Biroju ēka harmoniski iekļaujas starp vecajām ēkām Kauņā, Lietuvā

Kauņā, Kaunakiemio ielā, atrodas 2018. gadā pabeigtā biroja ēka, kas vecpilsētas kvartālā saskanīgi iederas starp senajām un jaunajām celtnēm. Ēkas dienvidu puses identitāti palīdzēja stiprināt arī Ruukki piegādātais Cor-Ten apšuvums.

Biroju ēka, kas atrodas Lietuvas otrajā lielākajā pilsētā Kauņā, Kaunakiemio ielā, netālu no satiksmes noslogotā M. K. Čurļoņa tilta, tika pabeigta 2018. gadā. Kad 21. gadsimta sākumā šeit pārtrauca darboties 1936. gadā izveidotā pienotava, cilvēki pameta šo pilsētas daļu un tā tika atstāta novārtā.

„Tas bija liels un ļoti interesants projekts, kurā vairākas dažādas nodarbes tika izvietotas senā rūpnieciskā teritorijā. Tās bija jāsaskaņo, ņemot vērā gan arhitektūras aspektu, gan funkcijas,” skaidro arhitekts Ķēstutis Kajoks (Kestutis Kajokas) no arhitektu biroja „Kancas studio”, kas projektēja ēku un visu pilsētas kvartālu.

Ēka ir celta uz pilsētai piederoša zemes gabala, un tajā ir biroju un tirdzniecības platības, kā arī 65 dzīvokļi, galvenokārt ar vienu vai divām istabām. 9570 kvadrātmetru lielā ēka pieder ieguldījumu sabiedrībai.

„Klients būtu vēlējies vēl plašākus stāvus, bet tad nevarētu izveidot ēku, kas labi iekļaujas apkārtējā vidē. Kauņas pilsētas detālplānojumā ir noteikta iespējamā stāva platība un ēkas forma,” Ķēstutis Kajoks raksturo projekta priekšnosacījumus.

 

Izveidot ko jaunu vēsturiskā vietā

„Piekto daļu ēkas veido atjaunota vecā celtne, bet pārējā daļa ir jaunceltne. Savā ziņā mūsu uzdevums bija ēku izveidot no jauna,” stāsta Ķēstutis Kajoks.

Projekts tika sākts 2016. gadā un pabeigts 2018. gadā, un tas bija jau otrais „Kancas studio” liela mēroga projekts šajā teritorijā. 2012. gadā tika pabeigts būvniecības projekts pilsētas kvartāla ziemeļu pusē.

Klients, kurš pasūtīja 2018. gadā pabeigtās biroju ēkas projektu, deva arhitektu birojam lielu radošo brīvību. Arhitektu birojs vēlējas ne tikai radīt funkcionālu ēku, bet arī tādu ārējo fasādi, kas iekļautos starp vēsturiskā rajona vecajām celtnēm.

„Jaunās ēkas logu izkārtojums tika pielāgots izkārtojumam vecajās ēkās, tādējādi palīdzot tai pievienoties veco celtņu saimei,” Ķēstutis Kajoks apraksta vienu no projektā izmantotajiem risinājumiem.

 

Cor-Ten – kā tilts starp veco un jauno

Ēkas dienvidu puses apšuvums tika veidots no Ruukki piegādātajām Liberta Cor-Ten 700 kasetēm.

„Mēs ieteicām klientam veidot šo ēkas daļu unikālu. Centāmies izveidot dialogu starp veco un jauno arhitektūru – jaunajai ārējai fasādei bija jāatbilst kvartāla veco ēku ārējām ķieģeļu fasādēm. Cor-Ten palīdzēja to panākt, pateicoties tā atbilstošajai tekstūrai, struktūrai un krāsai. Par to mums izdevās pārliecināt arī klientu,” Ķēstutis Kajoks paskaidro, kāpēc tika izvēlēts tieši šis materiāls.

Tika apsvērta iespēja ārējo fasādi veidot no apmetuma, taču vairāki faktori noteica izvēli par labu Cor-Ten. Cor-Ten ir noturīgs pret laika apstākļu iedarbību, un tam nav nepieciešama apkope. Tas ir dabīgs materiāls, un tā tumšā krāsa ir labi piemērota vietām, kas atrodas tuvu ielām ari intensīvu satiksmi, jo netīrumi uz ārējās fasādes nebūs tik pamanāmi.

 

Funkcionāla sadarbība nodrošina veiksmīgu rezultātu

Ķēstutis Kajoks paskaidro, ka Ruukki tika iesniegts ārējās fasādes plāns, kura pamatdoma bija izcelt vertikalitātes efektu. Ruukki piedāvātajā risinājumā tika izmantots Cor-Ten.

„Sadarbība projektēšanas posmā bija ļoti raita un lieliski koordinēta no Ruukki puses – lēmumi tika pieņemti ātri un piegādes tika veiktas laikā,” Ķēstutis Kajoks uzteic veiksmīgo projektu.

„Tas bija grūts, bet interesants projekts, jo tradīcijas bija jāsaskaņo ar jaunu tehnoloģiju. Reti kad ir iespēja strādāt ar tik lieliem projektiem tik redzamā vietā.”

 

Saistītie produkti