Centrum handlowe Arsenal

Przemysłowy wygląd nowej części obiektu udało się uzyskać dzięki zastosowaniu systemu ściennego Ruukki Forma ze specjalnymi panelami elewacyjnymi Lamella COR-TEN.

Partnerzy

  • Klient: Arsenal Center OÜ
  • Główny wykonawca: Nordecon AS
  • Projekt architektoniczny: PIN Arhitektid OÜ, Jaan Port, Neeme Tiimus, Markus Nimik
  • Montaż: Katuseabi OÜ
Google maps image for pdf print

Ten blisko 100-letni budynek był w przeszłości fabryką broni, a niedawno został wyremontowany i zamieniony w centrum handlowe wraz z biurami. Łączna powierzchnia obiektu wynosi 15 000 m². Pracownia PIN Architects chciała zachować stary charakter budynku i połączyć go z nowymi rozwiązaniami, dla stworzenia ciekawego kontrastu. Zamierzony efekt udało się osiągnąć dzięki zastosowaniu systemu ściennego Ruukki Forma, w skład którego weszły płyty warstwowe z rdzeniem z wełny mineralnej oraz specjalne panele elewacyjne Lamella COR-TEN. 

 

Informacje na stronie internetowej Ruukki są zgodne z naszym aktualnym stanem wiedzy. Pomimo iż dokładamy wszelkich starań, by zapewnić poprawność danych, spółka nie ponosi odpowiedzialności za bezpośrednie lub pośrednie szkody wynikające z możliwych błędów lub niewłaściwego wykorzystania informacji zawartych na naszej stronie internetowej. Spółka zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian.