Centrum handlowe Eeden w Tartu wygląda dobrze także w nocy

cze 26, 2019

Centrum handlowo-rozrywkowe Eeden jest bardzo popularne wśród mieszkańców Tartu – ogłoszono to 14 marca w ratuszu Tartu. Urząd Miasta przeprowadził ankietę, w której mieszkańcy mogli wybrać swój ulubiony budynek spośród obiektów ukończonych w 2018 roku. Eeden wygrał w kategorii “budynków remontowanych i rozbudowanych”. Ruukki dostarczyło perforowaną fasadę w złotym kolorze, płyty warstwowe, profile Design oraz dachowe blachy nośne dla budynku.  

Eeden wybudowano na początku tego wieku; znajduje się około 3 km na południowy wschód od centrum Tartu. Początkowo był to supermarket spożywczy Coop Konsum, a następnie powstały kolejne powierzchnie handlowe.

Po renowacji w 2018 roku, centrum Eeden posiada 74 najemców i powierzchnię ponad 25 000 m2.  

„Wyremontowaliśmy obecne centrum handlowe, rozbudowaliśmy je o nową część i całkowicie nowy, 3-poziomowy parking. Również elewacja budynku przeszła gruntowny remont. Podsumowując, był to bardzo udany projekt,” mówi dyrektor ds. budowy i utrzymania obiektów Margus Tuuling z AS Eedeni Keskus.

 

Remont zgodny z lokalnymi potrzebami

„Odnowiliśmy i rozbudowaliśmy Eeden, ponieważ potrzebowaliśmy więcej powierzchni dla nowych usług obejmujących centrum rozrywki z restauracjami i kinem, jak również przychodnię weterynaryjną i salon fryzjerski dla psów,” wyjaśnia Margus Tuuling.

Remont Eeden zaplanowano na podstawie ankiety dla klientów sprawdzającej, jakie sklepy i usługi są potrzebne w okolicy. Przykładowo, w związku z tym, że wiele rodzin posiada małe dzieci, w Eeden znalazł się też wewnętrzny plac zabaw.

„Poza tym, musieliśmy też odświeżyć Eeden, by zyskał współczesny wygląd. Teraz jest w zgodzie z czasem i codziennym życiem lokalnych mieszkańców,” dodaje Tuuling.

 

Fasada dodaje Eeden wartości

„Eeden to dość duży budynek i chcieliśmy, by cieszył oko atrakcyjnym wyglądem. Fasada to perełka, który świetnie wygląda również w ciemności, której tutaj na północy mamy więcej od innych,” wyjaśnia Margus Tuuling.

Elewacja po północno-wschodniej i wschodniej stronie budynku to klejnot w koronie Eeden. Panele fasadowe zostały perforowane tak, by przedstawiać rajski Eden z palmami i egzotyką. Za okładziną znajduje się oświetlenie, dlatego obrazy widoczne są także w nocy.  

„Nową fasadę wybraliśmy z wielu wstępnie proponowanych opcji. Ruukki jest wiodącym podmiotem w tej branży, a przy tym rzetelnym partnerem. Dlatego też zdecydowaliśmy się wraz z wykonawcą na partnerstwo z Ruukki w tym projekcie,” wyjaśnia Margus Tuuling.

Oprócz robiących wrażenie paneli elewacyjnych, Ruukki dostarczyło również płyty warstwowe dla ścian, blachy nośne dla dachu oraz profile Design, których użyto na fasadzie po zachodniej i południowej stronie budynku.

 

Wielopłaszczyznowe planowanie

Remont Eeden wymagał kompleksowego planowania. Aby zadowolić zarówno klientów, jak i przedsiębiorców, Eeden pozostawał otwarty w czasie remontu. Realizacja artystycznej fasady miała też jeden element praktyczny, który należało wziąć pod uwagę. Rozmiar otworów nie mógł być na tyle duży, by włożyć rękę do środka. W ten sposób uniknięto zranień lub wypadków, gdyby ktoś próbował włożyć ręce do perforowanych otworów.

Początkowo przedmiotem dyskusji był złoty kolor fasady. Złota barwa i wzory to niezbyt powszechny widok. Wybór właściwego koloru był złożony i czasochłonny, ponieważ przed podjęciem decyzji należało rozważyć wiele aspektów. Margus Tuuling mówi, że wybrali specjalny kolor nawet, jeśli oznaczało to opóźnienie rozpoczęcia projektu. Mimo wszystko, ukończony został jednak zgodnie z terminem.

„Koniec końców, jesteśmy bardzo zadowoleni z wybranego rozwiązania i uzyskanego wyglądu; podobnie, jak widać, myślą też mieszkańcy Tartu,” podsumowuje Tuuling.

Najnowsze informacje