Wyjątkowa elewacja budynku parkingu na lotnisku w Tallinie

mar 19, 2019

Nowy parking na ponad 1200 samochodów został wybudowany na lotnisku w Tallinie w 2018 roku. Położony w sąsiedztwie ruchliwej drogi Tartu maantee budynek wpływa na wizerunek całego lotniska. Na jego fasadzie znalazły się panele elewacyjne Cor-Ten, dostarczone przez Ruukki.  

Parking składa się z pięciu budynków, każdy z nich ma trzy piętra. Zlecony przez Tallinn Airport, AS Tallinn Lennujaam, obiekt został wykonany w ciągu roku, od projektu do ukończenia.  Za projekt i budowę odpowiedzialna była firma KMG Inseneriehituse.

„Potrzeba stworzenia nowych miejsc parkingowych była oczywista. W minionych latach wzrosła ilość pasażerów i nie mieliśmy wystarczającej ilości stanowisk parkingowych. Teraz potroiliśmy ilość miejsc z 400 do 1200,” mówi Margot Holts, kierownik ds. komunikacji na lotnisku w Tallinie.

Ważny wygląd z powodu lokalizacji

„Kryterium numer jeden była dla nas funkcjonalność budynku. Ze względu na to, że znajduje się on w widocznej lokalizacji, konieczne było zwrócenie większej uwagi na to, by był przestronny, współczesny i atrakcyjny,” mówi Margot Holts.

Nie tylko klient, ale także władze miasta Tallin miały swoje oczekiwania wobec budynku. Obiekt miał wpływać na pierwsze wrażenie i służyć jako brama wjazdowa do miasta dla podróżujących samolotami.  

Budynek parkingu stał się wizerunkiem całego lotniska. Nie wygląda jak zwykły prostopadłościan dominujący nad okolicą, ale wtapia się w otoczenie, nie usuwając w cień samego budynku lotniska. Jednym z wartych podkreślenia detali jest kąt górnych krawędzi paneli, który odpowiada stromemu kątowi dachu lotniska.  

Wyzwania w postaci warunków glebowych i ciągłego ruchu

Kierownik projektu Marko Pikk z KMG Inseneriehituse, firmy odpowiedzialnej za projekt, mówi, że najtrudniejszy etap stanowiły fundamenty. Częściowo ze względu na to, że budynek położony jest na wapiennej glebie na brzegu jeziora Ülemiste, a częściowo dlatego, że obiekt musiał być budowany bez zakłóceń dla funkcjonowania lotniska.

Najbardziej imponująca część budynku – fasada – nie stanowiła problemu. Panele elewacyjne  Cor-Ten zostały zamontowane na konstrukcjach w postaci pionowych listew, by sprawiać wrażenie lekkości i przestronności.  

„Montaż nie powodował dodatkowych problemów czy pracy, gdyż wszystko było starannie zaplanowane z wyprzedzeniem. Nawet wpływ przesunięć ziemi był wzięty pod uwagę przy zabezpieczaniu paneli,” wyjaśnia Marko Pikk.

Wielu konkurentów

Kolor fasady Cor-Ten spełnił kryteria estetyczne postawione przez lotnisko Tallin i miasto Tallin.  

„Długi okres gwarancji produktowej Ruukki oraz fakt, że powierzchnia fasady nie wymaga konserwacji także przyczyniły się do przypieczętowania transakcji z Ruukki,” mówi Marko Pikk.

Perforacja paneli Cor-Ten zwiększa wrażenie przewiewności fasady. Warunkiem ochrony przeciwpożarowej było to, by połowa wpływającego powietrza była natychmiast odprowadzana z budynku, a perforacja pozwoliła spełnić ten warunek. Perforacja i rozmiar otworów były testowane wspólnie z Ruukki.

Dostarczeniem fasady zainteresowane były również trzy inne firmy oprócz Ruukki.  

„Zamiar uczestnictwa w tym projekcie wyraziło więcej firm, ze względu na bardzo widoczną lokalizację budynku. To również dobra wizytówka dla stali Cor-Ten,” dodaje Marko Pikk.

Rezultat spełnił oczekiwania

Marko Pikk jest zadowolony z udziału Ruukki w projekcie. Plany sporządzono wspólnie, rozwiązanie znaleziono wspólnie, a dostawy były terminowe. Nowy budynek zwraca uwagę.  

„Architekci pozytywnie ocenili budynek podczas ceremonii otwarcia i późniejszych wizyt. Zauważono również, że beton i stal Cor-Ten dobrze do siebie pasują,” mówi Marko Pikk.

Także z opinii otrzymanych od władz miasta wynika, że parking spełnił oczekiwania i zgodnie z koncepcją wpływa na pierwsze dobre wrażenie, jakie Tallin wywiera na przybywających do miasta drogą lotniczą.  

Władze lotniska też są usatysfakcjonowane rezultatem.

„Jesteśmy zadowoleni z produktów wybranych dla budynku. Nadają mu elegancki i nowoczesny wygląd. Parking spotkał się z dobrym odbiorem,” mówi Margot Holts.

„Choć budowa nie była łatwa, udało się dotrzymać harmonogramu czasowego. Oczywiście ja również jestem zadowolony z przebiegu projektu i fantastycznego efektu,” podkreśla Marko Pikk.

Najnowsze informacje