Select

Mariahallen Helsingborgā - orientieris, kas atspoguļo tā lietotājus

jūn 24, 2019

2019. maijā Zviedrijas pilsētā Helsingborgā, Mariastades rajonā top jauns sporta centrs. Pēdējos 15-20 gados Mariastades rajonā ir notikušas ievērojamas pārvērtības. Ir parādījusies dzelzceļa stacija, un drīz infrastruktūru papildinās arī sporta centrs.

Sporta centrā būs zāle bumbu spēlēm un vingrošanas zāle. Otrajā stāvā paredzētas jauniešu telpas, kurās pulcēties un rīkot pasākumus . Celtniecības projektu, kas sākās 2018. gadā, pasūtīja Helsingborgas pilsēta, un arhitekts Henriks Troedsons (Henrik Troedson) no Sweco Architects bija atbildīgs par projektu.

Sporta centrs atrodas centrālā vietā, un ēkas fasāde ir redzama no visām pusēmTamdēļ ēkai bija jāiekļaujas vidē tā, lai tā vēl desmitiem gadu te iederētos.

Tik ievērojamā vietā nav vietas kastēm

Helsingborgas kritērijs sporta centram bija, lai tasneizskatītos pēc garlaicīgas kastes. Arhitekts Henriks Troedsons saka, ka projektēšanas procesā tika ņemti vērā ēkas galvenie lietotāji, citiem vārdiem, bērni un jaunieši. Ēkai tika piešķirts dominējošs izskats gan krāsu, gan formas ziņā. Fasādē tika izmantoti gan ķieģeļi, gan tērauda apšuvums. Mariastadas ēkas parasti ir ar ķieģeļu apdari.

"Ēkai ir daudz seju. Visiespaidīgāk tā izskatās vakarā, kad aiz kasešu fasādes ieslēdzas apgaismojums, un to tirkīza krāsa izgaismojas aiz perforētā tērauda paneļiem. Dienas laikā paneļa raksts rada mainīgu izskatu atkarībā no tā, no kura punkta skatās uz ēku," skaidro Henriks Troedsons.

Nav viena iedvesmas avota, raksta ideja nāk no daudziem dažādiem avotiem, un ir attīstījusies plānošanas procesā. Tas pats raksts atkārtojas uz akustiskajiem paneļiem ēkas iekšienē.

"Gandrīz visas jaunās ēkas izraisa sajūtas. Tas pats visdrīzāk attieksies arī uz šo. Ir ļoti grūti spriest par ēkām uzreiz, sākumā tām ir jāatrod sava vieta ainavā," saka Henriks Troedsons.

Meklējam energoefektivitāti

Telpas, kas bija nepieciešamas sporta centrā, būvniecības normatīvi un zemes gabala lielums noteica projektam darbības rāmjus.

Helsingborgas pilsētai bija nepieciešama sporta zāle treniņiem. Zemes gabals bija pietiekami liels, lai blakus novietotu arī vingrošanas zāli. Klientam bija vēl kāda prasība, kas attiecās uz vidi. Ēkas energoefektivitātei bija jābūt par 25% labākai nekā to paredz Zviedrijas būvniecības normatīvu prasības.

Henriks Troedsons stāsta, ka Zviedrijas partneris sazinājās ar Ruukki, vēl pirms sākās projektēšanas stadija, un kopā viņi pētīja, kā šo ēku varētu uzbūvēt, izmantojot Ruukki produktus. 

Ruukki piegādes komplektu veidoja energoefektīvie paneļi sienām, pēc pasūtījuma perforētas fasādes kasetes, kā arī gaismas elementi un to balsti, kas tika uzstādīti kasešu otrā pusē.

"Mēs izvēlējāmies Ruukki, jo viņi spēja piegādāt gan paneļus, gan kasetes, kas atviegloja mūsu darbu. Ruukki pat nodrošināja mūs ar detalizētu plānu, kā instalēt paneļus," piebilda apmierinātais Henriks Troedsons.

JAUNĀKĀS ZIŅAS