Select

Lapēnrantas LUT universitātes renovētās telpas iedvesmo sadarbību

aug 21, 2019

Fasādē izmantotais Cor-Ten materiāls godā vēsturi

LUT universitāte jeb Lapēnrantas-Lahti Tehniskā universitāte ir zinātnes augstskola ar specializāciju tehnisko un ekonomisko pētījumu un izglītības jomā. Lapēnrantā vienā ēkā mīt gan lietišķās zinātnes universitāte, gan tehniskā universitāte. Universitātes kodols ir tās 1970. gados celtā galvenā ēka, kas tagad atdzimusi no jauna pēc 2016. - 2018. gadā veikta pilnīga kapitālā remonta.

"Pilnīgā kapitālremonta ietvaros neskarts palika tikai ēkas karkass. Telpas tika pielāgotas un paplašinātas. Kapitālais remonts ietvēra arī fasādi," stāsta Tamperes arhitektu biroja Aihio Arkkitehdi arhitekte Pija Vītanena (Piia Viitanen). Pija Vītanena vadīja ēkas arhitektonisko projektu.

Ruukki nodrošināja Cor-Ten fasādes kasetes LUT universitātes galvenās ēkas atjaunotajām fasādēm.

Jaunais ar cieņu pret vēsturi

Ēka tika pielāgota jaunajai tūkstošgadei, atsakoties no stingrās 3 – 5 līmeņu konstrukcijas. Tagad ēkas telpām ir dažādi augstumi un konstrukcija, ko agrāk dominēja koridori, ir pārtapusi daudzveidīgās zonās. Ēkā tagad ir dabiskas tikšanās vietas līdzīgi kā pilsētās ir laukumi vai skvēri.

Ēkas interjerā tika integrēta tās atrašanās vieta un dabas elementi, atverot skatu uz apkaimes izcilāko dabas ainavu - Saimā ezeru.

"Pilnīgam kapitālajam remontam parasti ir ambiciozi mērķi. Veselīgās lokācijas vietās pilnīgs kapitālais remonts gan ekonomiski, gan ekoloģiski ir saprātīgāks risinājums nekā nojaukšana un jauna būvniecība," norāda Pija Vītenena.

Lietderība pāri formai

Ēka tika veidota tās lietotājiem. Kopīgajās plānošanas sanāksmēs, kas notika reizi divās nedēļās, piedalījās gan studenti, gan akadēmiskais personāls.

Pija Vītenena skaidro, ka pamatideja bija izveidot ekoloģiski ilgtspējīgu universitātes pilsētiņu, kurā kopienas gars un aktivitāte mijiedarbojoties veicina jaunradi. Tāds ir arī augstskolas galvenais mērķis. Ēka nav tikai sienas, griesti, grīdas un citas konstrukcijas, tā ir vieta, kur satiekas inteliģenti cilvēki, lai dalītos zināšanās un radītu jaunas lietas.

"Funkcionālie kritēriji noteica, ka telpām jābūt daudzpusīgām. Pija Vītanena apraksta ēkas praktisko daudzpusību: piemēram, laboratorijas telpas tika veidotas tā, lai tās būtu piemērotas gan lietišķās zinātnes, gan tehnisko katedru studentiem. Vēl viens piemērs ir tas, ka pēc ēdnīcas darba laika beigām ēdamzāle tiek izmantota citiem mērķiem.

Ēkā izmantotie materiāli un risinājumi piešķir tai ekoloģisku raksturu. Ēkā ir izmantoti kokmateriāli, tā ir zemas temperatūras ēka, uz jumta ir izvietoti saules paneļi un daži paklāji ir austi no jūrā pamestiem zvejas tīkliem.

Cor-Ten saspēle ar veco

Ēkas fasāde tika daļēji renovēta, atklājot vēsturisko ķieģeļu apšuvumu. Jaunās fasādes veidošanā tika izmantotas Ruukki piegādātās Cor-Ten fasādes kasetes. Fasādes materiāls tika izvēlēts no vairākām piedāvātajām iespējām, tiecoties pēc izteiksmīga, atpazīstama veidola.

"Cor-Ten ir īsts un vienkāršs materiāls, kas atbilst ēkai. Ar to mēs godinām ēkas vēsturisko sarkano ķieģeļu apšuvumu. Mēs apvienojām veco ar jauno, kas ir patiesi moderni un nemēģina atdarināt vēsturisko materiālu un tā izskatu," skaidro Pija Vītanena.

Viņasprāt, Cor-Ten materiāls ir lieliski piemērots kapitāliem remontiem. Tas labi sader ar ķieģeļiem un betonu. Vienlaikus, tas arī ir videi draudzīgs, jo tā virsma nav jāapstrādā un laika gaitā jāuztur.

"Cor-Ten ir mans iecienītākais materiāls, tas mainās, labi noveco un skaisti izskatās, un tajā var veiksmīgi iestrādāt dažādus elementus.  Tas palielina ēkas vērtību," Pija Vītanena slavē materiālu.

Cor-Ten veidols turpinās arī ēkas iekštelpās, ņemot vērā, ka Pijas Vītanenas komandai bija arī uzdots izstrādāt mēbeles, kurās varš atspoguļo Cor-Ten garu.

Laiks plānošanai, nevis detaļu radītiem ierobežojumiem

LUT universitātes galvenajā ēkā izmantotās Cor-Ten kasetes tika pielāgotas izmantojot 35 dažādas detaļas. Arhitekte Pija Vītanena stāsta, ka tas tika panākts sekmīgas sadarbības ceļā.

"Es esmu ļoti apmierināta ar Ruukki sniegto atbalstu, tas atviegloja mūsu darbu," Pija Vītanen saka ar pateicību un turpina:

"Galvenais ir tas, ka ēkas lietotāji ir apmierināti. Esmu dzirdējusi studentus jūsmojam par jaunajām telpām. Šādas tiešās atsauksmes mani ārkārtīgi iepriecina."

JAUNĀKĀS ZIŅAS