Universitetet LUTs fornyede fasiliteter i Lappeenranta inspirerer til samarbeid

aug 12, 2019

Hedrer svunne tider med COR-TEN på fasaden

Universitetet LUT, eller Lappeenranta-Lahti University of Technology, er et vitenskapelig universitet som spesialiserer seg på teknisk og økonomisk forskning og utdanning. I Lappeenranta holder både Universitetet for praktisk forskning og Universitetet for teknologi til i samme bygning. I hjertet av institusjonen finner du hovedbygningen som er fra 1970-tallet, det fremstår nå som nytt etter en fullstendig rehabilitering i 2016–2018.

«Under rehabiliteringen var det kun bygningens bærekonstruksjon som ble holdt intakt. Arealet ble også endret og utvidet. Rehabiliteringen omfattet også fasaden, sier arkitekt Piia Viitanen fra Aihio Arkkitehdit i Tampere. Piia Viitanen ledet bygningens arkitektoniske utforming.

Ruukki ga Universitetet LUTs hovedbygning en fornyelse av fasaden med Cor-Ten fasadekassetter.

Nytt med respekt for det gamle

Bygningen ble oppjustert til det nye årtusenet ved å gå vekk fra dens strenge 3–5 lagdelte konstuksjon. Bygningens lokaler varierer i høyde og bygget som tidligere var dominert av korridorer, har blitt utviklet til flere forskjellige fasiliteter. Bygningen har nå naturlige møteplasser for folk på samme måte som byer har torg.

Bygningens beliggenhet og naturlige elementer ble brakt inn i interiøret ved å åpne opp for utsikt over innsjøen Saimaa, områdets absolutte perle av et landskap.

«En oppnår vanligvis store endringer ved en fullstendig rehabilitering. I bygninger som er i god stand er en fullstendig rehabilitering et mer fornuftig alternativ enn å rive å bygge nytt, både økonomisk og økologisk», sier Piia Viitanen.

Ikke for form, men for bruk

Bygningen ble designet for dens brukere. Annenhver uke deltok både studenter og fakultetspersonell på felles planleggingsmøter.

Pia Viitanen forklarer at hovedformålet var å skape et økologisk bærekraftig campus-område hvor samfunnsånd og aktiviteter støtter hverandre og stimulerer kreativitet. Det er også institusjonens ultimate formål. En bygning er ikke dens vegger, tak, gulv og andre konstruksjoner. Det er et sted som bringer intelligente mennesker sammen for å dele kunnskap og å skape nye ting.

«De funksjonelle kriteriene var at lokalene skulle være allsidige. Piia Viitanen beskriver bygningens allsidighet i praksis: f.eks. ble laboratoriefasilitetene bygget slik at studenter fra både Universitetet for praktisk forskning og Universitetet for teknologi kan bruke de samme fasilitetene. Et annet eksempel er at kantinens matsal blir brukt til andre formål når kantinen er stengt.»

Bygningens materialer og løsninger gir den en økologisk karakter. Det er brukt treverk i bygningen, den har lav temperatur, taket har solcellepaneler og noen av teppene er blitt vevd fra fiskenett forlatt til sjøs.

COR-TEN i allianse med det gamle

Bygningens fasade ble delvis rehabilitert, noe som avslørte den opprinnelige kledningen med teglstein. På utkikk etter et dristig utseende, var det flere alternativ på materiale til fasaden som ble vurdert og valget falt på Ruukkis COR-TEN fasadekassetter.

«COR-TEN er et genuint og enkelt materiale som passer til bygningen. Ved å bruke det, respekterte vi bygningens gamle, røde kledning i teglstein. Vi forsøkte ikke å etterligne det gamle materialet og utseende, men vi matchet med noe genuint moderne som førte nytt og gammelt sammen», sier Pia Viitanen.

Piia Viitanen mener COR-TEN er et utmerket materiale til rehabiliteringer. Det passer godt sammen med telgstein og betong. Det er også et økologisk alternativ, fordi overflaten ikke trenger å behandles og vedlikeholdes.

«Cor-Ten er mitt favorittmateriale, det endrer seg, er patinert og vakkert, og detaljer kan oppnås på en fin måte. Det øker verdien på bygningen», roser Piia Viitanen.

Utseende inne i bygningen er inspirert av Cor-Ten. Teamet ledet av Piia Viitanen, fikk også i oppdrag å designe møbler, hvor kobber speilte Cor-Ten.

Tid for planlegging, ikke for å være begrenset til detaljer

Cor-Ten kassetter på hovedbygningen til universitetet ble tilpasset med 35 forskjellige detaljer. Arkitekt Piia Viitanen sier dette ble oppnådd gjennom vellykket samarbeid.

«Jeg er veldig fornøyd med støtten vi fikk fra Ruukki, det forenklet arbeidet vårt», sier Piia Viitanen med takknemlighet og fortsetter:

«Det beste er at byggets brukere har vært fornøyde. Jeg har hørt elevene fortelle hvor fantastiske lokaler de har fått. Denne typen direkte tilbakemelding gjør meg veldig glad.»

Siste nytt