profily.

Eeden bol postavený začiatkom 21. storočia a nachádza sa asi 3 km juhovýchodne od centra mesta Tartu. Toto nákupné centrum slúžilo pôvodne ako obchod s potravinami Coop Konsum, vedľa ktorého bolo začiatkom 21. storočia vybudované nákupné stredisko.

Po rekonštrukcii v roku 2018 má Eeden 74 nájomcov a podlahovú plochu viac ako 25 000 metrov štvorcových.

„Zrekonštruovali sme jestvujúce nákupné centrum, vybudovali prístavbu Eedenu a tiež úplne nové trojpodlažné parkovisko. Generálku dostala aj fasáda budovy. V konečnom dôsledku to bol veľmi úspešný projekt“, hovorí vedúci úseku výstavby a údržby Margus Tuuling z AS Eedeni Keskus.

 

Modernizované v súlade s miestnymi potrebami

„Eeden sme zrekonštruovali a rozšírili, aby sme získali viac miesta pre nové služby vrátane zábavného centra s jedálenským priestorom a kinom, ako aj prevádzku pre veterinárneho lekára a salón starostlivosti o psov“, vysvetľuje Margus Tuuling.

Vynovenie Eedenu bolo výsledkom zákazníckych prieskumov aké predajne a služby obyvatelia tejto časti mesta potrebujú. A keďže je v oblasti veľa rodín s deťmi, nachádza sa v Eedene aj kryté ihrisko.

„Okrem toho, aby budova Eedenu zodpovedala súčasným trendom, musela dostať aj nový „facelift“. Dnes drží krok s dobou a je v súlade s každodenným životom miestnych obyvateľov“, dodáva Tuuling.

 

 Fasádou získal Eeden pridanú hodnotu

„Eeden je v tejto oblasti pomerne veľká budova a našou snahou bolo, aby pohľad na ňu potešil každé oko. Vytvorili sme naozaj skvostnú fasádu, ktorá sa skvelo vyníma aj v tme a tej, máme tu na severe, viac než dosť“, vysvetľuje Margus Tuuling.

Fasáda na severovýchodnej a východnej strane budovy je drahokamom na korune Eedenu. Fasádne lamely boli perforované tak, aby symbolizovali Rajskú záhradu s palmami a exotickým životom. A keďže je fasádny obklad podsvietený, obrázky sú viditeľné aj v noci.

„Vzhľad novej fasády sme si vybrali z množstva ponúkaných možností. Ruukki je v tomto odbore popredným a zároveň spoľahlivým hráčom. Preto sme sa spolu so staviteľom rozhodli vybrať si ju, v tomto projekte, za partnera“, vysvetľuje Margus Tuuling.

Okrem pôsobivých fasádnych lamiel, dodala Ruukki aj sendvičové panely pre steny, strešné nosné profily a design profily, ktoré boli použité na západnej a južnej fasáde budovy.

 

Viacúrovňové plánovanie

Rekonštrukcia Eedenu si vyžiadala komplexnú projektovú prípravu. Keďže bolo potrebné udržať spokojnosť zákazníkov i podnikateľských subjektov, Eeden zostal v prevádzke počas celej doby rekonštrukcie. Realizácia impozantnej umeleckej fasády zahŕňala aj praktický prvok. Veľkosť perforovaných otvorov musela byť navrhnutá tak, aby nimi nebolo možné prestrčiť dlaň. Predišlo sa tým riziku zranenia kohokoľvek, kto by mal pokušenie strkať ruku do otvorov.

Aj zlatá farba fasády bola spočiatku predmetom diskusie. Vzorované a zlaté fasády nie sú úplne bežné. Výber správnej farby bol zložitý a časovo náročný proces, pretože pred prijatím rozhodnutia museli byť zvážené mnohé aspekty. Margus Tuuling dodáva, že špeciálnu farbu si vybrali, hoci to znamenalo, že projekt bude napredovať pomalšie ako je obvyklé. Napriek tomu bola stavba dokončená podľa plánu.

„Celkovo sme veľmi spokojní s rozhodnutiami týkajúcimi sa farebného riešenia“, hovorí Tuuling a dodáva:

„V súčasnosti sme s projektom ako celkom i s dosiahnutým vzhľadom spokojní. A zdá sa, že ľudia v Tartu to vnímajú rovnako“.