Seneste nyheter

Boligsameiet Ulven Terrasse i Oslo brukte kobber til å styrke sin identitet

Boligsameiet Ulven Terrasse ligger på Ulven i Oslo, cirka 3 km nordøst for sentrum. Leilighetene ble oppført på begynnelsen av 1980-tallet, og består av fem bygninger som har totalt 215 leiligheter.

Strengere krav til energiytelse resulterte i et moderniseringsprosjekt på bygningene, det inkluderte tykkere isolasjon, utskifting av fasadekledning samt vinduer og rehabilitering av balkongene. Det nesten to år lange prosjektet var fullført da uteområdene sto ferdige på slutten av 2019.

Identitet i harmoni med omgivelsene

På bygningenes gamle fasader ble det brukt bleke stålplater, gule og røde treflater og betong. Fasadene så slitne ut og ble ansett som kjedelige og rotete.

«Opprinnelig vurderte vi å vaske og male den originale trekledningen, men dette ville gjort det vanskelig å øke isolasjonen,» sier Ulf Christensen, prosjektsjef hos Selvaag Prosjekt, som utførte prosjektet.

Med utformingen var ønsket å skape en sterk identitet for sameiet basert på historien og omgivelsene i området og dets fremtidige utvikling. Arkitektkontoret LÉVA Urban Design stod for prosjekteringen i samarbeid med entreprenøren og beboerne.

Kobber, tegl og tre ble brukt på de rehabiliterte fasadene, og nå danner bygningene en harmonisk enhet med naturen i omgivelsene og andre teglkledde bygninger i området.

Ruukkis leveranse bestod av spesialproduserte fasadepanel i kobber samt detaljprosjektering og installasjon i samarbeid med arkitekten og entreprenøren som gjennomførte prosjektet.

Boflate

De rehabiliterte fasadene fremhever inngangspartiene, her ble det brukt mindre materiale enn tidligere, og den vertikale grupperingen ble brutt opp. De fem bygningene fikk et mer harmonisk utseende og ble en integrert helhet, noe som var målet.

Alternativer til kledning på fasadene inkluderte fargebelagt stål, sink og kobber. Arkitekt Cecilie Austerå sier at kobberfasaden i utgangspunktet ikke var en sterk utfordrer, men etter noen få planleggingsrunder ble det klart at kobber oppfylte kriteriene for fasadene best.

«Det viktigste var å se området som en helhet og ikke som enkeltbygg. Resultatet var at vi skapte et integrert resultat, der fasadeoverflatene er rolige og materialene både levende og naturlige.»

Kobber blir levende når lyset reflekteres på overflaten på forskjellige måter på ulike tidspunkt iløpet av døgnet – de forskjellige fargenyansene danner seg også etterhvert som årene går.

«De tre størrelsene på panel som brukes på veggene gir også vitalitet og individualitet. Planen var å lage en fasade med et vertikalt uttrykk som forbipasserende kunne oppleve. Nå spiller sollys eller snø på fasadenes overflate,» beskriver Cecilie Austerå.

Sterkt konsept helt til målstreken

Prosjektet på Ulven Terrasse lærte Cecilie Austerå hvordan prosjekterings- og konstruksjonsprosessen utvikler seg. Det ble spesielt lagt vekt på hvordan man får ting til å skje i riktig rekkefølge, slik at en ikke mister styringen.

«Når det gjelder utfallet, var det viktig for oss å skape et sterkt konsept og visjon helt fra begynnelsen. Det ledet våre valg og endringene som ble gjort underveis i prosjektet.»

I dag skinner Ulven Terrasse om det er overskyet eller solfylt. Selv om en fasade i kobber ikke er  billigst på markedet, ble valget vurdert ut fra en lengre perspektiv.

«Vi skapte en fasade med lang holdbarhet, som helt sikkert vil stå fint hundre år fra nå. Ikke bare det, en fasade i kobber er billig å vedlikeholde,» konstaterer Ulf Christensen hos Selvaag Prosjekt, som er ansvarlig for byggingen.

Inger Sandset, som er styreformann i sameiet, sier at sameiet har vurdert at rehabiliteringen har vært positiv for sameiet, og den har til og med økt samspillet mellom beboerne.

«Beboere er veldig fornøyde. Både fagfolk og «vanlige» besøkende som kommer hit blir imponert over det de ser. For mange er dette en opplevelse og jeg synes det ble enda bedre enn hva jeg hadde forestilt meg,» sier Inger Sandset.

LÉVA Urban Design klarte å gi Ulven Terrasse et nytt utseende og identitet og det er arkitekt Cecilie Austerå fornøyd med.

«Totalt sett var prosjektet en positiv opplevelse, også fordi det var annerledes. Vi har mottatt positive tilbakemeldinger fra kunden. Den beste belønningen med dette arbeidet er fornøyde kunder,» sier arkitekt Cecilie Austerå.