Budynek z elewacją w kolorze złota pasuje do otoczenia

wrz 09, 2019

Przy autostradzie między Sztokholmem a Göteborgiem, około 4 km na wschód od miasta  Eskilstuna, już niedługo funkcjonować będzie nowy budynek. Obiekt wyróżnia się złotym kolorem elewacji i rozkładem okien na południowej ścianie.  

Obiekt zaprojektowała architekt Elin Pantzare, a należy on do spółki inwestycyjnej Frost - Fastighets&Markentrepenad. Roboty budowlane rozpoczęły się we wrześniu 2018 roku, w maju 2019 pomieszczenia były już gotowe do użytku.  

Obiekt handlowy ma powierzchnię prawie 1000 m2, swoje siedziby ma tutaj pięć firm, jest też jeden apartament mieszkalny.   

Zdaniem Lukasa Frosta z Frost - Fastighets&Markentrepenad, szybko znaleźli się najemcy dla całości budynku. Na parterze są oddzielne pomieszczenia, na pierwszym piętrze natomiast otwarta przestrzeń biurowa.  

 

Kolor zgodny z naturalnym otoczeniem

Firma Ruukki dostarczyła płyty warstwowe, których użyto do wykonania ścian budynku. Architekt Elin Pantzare wybrała złoty jako wiodący kolor uważając, że nada on budynkowi lśniący wygląd, który jest przyjemny dla oka.  

"W zasadzie, kolor budynku zmienia się w zależności od ilości światła. Zauważyłam, że jesienią obiekt wtapia się w naturalne otoczenie, żółte trawy i brązowo-złote liście drzew.  Nawet kamienie wydają się być w tym samym kolorze,” mówi Elin Pantzare.

Obiekt handlowy powstał na miejscu, gdzie wcześniej stał dom. Rozmiar działki ograniczał wielkość budynku, który zachował skalę budownictwa mieszkaniowego i nie kłóci się z otoczeniem. Dla sąsiadów, nowy budynek nie stanowi problemu i nie było żadnych zastrzeżeń co do jego powstania.  

 

Efektywność energetyczna oznacza oszczędności

Budynek oferuje doskonałe udogodnienia dla małych przedsiębiorców, dla których wynajem pomieszczeń jest ważnym czynnikiem, zwłaszcza na początku działalności.  

“Gdy buduje się coś nowego, obiekt musi być konkurencyjny cenowo, co naturalnie ma odzwierciedlenie w stawkach czynszu. Naszym celem było ukończenie budowy w krótkim terminie. Harmonogram czasowy również ma wpływ na koszt budynku, a przez to na czynsz,” mówi Lukas Frost, myśląc o klientach.

”Na koszty budynku w cyklu użytkowania wpływa też efektywność energetyczna osiągnięta dzięki płytom warstwowym,” dodaje Frost.

“Płyty Ruukki zostały wybrane ze względu na aspekty środowiskowe. Jednym z głównych kryteriów była efektywność energetyczna,” kontynuuje Elin Pantzare.

Płyty Ruukki Life energy zwiększają efektywność energetyczną budynku i wykonane są z materiałów z recyklingu. Wełna mineralna stanowiąca ich materiał izolacyjny pochodzi niemal w całości ze szkła z recyklingu.

Złoty kolor i ciekawie rozmieszczone okna po wschodniej stronie budynku wpadają w oko, nawet gdy mija się obiekt samochodem.  

“Kolor dodaje dostojności, a ludzie zwracają uwagę na budynek. Słyszymy wiele pozytywnych komentarzy, choć nie jest jeszcze on w pełni otwarty,” mówi z zadowoleniem Elin Pantzare.

Najnowsze informacje