Select

Goda vieta Lohjā

jan 20, 2020

Lohi iepirkšanās centrs Lohjā ir viegli sasniedzams un atpazīstams, un ir lieliski piemērots nelielas pilsētas centram. Savā ziņā šis iepirkšanās centrs bija kā atbildes gājiens pilsētvides attīstībai, kurā tirdzniecības platības parasti tiek celtas pie galvenajiem autoceļiem un satiksmes mezgliem ārpus pilsētu centriem.

Ēka, kas atrodas Lohjas centrā aptuveni stundas brauciena attālumā no Helsinkiem, atvēra durvis apmeklētājiem 2019. gada 5. septembrī. Iepirkšanās centra trīs stāvos ir izvietojušies 15 veikali un 4 restorāni, un tā kopējā platībā ir 22 000 kvadrātmetru. Pagrabstāvā ir izveidota autostāvvieta.

Iepirkšanās centra sienas tikai būvētas no Ruukki Life sendvičpaneļiem, kuru siltumizolācija ir veidota no atkārtoti pārstrādāta izejmateriāla. Ruukki paneļi tika izmantoti arī centra iekštelpās starp ugunsdrošības nodalījumiem. Lielākā fasādes daļa tika apšūta ar gaišiem Ruukki Lamella paneļiem. Lameles krāsa atgādina saules apspīdētu sniegu. Lai veidotu viendabīgu sienas virsmu, gan uz izliektās fasādes daļas, gan citās fasādes daļās tika uzstādīta perforēta Ruukki Emotion fasāžu sistēma ar fona izgaismojumu.

Lohjas pilsētas plānojumus nosaka stingrus ierobežojumus attiecībā uz ēkas formu un tās izliekto fasādi.

«Lai gan projekta izstrādes laikā bija paredzēts citādāk, mēs tomēr vēlējāmies piešķirt izliektajam stūrim krāsu un gaismu. Apspriedām šo jautājumu ar būvuzņēmēju un Ruukki, un perforētas lameles izrādījās labākais risinājums, kā izcelt izliekto stūri,» saka ēkas projektētājs Heiki Kapi (Heikki Käppi).

Vieta centrā kā izaicinājums

Arhitekts Heiki Kapi pievienojās projektam tā īstenošanas laikā. Projektēšanas darbu apgrūtināja ēkas novietojums pilsētas centrā, stingrie nosacījumi, iepriekšējās projekta versijas, kā arī tās izmērs pilsētas ainavā.

Iepirkšanās centrs ir uzlabojis apkārtnes izskatu. Lohjas pilsētas arhitekts Juha Antila (Juha Anttila) norāda, ka izliektā fasāde, it īpaši apļveida krustojuma pusē, ir jau ieņēmusi goda vietu pilsētas centrā. Šīs kvartāls ir atkal iekļāvies Lohjas tirdzniecības rajonā.

«Fasādē izmantotie perforētie sarkanas krāsas paneļi sākotnēji radīja nelielu pārsteigumu celtniecības laikā, bet šī krāsa nebūt neizskatās nomācoši pelēcīgajās oktobra dienās. Atzinīgi ir novērtēts arī atturīgais fasādes izgaismojums aiz Lamella paneļiem. Tāda pati tematika ir izmantota arī ārējās stikla barjerās,» saka Juha Antila.

Lielākie iepirkšanās centra mazumtirgotāji ir universālveikals Sokos un S-market, kuri turpina šī kvartāla tradīcijas. Suur-seudun osuuskauppa kooperatīvs šeit darbojas jau kopš 1927. gada.

Plānojuma izmaiņas dod rezultātu

Juha Antila uzskata, ka Lohjas ģenerālplāns, kas stājās spēkā 2016. gadā, ir veicinājis šīs teritorijas attīstību. Apkārtne izskatās daudz pievilcīgāka, jo ir atjaunotas ielas, un daudzām ēkām ir atjaunotas fasādes. Saskaņā ar pilsētas plānojumu kvartālam ir jāveido saskanīgs kopums, ēku izskatam ir jāuzlabo pilsētas centra vides kvalitāte un pievilcīgums, un celtniecības projektiem ir jāiekļaujas apkārtējā vidē.

Lohi iepirkšanās centrs ir elegants no visām pusēm, un būtībā katra fasāde ir kā galvenā fasāde. Tirdzniecības ēku tehniskās zonas, piemēram, iekraušanas rampas un apkopes teritorijas, parasti sabojā pilsētas ainavu. Pilsētas plānojumā ir noteikts, ka stāvlaukumi, atkritumu apsaimniekošanas, apkopes, uzglabāšanas un tehnisko darbu vietas, kā arī mehānisko un elektrisko sistēmu konstrukcijas nedrīkst atšķirties no pārējām fasādes daļām.

Labs projekts pārvar izaicinājumus

«Protams ir liels prieks redzēt, ka klients saņem pabeigtu ēku noteiktajā termiņā,» teica Pasi Sikaluoma (Pasi Siikaluoma), ražošanas vadītājs būvuzņēmumā Jatke Oy, pēc projekta noslēgšanas.

Būvuzņēmums Jatke Oy bija juridiski atbildīgs par celtniecības projektu, kas iekļāva ne tikai celtniecības darbus, bet arī vispārējos projektēšanas pienākumus.

Pirms celtniecības projekta uzsākšanas bija nepieciešams nojaukt veco apbūvi, un celtniecības darbi tika sākti 2017. gada augustā un ilga divus gadus. Būvniecības posms bija nedaudz ilgāks par diviem gadiem.

Pasi Sikaluoma paskaidro, ka loģistika pilsētas centrā bija jāplāno īpaši rūpīgi, jo nebija pieejamas uzglabāšanas platības ēkas tuvumā.

Izaicinājumus radīja arī ēkas forma. Ēka tika celta, izmantojot garas sijas, kuras nebija iespējams uzstādīt no ēkas sānu puses. Risinājums bija uzstādīt sijas virzienā uz āru no ēkas iekšienes. Tā kā ēkas korpusā nav taisnu leņķu, bija nepieciešams papildu celtniecības darbs uz vietas objektā pie dobo kanālu plātņu šuvēm.

Izliekta fasāde no taisnleņķa izstrādājumiem

Atgriežoties pie celtniecības un izliektas fasādes sarežģītības — aiz fasādes Lamella paneļiem un izgaismojuma tikai izbūvēta sendvičpaneļu siena. Uzdevums bija uzstādīt Lamella paneļus virs taisnstūra formas paneļiem, lai izveidotu gludu, izliektu sienu.

«Mums tas izdevās pateicoties precīzai plānošanai. Katram profilam pie kura tika piestiprinātas lameles bija sagatavots precīzs uzstādīšanas plāns. Lamella paneļu gali tika apgriezti pa vertikālo diagonāli, lai izliekums neveidotu spraugu starp Lamella paneļiem,» skaidro Pasi Sikaluoma.

Šis projekts ļāva iegūt jaunas prasmes arī būvuzņēmumam Jatke. Pasi Sikaluoma norāda, ka kopš šī projekta īstenošanas viņus vairs nevarot pārsteigt neviens fasādes projekts. Viņš ir ļoti apmierināts gan ar projekta iznākumu, gan ar Ruukki darbu.

«Ruukki lieliski iesaistījās šajā projektā, viņu izplatītāji bija tiešām ieinteresēti projekta attīstībā nevis tikai savu izstrādājuma pārdošanā,» uzslavē Pasi Sikaluoma.

«Ruukki izstrādājumi bija interesanta alternatīva projekta īstenošanai. Turklāt Ruukki atbalsts un zināšanas par izstrādājumiem mums ļoti palīdzēja izdarīt izvēli. Viņu sniegtie apkopes pakalpojumi arī bija ļoti kompetenti. Gala iznākums bija tieši tāds par kādu bijām vienojušies,» piebilst arhitekts Heiki Kapi, kurš projektēja ēku.

«Lohi iepirkšanās centrs ir kļuvis par ievērības cienīgu vietu Lohjē un izceļas uz apkārtējo centra ēku fona,» galīgo vērtējumu sniedz Pasi Sikaluoma no Jatke Oy.

JAUNĀKĀS ZIŅAS