Centrum logistyczne Posten Norge w Stavanger - wynik doświadczenia i zaufania

lis 25, 2019

Centrum logistyczne mieszczące Posten Norge’s (Posten) and Bring, spółkę logistyczną specjalizującą się w dostawach przesyłek, zostało ukończone w marcu 2019 roku w Sandnes, na południe od Stavanger w Norwegii.

Nowe centrum o powierzchni 15 000 m2 stanowi część ogólnokrajowej sieci dystrybucji listów, przesyłek i paczek w Norwegii. Znajdują się w nim pomieszczenia do magazynowania i sortowania, poczta i biura. Wcześniej w regionie Stavanger została wzmocniona działalność Posten.

Veidekke Logistikkbygg rozpoczęło prace nad budową obiektu w styczniu 2018 roku i ukończyło je w ciągu 14 miesięcy. Firma Ruukki dostarczyła płyty warstwowe dla ścian budynku, okna systemowe oraz dach z blach nośnych.  

 

Zmiana wymagała nowej siedziby

Centrum logistyczne w Stavanger jest trzecim obiektem tego typu wybudowanym przez Veidekke Logistikkbygg dla Posten, po dwóch wcześniejszych centrach w Trondheim i Narvik.

„Nowe centrum było bardzo potrzebne ze względu na to, że w ostatnich latach obserwujemy ogromną zmianę w transporcie poczty i przesyłek. Ilość paczek rośnie, podczas gdy ilość tradycyjnych listów maleje,” mówi kierownik projektu Egil Høeg z Veidekke Logistikkbygg.

Przez nowy obiekt przewija się dziennie aż 170 pojazdów dostawczych. Posten and Bring, należące do Posten, często ma dostawy pod ten sam adres i właśnie rozważa opcję nowych wspólnych dostaw, by zredukować ilość kilometrów pokonywanych rocznie o 600 000 km.

 

Dzienne światło dzięki oknom

Płyty warstwowe wykorzystywane są do szybkiej budowy obiektów przemysłowych i logistycznych. Takie obiekty często zawierają również biura, a to wiąże się z wymaganymi elementami charakterystycznymi dla  powierzchni biurowych, czyli na przykład dużymi oknami. Tak też było w przypadku centrum logistycznego w Stavanger.

Firma Ruukki dostarczyła do wykonania obudowy obiektu płyty warstwowe oraz tzw. okna systemowe, które idealnie pasują do płyt Ruukki i razem tworzą szczelną, energooszczędną konstrukcję ścienną.

„Okna dopasowane do płyt, dostarczone przez Ruukki, są idealne dla budynków, w których ściany i cała konstrukcja wymaga budowy w szybkim tempie,” uważa Egil Høeg.

Zgodnie z norweskimi przepisami prawa, miejsca pracy w stałym użytkowaniu muszą posiadać okna dostarczające światła dziennego. Okna w centrum logistycznym w Stavanger są blisko sufitu, ale w części biurowej stanowią większość ściany, umożliwiając dostęp dużej ilości naturalnego światła i nadając tej części wygląd typowy dla biurowców.  

Egil Høeg mówi, że montaż płyt i okien zajął około sześciu miesięcy. Na ścianach płyty ułożone są w ośmiu rzędach jeden na drugim, a dziennie montowano dwa rzędy.

 

Nic nie pokona zaufania

Egil Høeg mówi, że współpracuje z Arve Folkestad z Ruukki od 24 lat. Oprócz wysokiej jakości, wybór  produktów Ruukki dla centrum w Stavanger bazował na zaufaniu i poziomie obsługi klienta.

„Doświadczenia z płytami i oknami Ruukki wykonanymi przez Tikli w centrum logistycznym w  Trondheim potwierdziły, że decyzja o wyborze Ruukki jako dostawcy dla centrum w Stavanger była słuszna. Nic nie pokona wzajemnego zaufania i osobistej obsługi klienta w tej branży,” podkreśla Egil Høeg.

Egil Høeg od dawna pracuje w tym biznesie. Uważa, że jednym z czynników sukcesu projektu budowlanego jest jego znajomość aż po najdrobniejszy szczegół.

„Ja tak nie sądzę, ja to wiem”.

Najnowsze informacje