LUT University w Lappeenranta po remoncie zachęca do współpracy

sie 12, 2019

Fasada ze stali COR-TEN

LUT University lub inaczej Lappeenranta-Lahti University of Technology to uczelnia wyższa specjalizująca się w naukach ścisłych i ekonomicznych. W Lappeenranta dwie instytucje - University of Applied Sciences oraz University of Technology – funkcjonują w tym samym budynku. W centrum kampusu znajduje się główny budynek z lat 1970, który został poddany całkowitemu remontowi w latach 2016–2018.

„Podczas generalnego remontu tylko konstrukcja ramowa budynku pozostała bez zmian. Modyfikacji i rozbudowie uległa cała przestrzeń. Renowacja objęła też fasadę," mówi architekt Piia Viitanen z Aihio Arkkitehdit w Tampere. Piia Viitanen odpowiadała za projekt architektoniczny budynku.

Ruukki dostarczyło kasetony elewacyjne ze stali COR-TEN na fasady wyremontowanego budynku głównego LUT University.

Nowe z szacunkiem dla starego

Budynek został zaadaptowany na potrzeby nowego millennium, dzięki rezygnacji ze ściśle określonej konstrukcji 3-5 pięter. Obecnie pomieszczenia różnią się wysokością, a przestrzeń zdominowana wcześniej przez korytarze zmieniła się teraz w bardziej zróżnicowaną i funkcjonalną. W obiekcie znajdują się też naturalne miejsca spotkań, podobne do rynków w miastach.

Naturalne elementy i otoczenie zostały wprowadzone do wnętrza poprzez otwarcie widoku na jezioro Saimaa, absolutną perełkę lokalnego krajobrazu.

„Remont generalny przynosi z reguły wielkie efekty. W wielu lokalizacjach taki remont jest bardziej sensowną opcją niż rozbiórka i postawienie nowego obiektu, zarówno ze względów ekonomicznych, jak i ekologicznych," mówi Piia Viitanen.

Funkcja, nie forma

Budynek zaprojektowano dla jego użytkowników. Co dwa tygodnie odbywały się wspólne spotkania projektowe z udziałem studentów i wykładowców.

Pia Viitanen wyjaśnia, że główną koncepcją było stworzenie zrównoważonego ekologicznie kampusu, w którym poczucie wspólnoty i działania wspierają się wzajemnie i promują kreatywność. To jednocześnie główny cel tej instytucji. Budynek to nie ściany, sufity, podłogi i inne elementy, ale miejsce gromadzące otwartych, inteligentnych ludzi, by dzielili się wiedzą i tworzyli nowe rzeczy.  

Kryterium funkcjonalne zakładało, że pomieszczenia mają być wszechstronne. Tę wszechstronność Piia Viitanen opisuje w praktyce: na przykład laboratoria miały być tak skonstruowane, by umożliwić ich użytkowanie studentom zarówno z University of Applied Sciences, jak i University of Technology. Kolejny przykład to stołówka – po godzinach wydawania posiłków może służyć innym celom.

Materiały i rozwiązania zastosowane w budynku nadają mu ekologiczny charakter – jest tu dużo drewna, na dachu znajdują się panele solarne, a część chodników dywanowych powstała z sieci rybackich porzuconych w morzu.

COR-TEN w zgodzie z cegłą

Elewacja budynku została częściowo odnowiona, a podczas prac ujawniono oryginalną okładzinę z cegieł. Z kilku różnych opcji materiałów fasadowych na wyremontowaną część wybrano kasetony elewacyjne ze stali COR-TEN.

„COR-TEN to naturalny i surowy materiał, który pasuje do tego budynku. Dzięki jego zastosowaniu, podkreśliliśmy starą okładzinę z czerwonej cegły, łącząc stare z nowym," mówi Pia Viitanen.

Piia Viitanen uważa, że COR-TEN jest doskonałym materiałem dla projektów renowacji. Dobrze pasuje do cegły i betonu. Stanowi także opcję ekologiczną, ponieważ powierzchnia stali nie wymaga zabezpieczenia ochronnego i konserwacji.

„COR-TEN to mój ulubiony materiał, który zmienia się, pokrywa patyną, jest piękny i ładnie eksponuje detale. Zwiększa wartość budynku," chwali stal Piia Viitanen.

Rdzawy wygląd stali COR-TEN powtarza się we wnętrzu, gdyż zespół, którym kierowała Piia Viitanen, miał za zadanie także zaprojektowanie mebli, w których miedź oddaje charakter COR-TEN.

Planowanie, którego nie ograniczają detale

Kasetony COR-TEN dla głównego budynku LUT zostały opracowane indywidualnie z 35 różnymi detalami. Architekt Piia Viitanen mówi, że było to możliwe dzięki udanej współpracy.

„Jestem bardzo zadowolona ze wsparcia otrzymanego z Ruukki, ułatwiło nam ono naszą pracę," podkreśla Piia Viitanen i kontynuuje:

„Najlepsze jest to, że zadowoleni są użytkownicy. Słyszałam opinie studentów, którzy są zachwyceni niesamowitym wyglądem uczelni. Takie komentarze bardzo mnie cieszą."

Najnowsze informacje