Et samarbeid med Gyproc ga runde hjørner på en barnehage i København

feb 22, 2019

Barnehagen Forfatterhuset har plass til 160 barn og ble bygget i bydelen Nørrebro i København, et område som kjennetegnes ved de mange mursteinsbygningene. Selv om barnehagen passer perfekt inn i omgivelsene, har den absolutt ikke den samme tradisjonelle arkitekturen som ellers i bydelen. Bygningen har avrundede hjørner, og en fasade som gjenspeiler kreativiteten som ble nedlagt i formgivningen.

En bygning som passer inn i omgivelsene

«Målet var å skape en bygning som respekterer de historiske omgivelsene og som ikke sjenerer innbyggerne i området,» forklarer Gyprocs prosjektleder, Søren Rasmussen. Gyproc er en del av den globale Saint-Gobain-gruppen.

Gyproc skapte de buede veggelementene i bygningen sammen med sine søsterselskaper Weber og ISOVER. Hvor skarpe de avrundede kantene er, varierer i ulike deler av bygningen. Elementene går fra etasje til etasje og er baserte på det velkjente Gyproc Thermonomic-systemet for yttervegger, som består av stendere og kanaler, gipsplater, en dampsperre, et isolasjonslag, ISOVER-isolasjon og Weber-murpuss.

En oransje murpuss er brukt på bygningens fasade. Loddrette paneler i rød murstein, med en høyde på 120 cm, har blitt installerte som lekter over muren slik at fasaden gir et lett og tredimensjonalt uttrykk. De avrundede hjørnene og mursteinen på fasaden gjør bygningen unik.

Skapt gjennom samarbeid

Ruukki Anderslöv leverte stålkanalene og stenderne til veggelementene. Det mest utfordrende aspektet var å utforme kanalene slik at de kunne bøyes, slik at bygningen fikk de avrundede hjørnene.

«Tidlig i prosjektet hadde vi et nært samarbeid med de danske arkitektene Cobe. De ga oss et utfordrende oppdrag, som vi hos Gyproc deretter lærte mye av. Etter at strukturen var designet, sikret vi at den var egnet for formålet ved å lage modeller», sier Søren Rasmussen.

De buede elementene ble utviklet gjennom et omfattende samarbeid mellom flere aktører.

«Prosjektet var typisk dansk, hvor partene kom sammen og arbeidet åpent for å nå målet. Vi har en lang historikk med gode resultater som følge av vårt samarbeid med Ruukki, som hadde et proaktivt grep på dette prosjektet», legger Søren Rasmussen til.

Utviklet kompetanse brukes til et nytt produkt

Designarbeidet for byggeprosjektet startet i 2013. Ifølge prosjektleder Rasmussen var invitasjonen de fikk til å delta i prosjektet et uttrykk for tillit. Hvor vellykket et byggeprosjekt er, avhenger av koordineringen mellom aktørene som er involvert. For eksempel var tre forskjellige byggefirmaer involvert bare i byggingen av veggene.

Samarbeidet mellom Gyproc og arkitektene i Cobe har ikke gått ubemerket hen. Forfatterhuset barnehage var nominert til London Design Museums pris for årets design i 2015, og kom til andre runde i konkurransen om Den europeiske unions pris for samtidsarkitektur, Mies van der Rohe-prisen, som er Europas største arkitekturkonkurranse. 

Søren Rasmussen er svært fornøyd med resultatet.

«Bygningen er fin, og ble akkurat slik arkitekten hadde sett for seg. Bygningen er også unik, og vi i Gyproc lærte hvordan vi skulle lage et helt nytt produkt. Vi har nå en løsning for fremtidige kunder som ønsker å bygge buede fasader.

Siste nytt