Energieffektivitet og minimalisme inspirerte Aprangas lokaler

mar 21, 2019

Svart, hvitt og natur – disse elementene var inspirasjonskilden til den arkitektoniske utformingen av Aprangas nye administrasjons- og logistikklokaler.

«Vårt utgangspunkt var minimalisme, svart og hvitt er farger som finnes i naturen. Alle andre farger ligger mellom disse. Et annet tema var bevegelse, med stående panel som gir liv til byggets fasade,» sier arkitekt Algirdas Kauŝpėdas, prosjektleder på arkitektkontoret JP Architektūra.

Apranga er et litauisk motekonsern, og en ledende forhandler av utallige klesmerker, skotøy og lærvarer i de baltiske landene. Konsernet er forhandler for rundt 200 merkevarer, som inkluderer Hugo Boss, Mango og Zara. De nye lokalene fungerer som et distribusjonssenter for 180 butikker i Baltikum.

Inngangsporten til Vilnius og et eksempel på kontinuerlig planlegging

De nye lokalene ble ferdigstilt i 2018, og har et gulvareal på rundt 15 500 kvadratmeter, hvorav administrasjonsbygningen er på 3500 kvadratmeter. Logistikkhallen og administrasjonsbygningen skiller seg fra hverandre. Dette var også arkitektens forslag til kunden.

«Administrasjonsbygningen er selskapets visittkort, og gir et imponerende inntrykk av selskapet. Sett i sin helhet, virker det som hele administrasjonsbygningen svever, som igjen fremhever lagerbygningen, selv om sistnevnte er mye mindre», forklarer Algirdas Kauŝpėdas,

«Bygget ligger langs en travel vei rett i utkanten av byen, og det bidrar også til å gi et stilfult bilde av byen. På en måte har dette blitt inngangsporten til Vilnius», sier designer Andrius Juodpusis fra arkitektkontoret JP Architektūra.

Apranga holdt tidligere til på et industriområde i Vilnius.

«Det var interessant å designe en bygning på en helt ny tomt, fordi den også blir utgangspunkt for fremtidig utvikling for resten av området», tilføyer Algirdas Kauŝpėdas.

Moderne konstruksjon bruker panel

Energieffektivitet og høy kvalitet var Aprangas kriterier for bygningen. I tillegg skulle bygningen innvendig være innbydende og fungere som møteplass for ansatte, på samme måte som markedsplassene gjør for Vilnius’ innbyggere i sentrum. Innredningen skulle være klassisk og tydelig, og fordi mote og motehus kommer fra forskjellige kulturer, skulle innredningen også harmonere med forskjellige kulturer.

Ruukkis sandwichpanel ble brukt på bygningene. Andrius Juodpusis anser panel som ideelle for logistikksentre og lagerbygg.

«De er en del av moderne arkitektur. Sandwichpanel kan brukes til mer, som for eksempel på skoler og offentlige bygninger. Å bygge med sandwichpanel er enkelt og effektivt, og dette er aspekter som alltid bør vurderes når man bygger med offentlige midler», forteller Algirdas Kauŝpėdas.

En byggeplass som respekterer miljøet

Naturen, et av de tre elementene, er også synlig inne i bygningen. Naturen kommer inn i bygningen gjennom glassveggene i lobbyen. Arbeidsområdene i administrasjonsbygningen er hvite, mens kafferommet og andre rom er fargerike. Møterommene er innredet etter årstidene. Motesesongene og årstidene har alle sine farger, og derfor har også møterommene det.

Bygningen bruker geotermisk energi til oppvarming og kjøling, og det er montert ladepunkter i parkeringshuset for elbiler. Omgivelsene har også blitt tatt hensyn til, ved å bruke stålpanel fra Ruukki til å lage en lyddempende vegg rundt hele tomten. Støy fra leveranser vil dermed ikke forstyrre nabolaget.

God service gir mer tid til kreativitet

Energieffektivitet var et annet kriterium, og bygningen er absolutt energieffektiv – den oppfyller kravene til energiklasse A+.

Arkitekt Andrius Juodpusis påpeker at Ruukkis sandwichpanel spilte en viktig rolle for å oppnå energieffektivitet. Panelene ble også brukt i skilleveggene i administrasjons- og lagerbygningene, og i brannbeskyttelsen mellom bygningsdelene som er påkrevet. Andrius Juodpusis er veldig fornøyd med Ruukki.

«Produktstøtten er bra, vi har både data og personlig hjelp tilgjengelig når det er nødvendig. Ruukki har et bredt produktutvalg, med lange garantier.»

Under prosjekteringen av lokalene til Apranga lagde Ruukkis designer en layout, det vil si en detaljert plan for antall nødvendige panel, deres posisjon og hvordan de skulle brukes til å lage detaljene i designet. 

«Servicen var utrolig bra, som igjen betød at vi ikke behøvde å bruke tid på å lære oss all dybdekunnskap om panelene og deres egenskaper. Dette ga oss mer tid til å bruke på kreativt arbeid, som er det vi er best på», forklarer en begeistret Andrius Juodpusis.

Siste nytt