Informacje - Building Envelopes

Centrum handlowe w Lohja zmienia otoczenie

Centrum handlowe Lohi w Lohja, w Finlandii, jest dobrze widoczne i łatwo dostępne – we właściwym rozmiarze dla centrum średniej wielkości miasta. W pewien sposób centrum stanowi kontrreakcję na rozwój urbanistyczny, w ramach którego obiekty handlowe powstają wzdłuż głównych ulic i skrzyżowań poza centrami miejskimi.

Budynek zlokalizowany w centralnym punkcie Lohja, godzinę jazdy od Helsinek, otwarto dla klientów 5 września 2019 roku. W 3-piętrowej galerii handlowej,  na powierzchni 22 000 metrów kwadratowych mieści się 15 sklepów i 4 restauracje. Pod ziemią znajduje się duży parking.  

Firma Ruukki dostarczyła ścienne płyty warstwowe Ruukki Life, których izolacja z wełny mineralnej wykonana jest materiału z recyklingu.  Płyty Ruukki zastosowano również wewnątrz centrum pomiędzy przegrodami ogniowymi. Większość elewacji wykonano z paneli Lamella dostarczonych przez Ruukki. Kolor paneli odpowiada kolorowi śniegu w słońcu. Na zaokrąglonej fasadzie oraz na pozostałych fasadach zamontowano system Ruukki Emotion z podświetleniem.  

Plan zagospodarowania przestrzennego w Lohja nakładał surowe wymagania na kształt budynku, w tym na zaokrągloną fasadę.  

„Chcieliśmy wnieść kolor i energię do narożnika o zaokrąglonym kształcie. Omówiliśmy ten temat z firmą budowlaną i z Ruukki, i perforowane panele Lamella okazały się dobrym sposobem na podkreślenie tej części budynku,” mówi architekt Heikki Käppi, odpowiedzialny za projekt obiektu.

Centralna lokalizacja stanowiła wyzwanie

Architekt Heikki Käppi dołączył do projektu już po jego rozpoczęciu. Wyzwanie stanowiły nie tylko wcześniejsze wersje projektowe, centralna lokalizacja i surowe warunki, ale również rozmiar obiektu.

Centrum handlowe poprawiło wygląd otoczenia. Miejski architekt Lohja, Juha Anttila, mówi, że fasada o zaokrąglonym kształcie, zwłaszcza od strony ronda, stanowi powód do dumy. Teren, na którym stanęła galeria, został ponownie zintegrowany z handlowym centrum Lohja.

„Perforowane, czerwonawe panele podkreślające fasadę początkowo budziły zdumienie, ale w szarej, październikowej aurze kolor ten na pewno nie jest przygnębiający. Spokojne oświetlenie fasady, umieszczone za panelami, spotkało się z pozytywnymi komentarzami. Ten sam motyw jest również powtórzony w zewnętrznych barierkach ze szkła,” mówi Juha Anttila.

Największymi najemcami w galerii są sklepy Sokos i S-market, kontynuując tradycję dzielnicy. Spółdzielnia Suur-seudun osuuskauppa znajdowała się tutaj od 1927 roku.

Rozwój dzięki nowemu planowi

Juha Anttila uważa, że plan zagospodarowania Lohja, który wszedł w życie w 2016 roku, stał się siłą napędową rozwoju całego terenu. Okolica została odświeżona dzięki remontom wielu ulic i budynków. W myśl planu, teren ten powinien stanowić spójną całość, a wygląd obiektów podkreślać jakość i przyjemny charakter miejskiego centrum. Nowe budownictwo powinno harmonizować z otoczeniem.

Centrum handlowe Lohi wygląda dobrze z każdej strony, a każda z jego elewacji prezentuje się jak frontowa. Części techniczne, takie jak np. doki załadunkowe, często psują wygląd. Plan miejski zakładał, że parking, zarządzanie odpadami, magazyny i całe zaplecze techniczne łącznie z wymaganymi systemami mechanicznymi i elektrycznymi nie mogą rzucać się w oczy.

Pokonane wyzwania

„Zawsze pojawia się wspaniałe uczucie, gdy widzi się gotowy budynek oddany klientowi na czas,” mówi Pasi Siikaluoma, kierownik produkcji z firmy budowlanej Jatke Oy.

Spółka Jatke Oy odpowiadała za projekt budowlany, którzy poza robotami budowlanymi obejmował również ogólną odpowiedzialność za dokumentację projektową.

Inwestycja rozpoczęła się od rozbiórki starych budynków z różnych lat, a faktyczne roboty budowlane rozpoczęły się w sierpniu 2017 roku. Budowa zajęła więc trochę ponad dwa lata.  

Pasi Siikaluoma wyjaśnia, że logistyka w centrum miasta wymagała starannego planowania, gdyż brakowało przestrzeni na składowanie materiałów.

Także kształt budynku nakładał dodatkowe wymagania. Obiekt zbudowano przy użyciu długich belek, których montaż z placu budowy byłby niemożliwy. Problem rozwiązano dzięki montażowi belek od środka budynku na zewnątrz. Ze względu na to, że w konstrukcji szkieletowej obiektu nie ma kątów prostych, konieczne było realizowanie wielu zadań konstrukcyjnych na miejscu, w  złączach płyt betonowych.  

Łukowa fasada z prostokątnych produktów

Jeśli wrócimy do budowy i zawiłości związanych z zaokrągloną elewacją, najpierw postawiono ścianę z płyt warstwowych. Następnie należało zamontować panele elewacyjne Lamella na prostokątnych płytach w taki sposób, by stworzyć gładką fasadę o łukowym kształcie.

„Udało nam się to zrobić dzięki precyzyjnemu planowaniu. Dla każdego profilu, na którym miał być zamontowany panel Lamella sporządzono dokładny plan montażu. Na końcach paneli wykonano pionowe cięcie ukośne po to, by zakrzywienie nie skutkowało szczelinami między panelami,” wyjaśnia Pasi Siikaluoma.

Dla firmy budowlanej Jatke, projekt ten oznaczał rozwój kompetencji. Pasi Siikaluoma mówi, że od tego czasu niestraszny im już żaden typ elewacji. Jest bardzo zadowolony z efektu inwestycji i współpracy z Ruukki.

„Ruukki było świetnym partnerem, handlowcom zależało na powodzeniu projektu, nie tylko na sprzedaży produktów,” podkreśla Pasi Siikaluoma.

„Produkty Ruukki okazały się interesującą alternatywą dla realizacji projektu. Oprócz tego, wsparcie i wiedza produktowa Ruukki ogromnie pomogły nam w naszych wyborach. Efekt jest dokładnie taki, jak ustaliliśmy,” dodaje architekt Heikki Käppi.

„Centrum handlowe Lohi stało się wizytówką Lohja i wyróżnia się spośród pozostałych budynków w centrum,” podsumowuje Pasi Siikaluoma z Jatke Oy.