Eeden kjøpesenter i Tartu ser også flott ut i mørket

jun 26, 2019

Eeden kjøpe- og fritidssenter er svært populært blant innbyggerne i Tartu, dette ble kunngjort i rådhuset 14. mars. Byen hadde avholdt en avstemning hvor innbyggerne kunne velge sitt favorittbygg blant de som ble fullført i 2018. Eeden vant i kategorien «utvidede og rehabiliterte bygg». Ruukki leverte gullfargede, perforerte fasader og sandwichelement, designprofiler og selvbærende takplater til bygningen.

Eeden ble bygget tidlig på 2000-tallet og ligger ca. 3 km sørøst for Tartu sentrum. Kjøpesenteret var opprinnelig en Coop dagligvarebutikk, sammen med et kjøpesenter som ble bygget tidlig på 2000-tallet.

Etter rehabiliteringen i 2018 har Eeden 74 leietakere og et gulvareal på mer enn 25 000 kvadratmeter.

«Vi rehabiliterte det eksisterende kjøpesenteret, bygget utvidelsen til Eeden også bygde vi en helt ny 3-etasjers parkeringsplass. Byggets fasade ble også fornyet. Alt i alt var dette et svært vellykket prosjekt, sier Bygnings- og vedlikeholdssjef Margus Tuuling fra AS Eedeni Keskus.

 

Oppdatert i tråd med lokale behov

«Eeden ble rehabilitert og utvidet fordi det var behov for mer plass til nye tjenester, inkludert et underholdningssenter med spisesteder og kino, samt lokaler til en veterinær og en hundesalong», forklarer Margus Tuuling.

Rehabiliteringen av Eeden ble utviklet på grunnlag av kundeundersøkelser for å finne ut hvilke butikker og tjenester kunder i området trengte. For eksempel, siden det er mange familier med barn i området, har Eeden nå fått en innendørs lekeplass.

«I tillegg måtte vi gi Eeden en moderne ansiktsløftning. Som nå er i tråd med innbyggernes rytme og hverdagsliv», legger Tuuling til.

 

Fasaden gir Eeden merverdi

«Eeden er en ganske stor bygning i området, og vi ønsket at den skulle være tiltalende å se på. Vi skapte et praktstykke av en fasade, som også ser flott ut i mørket, noe vi her i nord har mer enn vår rettferdige andel av», forteller Margus Tuuling.

Fasaden på nordøst- og østsiden av bygget er selve juvelen i Eedens krone. Fasadepanelene er perforerte for å skildre Edens hage med palmer og eksotisk liv. Siden de er bakgrunnsbelyst er også figurene synlige om natten.

«Vi valgte den nye fasaden ut fra de mange alternativene som først ble tilbudt. Ruukki er en ledende aktør i bransjen og en pålitelig en. Derfor bestemte vi oss sammen med utbygger for å velge dem som samarbeidspartner i prosjektet», forteller Margus Tuuling.

I tillegg til imponerende fasadepanel, leverte Ruukki også sandwichelementene som er brukt i veggene, de selvbærende takplatene i taket og designprofilene som er brukt på fasaden i de vestlige og sørlige endene av bygningen.

 

Planlegging på høyt nivå

Rehabiliteringen av Eeden krevde omfattende planlegging. Ettersom både kunder og bedriftseiere måtte holdes fornøyde, ble Eeden holdt åpen gjennom hele prosessen. Det var også en praktisk faktor involvert i realiseringen av den imponerende kunstneriske fasaden. Størrelsen på de perforerte hullene måtte utformes slik at det ikke var plass til å stikke en hånd igjennom. Dette for å unngå at folk stikker hånden gjennom hullene og utilsiktet skader seg selv.

I begynnelsen var fasadens gylne farge også noe som ble diskutert. Fasader med mønster og gylne farger er ikke akkurat vanlig. Å velge riktig farge var en omfattende og tidkrevende prosess, siden mange aspekter måtte vurderes før en avgjørelse ble tatt. Margus Tuuling sier at de valgte en spesiell farge, selv om det medførte at prosjektet fikk en tregere start enn normalt. Likevel ble prosjektet fullført i henhold til tidsskjemaet.

«Alt i alt er vi veldig fornøyd med valgene som er gjort vedrørende fargeløsningen», sier Tuuling og legger til:

«Vi er for øyeblikket fornøyd med hele prosjektet og det oppnådde utseendet. Og det virker det som om innbyggerne i Tartu også er.»

Siste nytt