Select

Sadarbībā ar Gyproc tika izveidoti noapaļoti stūri bērnudārzam Kopenhāgenā

mar 01, 2019

Forfatterhuset bērnudārzā ir vietas 160 bērniem, un tas tika uzcelts Kopenhāgenas Norebro (Nørrebro) rajonā, kuru raksturo sarkano ķieģeļu ēkas. Kaut gan bērnudārzs lieliski iekļaujas apkārtējā vidē, tas nebūt nepārstāv tradicionālo arhitektūru, kas raksturīga šim rajonam. Ēkai ir noapaļoti stūri, un tās fasāde atspoguļo konstrukcijā iestrādāto radošumu.

Ēkas pielāgošana apkārtējai videi

”Mērķis bija izveidot ēku, kas izrāda cieņu vēsturiskajai videi un nekaitinātu vietējos iedzīvotājus,” skaidro Gyproc projekta vadītājs Sorens Rasmusens (Søren Rasmussen). Gyproc ir daļa no globālās Saint-Gobain grupas.

Gyproc kopā ar māsasuzņēmumiem Weber un ISOVER ēkai izveidoja izliektus sienu elementus. Liekuma asums dažādās ēkas daļās atšķiras. Elementi stiepjas no grīdas līdz grīdai un balstās uz labi pazīstamo Gyproc Thermonomic ārsienu sistēmu, kuru veido tapas un kanāli, ģipša plāksnes, tvaika barjera, izolācijas kārta, ISOVER izolācija un Weber apmetums.

Ēkas fasādei tika izmantota oranža renderēšana. Vertikālās sarkano ķieģeļu loksnes 120 cm augstumā tika uzstādītas kā latas uz apmetuma, lai piešķirtu fasādei vieglumu un telpiskumu. Noapaļotie stūri un fasādes ķieģeļi padara ēku unikālu.

Komandas darba auglis

Ruukki Anderslöv piegādāja tērauda kanālus un tapas sienu elementiem. Visizaicinošākais aspekts bija izveidot tādu kanālu profilu, lai tie būtu lokāmi ēkas stūros.

"Mēs jau agrā projekta stadijā cieši sadarbojāmies ar Dānijas arhitektiem Cobe. Viņi mums deva izaicinošu uzdevumu, kuru mēs detalizēti izpētījām uzņēmumā Gyproc. Kad konstrukcija bija izprojektēta, mēs pārliecinājāmies par tās saderību, izmantojot maketus," saka Sorens Rasmusens (Søren Rasmussen)

Liektie elementi tika izstrādāti ciešā sadarbībā starp vairākām pusēm.

"Projekta norise bija Dānijai raksturīga, kur puses sanāca kopā un atklāti strādāja, lai sasniegtu mērķi. Mums jau daudzus gadus ir bijusi veiksmīga sadarbība ar Ruukki, kas pieķērās šim projektam ar proaktīvu attieksmi," piebilst Sorens Rasmusens.

Kompetence, kas novadīta jaunā produktā

Ēkas projektēšana tika uzsākta 2013. gadā. Kā to redz projekta vadītājs Rasmusens, tas, ka viņi tika uzaicināti pievienoties, ir uzticības izrādīšana. Būvniecības projekta veiksme ir atkarīga no iesaistīto pušu koordinācijas. Piemēram, tikai sienu būvniecībā vien bija iesaistīti trīs dažādi būvnieki.

Sadarbība starp Gyproc un arhitektiem Cobe nav palikusi nepamanīta. Forfatterhuset bērnudārzs tika nominēts Londonas Dizaina muzeja 2015. gada dizaina balvai un sasniedza otru raundu Eiropas Savienības Modernās arhitektūras Mies van der Rohe balvas izcīņā, tas ir lielākais arhitektūras konkurss Eiropā. 

Sorens Rasmusens ir gandarīts ar rezultātu.

"Ēka ir izdevusies, un tā ir sanākusi tieši tāda, kādu arhitekts bija iztēlojies. Ēka ir arī unikāla, un mēs uzņēmumā Gyproc iemācījāmies izgatavot pilnīgi jaunu produktu. Tagad mums ir risinājums, ko varam piedāvāt citiem klientiem, ja viņiem radīsies nepieciešamība pēc izliektām fasādēm."