Výsledkom spolupráce so spoločnosťou Gyproc sú zaoblené rohy materskej školy v Kodani

2 22, 2019

Materská škola Forfatterhuset pre 160 detí bola postavená v obvode Nørrebro v Kodani, ktorý charakterizujú stavby z červených tehál. Hoci je táto materská škola dokonale začlenená do svojho okolia, má ďaleko od tradičnej architektúry, ktorú vidíme v tomto obvode. Budova má zaoblené rohy a jej fasáda odzrkadľuje kreativitu uplatnenú pri jej návrhu.

Zladenie budovy s jej okolím

„Cieľom bolo postaviť budovu rešpektujúcu historické prostredie, ktorá by nerozhnevala miestnych obyvateľov“, vysvetľuje projektový manažér spoločnosti Gyproc Søren Rasmussen. Spoločnosť Gyproc patrí do globálnej skupiny Saint-Gobain.

Gyproc, spolu so sesterskými spoločnosťami Weber a ISOVER, prišla s myšlienkou zaoblených stenových prvkov budovy. Ostrosť kriviek sa v jednotlivých častiach budovy líši. Jednotlivé prvky siahajú od jedného podlažia po ďalšie a sú založené na známom systéme vonkajších stien Gyproc Thermonomic so stĺpikmi a profilmi, sadrokartónovými doskami, parozábranou, izolačnou vrstvou, izoláciou ISOVER a omietkami Weber.

Na fasádu budovy bola použitá oranžová omietka. Na povrch omietky boli nainštalované vertikálne lamely s výškou 120 cm imitujúce červené tehly, ktoré dodali fasáde ľahkosť a trojrozmerný vzhľad. Zaoblené rohy a fasádne lamely robia budovu jedinečnou.

Vytvorené tímovou spoluprácou

Spoločnosť Ruukki Anderslöv dodala špeciálne oceľové profily a podporné stĺpiky pre stenové elementy. Najnáročnejším aspektom bolo vyrobiť profily tak, aby sa dali ohýbať a umožnili tak zaoblenie rohov budovy.

„Už od úplného začiatku sme úzko spolupracovali s dánskou architektonickou kanceláriou Cobe. Ponúkli nám náročné zadanie, pri ktorom sme sa my v Gyproc mnohému naučili. Po návrhu konštrukcie sme sa, na maketách, uistili o jej vhodnosti“, hovorí Søren Rasmussen

Zaoblené prvky boli vyvinuté prostredníctvom rozsiahlej tímovej spolupráce niekoľkých strán.

„Je to typicky dánsky projekt, kde sa všetky zainteresované strany stretli a otvorene spolupracovali na dosiahnutí cieľa. Máme dlhoročné dobré výsledky zo spolupráce s Ruukki, ktorá pristúpila k tomuto projektu proaktívne“, dodáva Søren Rasmussen.

Kompetencia premietnutá do nového výrobku

Práce na projektovaní tohto stavebného diela sa začali v roku 2013. Projektový manažér, pán Rasmussen, považuje skutočnosť, že boli prizvaní do projektu, za prejav dôvery. Predpokladom úspešnosti stavebného projektu je koordinácia všetkých zainteresovaných strán. Napríklad, len pri výstavbe stien samotných, boli zaangažovaní traja rôzny stavitelia.

Spolupráca medzi spoločnosťou Gyproc a architektmi z Cobe nezostala bez povšimnutia. Materská škola Forfatterhuset bola Londýnskym múzeom dizajnu nominovaná na ocenenie dizajn roku 2015 a prebojovala sa do druhého kola Ceny Európskej Únie za Súčasnú Architektúru, najväčšej architektonickej súťaže v Európe, ceny Miesa van der Rohe. 

Sørena Rasmussen je výsledkom potešený.

„Táto budova je skvelá a zodpovedá presne tomu, čo si architekt predstavoval. Táto budova je tiež jedinečná a my v Gyproc sme sa naučili, ako vyrobiť úplne nový produkt. Máme tak riešenie pre budúcich zákazníkov, ktorí by chceli stavať zaoblené fasády."

NAJNOVŠIE SPRÁVY