Mariahallen i Helsingborg – et landemerke som skal reflektere brukerne

mai 29, 2019

Bydelen Mariastaden i den svenske byen Helsingborg vil i mai 2019 få et nytt idrettssenter. I løpet av de siste 15–20 årene har bydelen Mariastaden gjennomgått en stor forvandling. Området har fått en ny jernbanestasjon, og i løpet av kort tid vil listen over fasiliteter også inkludere et idrettssenter.

Idrettssenteret vil ha en sal til ballspill og en turnhall. I andre etasje finnes det et ungdomssenter der man kan avholde arrangementer og ha samlinger. Byggeprosjektet, som startet i 2018, ble bestilt av Helsingborg by, og arkitekten Henrik Troedson fra Sweco arkitektstudio stod for utformingen.

Idrettssenteret er sentralt plassert, og fasaden er synlig fra alle kanter. Dette betød at bygningen måtte passe inn i bymiljøet og stilen der, slik at den passer inn flere tiår framover.

Ingen kasse på en så fremtredende plassering

Helsingborg bys kriterium for idrettssenteret var at det ikke måtte bli en kjedelig kassekonstruksjon. Arkitekt Henrik Troedson sier at designet tok hensyn til hvem som faktisk skulle bruke bygningen, nemlig barn og unge. Bygget fikk et iøynefallende utseende både i form og farge. Det er brukt både murstein og stålkledning på fasaden. Bygningene i Mariastaden er vanligvis kledd med murstein.

«Bygningen har mange ansikter. Den er aller mest imponerende om kvelden, når lysene tennes bak de perforerte stålpanelene, og det turkise i panelene skinner igjennom. På dagtid vil mønsteret i panelet skape ulike utseender, avhengig av hvorfra du ser på bygningen,» forklarer Henrik Troedson.

Det finnes ikke en enkelt inspirasjonskilde, ideen bak mønsteret kommer fra mange ulike kilder, og det har utviklet seg i løpet av planleggingsprosessen. Det samme mønsteret gjentas i akustikkpanelene inne i bygget.

«Nesten alle nye bygg vil fremkalle følelser. Det samme vil sannsynligvis også gjelde i dette tilfellet. Det er veldig vanskelig å bedømme bygninger med en gang, de må først finne sin plass i landskapet», sier Henrik Troedson.

Energieffektivitet er nødvendig

Hvilke fasiliteter idrettssenteret trengte, byggeforskriftene og størrelsen på tomten ga den operative rammen for utformingen.

Helsingborg by stilte krav om at bygget skulle ha en idrettshall til bruk for undervisning. Tomten var så stor at det også var plass til å bygge en turnhall. Kunden hadde et krav til, dette dreide seg om de miljømessige aspektene. Bygningens energiytelse måtte være 25% bedre enn kravene i de svenske byggeforskriftene.

Henrik Troedson sier at den svenske samarbeidspartneren kontaktet Ruukki allerede før prosjektering, og at de sammen studerte hvordan bygningen kunne konstrueres ved bruk av Ruukki sine produkter. 

Leveringen fra Ruukki inneholdt energipanel til veggene, spesialperforerte fasadekassetter i stål med kundens eget mønster, bakgrunnsbelysning og støtter til belysningen som ble montert på baksiden av fasadekassettene.

«Vi valgte Ruukki da de kunne levere både panelene og fasadekassettene, noe som gjorde jobben vår enklere. Ruukki ga oss til og med en bruksanvisning på hvordan man skulle montere panelene, legger en takknemlig Henrik Troedson til.

Siste nytt