Współpraca z Gyproc przy budowie wyjątkowego przedszkola w Kopenhadze

lut 22, 2019

Przedszkole Forfatterhuset posiada miejsca dla 160 dzieci i zostało wybudowane w dzielnicy Nørrebro w Kopenhadze, w dzielnicy charakteryzującej się budynkami z czerwonej cegły. Mimo iż przedszkole idealnie komponuje się z otoczeniem, dalekie jest od tradycyjnej architektury okolicy. Budynek ma zaokrąglone narożniki, a jego fasada to wyraz kreatywności towarzyszącej projektowaniu.

Budynek pasujący do otoczenia

„Celem było zaprojektowanie budynku, który szanuje historyczne otoczenie i nie wzbudza irytacji wśród lokalnych mieszkańców,” wyjaśnia kierownik projektu z firmy Gyproc, Søren Rasmussen. Gyproc należy do sieci Saint-Gobain.

Gyproc opracował zaokrąglone elementy ścienne budynku wspólnie ze swoimi spółkami-siostrami Weber i ISOVER. Ostrość zaokrąglenia różni się w poszczególnych częściach budynku. Elementy rozciągają się od stropu do stropu i bazują na dobrze znanym systemie ścian zewnętrznych Gyproc Thermonomic.

Fasada obiektu otrzymała oprawę w kolorze pomarańczowym. Zamontowane zostały pionowe panele w kolorze ceglastym, o wysokości 120 cm, aby elewacja zyskała lekkość i efekt 3D. Zaokrąglone narożniki i ceglasta fasada nadają budynkowi unikalny wygląd.

Praca zespołowa

Ruukki Anderslöv dostarczyło stalowe profile i słupy do konstrukcji elementów ściennych. Najtrudniejszym aspektem było wyprofilowanie stalowych komponentów tak, by można je giąć do projektowanych zaokrągleń budynku.

„Na wczesnym etapie współpracowaliśmy blisko z duńskimi architektami Cobe. Postawili przed nami trudne zadanie, dzięki któremu dużo nauczyliśmy się w Gyproc. Gdy konstrukcja była w fazie projektowana, sprawdzaliśmy jej odpowiedniość za pomocą makiet,” mówi Søren Rasmussen

Zaokrąglone elementy zostały opracowane dzięki szerokiej współpracy kilku firm.

„Był to typowo duński projekt, w którym strony wspólnie i otwarcie pracują nad osiągnięciem celu. Mamy długą historię dobrej współpracy z Ruukki, które odgrywało aktywną rolę w tym projekcie,” dodaje Søren Rasmussen.

Nowy produkt dzięki fachowej wiedzy

Inwestycja zaczęła się od prac projektowych w 2013 roku. Według Rasmussena fakt, że zostali zaproszeni do udziału w tym projekcie stanowi wyraz zaufania. Sukces projektu budowlanego zależy od koordynacji prac wszystkich zaangażowanych stron. Przykładowo, do samej budowy ścian potrzebni byli trzej różni wykonawcy.  

Współpraca między Gyproc i architektami Cobe została zauważona. Przedszkole Forfatterhuset uzyskało nominację do nagrody projekt roku 2015 London Design Museum oraz przeszło do drugiej rundy starań o nagrodę Unii Europejskiej w konkursie architektury współczesnej im. Miesa van der Roh, który jest największym konkursem architektonicznym w Europie.

Søren Rasmussen jest zadowolony z efektu.  

„Budynek jest interesujący i dokładnie taki, jak wizja architekta. Jest też unikalny, a my w Gyproc nauczyliśmy się, jak stworzyć zupełnie nowy produkt. Mamy teraz rozwiązanie dla przyszłych klientów, którzy chcieliby podobne elewacje.”

 

Najnowsze informacje