Budynek sceny Joensuu

Prace nad remontem rynku trwały 18 miesięcy i zostały ukończone jesienią 2018 r. Obszerny projekt obejmował m.in. budowę podziemnego parkingu na 400 miejsc, wyłożenie powierzchni rynku ponad 73 000 kamiennych płyt oraz stworzenie zwracającej uwagę sceny.

Partnerzy

  • Projekt architektoniczny: Karttunen–arkkitehtitoimisto

 

Jej północny koniec stanowi wejście na parking podziemny, tam przebiega także kanał wentylacyjny parkingu. Ta część sceny posiada okładzinę z kasetonów COR-TEN dostarczonych przez Ruukki, które zimą 2019 roku były jeszcze w trakcie procesu patynacji. Kasetony wyróżnia perforacja.

“Szukaliśmy inspiracji dla sceny sprawdzając, co zostało już użyte gdzie indziej, zanim opracowaliśmy unikalne rozwiązanie, które jest zarówno zrównoważone, jak i dobrze komponuje się z otoczeniem. Czekaliśmy na miejsce, w którym moglibyśmy zastosować autentyczne materiały takie jak kamień, miedź i COR-TEN,” mówi architekt Lasse Nevalainen.

“Perforacja w kasetonach ściennych ma przypominać figury ludzkie, podobnie do grup ludzi gromadzących się na rynku. Perforowana powierzchnia stanowi współczesną wersję tradycyjnych haftów z Karelii i odniesienie do szóstego zmysłu kobiet z tego regionu, poczucia piękna. Wizerunki ludzi to wzór hafciarski użyty w budynku sceny,” mówi grafik Arto Liimatta, który odpowiadał za artystyczną stronę kasetonów COR-TEN.  

 

Informacje na stronie internetowej Ruukki są zgodne z naszym aktualnym stanem wiedzy. Pomimo iż dokładamy wszelkich starań, by zapewnić poprawność danych, spółka nie ponosi odpowiedzialności za bezpośrednie lub pośrednie szkody wynikające z możliwych błędów lub niewłaściwego wykorzystania informacji zawartych na naszej stronie internetowej. Spółka zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian.