Centrum sportowe Mariahallen w Helsingborgu spełnia oczekiwania użytkowników

maj 27, 2019

W maju 2019 roku, w dzielnicy Mariastad w szwedzkim Helsingborgu otwarto nowe centrum sportowe. W ciągu ostatnich 15-20 lat dzielnica ta znacznie rozwinęła się, zyskując m.in. stację kolejową, a teraz także centrum sportowe.

W centrum znajduje się hala dla sportów zespołowych oraz hala gimnastyczna. Na drugim piętrze dostępne są pomieszczenia do organizacji spotkań i imprez okolicznościowych. Inwestycja budowlana, rozpoczęta w 2018 roku, została zlecona przez miasto Helsingborg, a osobą odpowiedzialną za projekt był architekt Henrik Troedson z pracowni Sweco Architects.

Centrum sportowe mieści się w centralnej lokalizacji, a jego fasada widoczna jest ze wszystkich stron. Oznacza to, że budynek musiał wkomponować się w otoczenie i gwarantować dobry wygląd na wiele lat.

Nie dla nudnej hali w tak prestiżowym miejscu

Główne kryterium miasta Helsingborg wobec centrum handlowego było takie, że nie może być to nudna bryła w kształcie prostopadłościanu. Architekt Henrik Troedson mówi, że w projekcie wziął pod uwagę faktycznych użytkowników obiektu, czyli dzieci i młodzież. Nadał obiektowi dominujący wygląd zarówno jeśli chodzi o kolor, jak i o kształt. Na elewacji zastosowano cegły i okładzinę stalową. Budynki w Mariastad z reguły wykonane są z cegły.

„Budynek ma wiele twarzy. Największe wrażenie robi wieczorem, gdy zapala się oświetlenie za perforowanymi stalowymi kasetonami i przebija się przez nie turkus płyt. W ciągu dnia, wzory kasetonów tworzą różny wygląd w zależności od kąta, pod którym patrzymy na budynek,” wyjaśnia Henrik Troedson.

Nie ma tu jednego źródła inspiracji, pomysł na wzór pochodzi z wielu różnych źródeł i zmieniał się w trakcie procesu planowania. Ten sam wzór powtarza się w panelach akustycznych wewnątrz budynku.  

„Prawie wszystkie nowe budynki wywołują uczucia. To samo prawdopodobnie dotyczy tego przypadku. Trudno od razu oceniać budynki, najpierw muszą na dobre zakotwiczyć w krajobrazie,” mówi Henrik Troedson.

Wymagana efektywność energetyczna

Ramy operacyjne projektu wyznaczyły pomieszczenia wymagane w centrum sportowym, przepisy budowlane oraz rozmiar działki.

Miasto Helsingborg oczekiwało, by w budynku znalazła się hala do prowadzenia zajęć sportowych. Działka była na tyle duża, że umożliwiła postawienie obok hali dla dyscyplin gimnastycznych. Klient miał też inne wymagania, tym razem dotyczące środowiska. Charakterystyka energetyczna budynku musiała być 25% lepsza od wymaganej przez szwedzkie przepisy budowlane.

Henrik Troedson mówi, że szwedzki partner kontaktował się z Ruukki już przed rozpoczęciem etapu projektowania i wspólnie analizowano możliwości budowy obiektu w oparciu o produkty Ruukki.   

Dostawa Ruukki obejmowała płyty energooszczędne dla ścian, perforowane na indywidualne zamówienie stalowe kasetony elewacyjne oraz wsporniki dla oświetlenia montowanego na odwrocie kasetonów.

„Wybraliśmy Ruukki, ponieważ mogliśmy otrzymać zarówno płyty, jak i kasetony, co ułatwiło nam pracę. Ruukki dostarczyło nam nawet szczegółowy plan montażu produktów,” dodaje Henrik Troedson.

Najnowsze informacje