Tartu centre stovintis „Eeden“ prekybos centras gerai atrodo ir naktį

Bir 26, 2019

„Eeden“ prekybos ir pramogų centras yra labai populiarus tarp Tartu gyventojų – toks pareiškimas kovo 14 d. nuskambėjo miesto rotušėje. Tartu miesto savivaldybė surengė balsavimą, kurio metu gyventojai galėjo išrinkti gražiausią 2018 m. pastatytą pastatą. „Eeden“ laimėjo „praplėsto ir renovuoto pastato“ kategorijoje. „Ruukki“ tiekė pastato aukso spalvos perforuotas fasado ir daugiasluoksnes plokštes, sinusoidinius Design profilius ir apkrovas laikančius stogo lakštus.

„Eeden“ pastatytas netrukus po 2000-ųjų metų, jis stovi maždaug už 3 km nuo Tartu centro. Dabartiniame prekybos centre pradžioje buvo įsikūrusi „Coop Konsum“ maisto parduotuvė. Būtent šalia jos 2000-ųjų metų pradžioje buvo pradėtas statyti prekybos centras.

Po 2018 m. užbaigtos renovacijos, „Eeden“ pastate, kurio plotas siekia 25 tūkst. kvadratinių metrų, įsikūrė 74 nuomininkai. 

„Renovavome jau stovėjusį prekybos centrą, pastatėme „Eeden“ priestatą ir visiškai naują trijų aukštų automobilių stovėjimo aikštelę. Iš pagrindų atnaujinome pastato fasadą. Bendrai paėmus, projektas yra labai sėkmingas“, – teigia Margusas Tuulingas, „AS Eedeni Keskus“ statybos ir remonto direktorius.

 

Atnaujintas, atsižvelgiant į vietos poreikius

„Renovavome ir padidinome „Eeden“, nes naujoms įmonėms, tarp kurių ir pramogų centras su restoranais ir kino teatru, veterinarijos gydykla ir šunų kirpykla, reikėjo daugiau vietos“, – aiškina Margusas Tuulingas.

 Kuriant „Eeden“ renovacijos planus buvo atsižvelgta į klientų apklausas, atliktas siekiant sužinoti, kokių parduotuvių ir paslaugų reikia vietos gyventojams. Pavyzdžiui, čia gyvena daug šeimų su vaikais, todėl „Eeden“ patalpose įrengta uždara žaidimų aikštelė.

„Be to, reikėjo pagražinti „Eeden“ išvaizdą, kad atrodytų šiuolaikiškiau. Dabar jis atitinka vietos gyventojų poreikius ir gyvenimo tempą.

 

Fasadas suteikia „Eeden“ pridėtinės vertės

Šioje vietovėje „Eeden“ pastatas yra gana didelis, norėjome, kad jis būtų malonus akiai. Sukūrėme tikrai nuostabų fasadą, puikiai atrodantį ir tamsoje, kurios šiaurėje tikrai netrūksta“, – pasakoja Margusas Tuulingas.

Šiaurės rytų pusėje esantis fasadas yra kertinis „Eeden“ pastato akcentas. Fasado lamelės perforuotos taip, kad sukurtų rojaus sodo įspūdį, su visomis ten esančiomis palmėmis ir egzotiška fauna. Kadangi apšvietimas sklinda iš už perforuotų lamelių, siluetai matomi ir naktį.

„Naująjį fasadą rinkomės iš daugybės siūlomų variantų. „Ruukki“ yra savo segmento lyderis, o be to jie yra patikimi. Todėl kartu su statytoju nusprendėme bendradarbiauti su šia įmone“, – aiškina Margusas Tuulingas.

„Ruukki“, be įspūdingų fasado  lamelių, taip pat tiekė daugiasluoksnes plokštes sienoms, apkrovą laikančius stogo lakštus ir sinusoidinius Design profilius vakariniam ir pietiniam pastato fasadui.

 

Įvairių lygių planavimas

„Eeden“ renovacija pareikalavo sudėtingo planavimo. Reikėjo užtikrinti, kad patenkinti liktų ir klientai, ir verslininkai, todėl renovacijos proceso metu „Eeden“ veikla nebuvo stabdoma. Montuojant įspūdingai menišką fasadą reikėjo atsižvelgti ir į praktiškus elementus. Perforuotų juostų skylės turėjo būti tokio dydžio, kad pro jas nebūtų galima įkišti rankos, taip siekiant išvengti smalsių žmonių susižeidimo.

Iš pradžių buvo diskutuota ir apie auksinę fasado spalvą. Figūromis puošti ir aukso spalvos fasadai nėra labai dažnai sutinkami. Tinkamos spalvos pasirinkimas buvo sudėtingas ir daug laiko reikalaujantis procesas, nes prieš priimant galutinį sprendimą reikėjo atsižvelgti į daugelį aspektų. Margusas Tuulingas teigia, kad jie pasirinko išskirtinę spalvą, net jei dėl to projekto pradžia užsitęsė ilgiau, nei įprasta. Nepaisant to, projektas buvo užbaigtas laiku.

„Apskritai paėmus, mes esame patenkinti savo sprendimais dėl spalvos“ – teigia Tuulingas ir priduria: –

Dabar esame patenkinti visu projektu ir išvaizda, kurią išgavome. Atrodo, kad panašiai mąsto ir Tartu gyventojai.“

NAUJIENOS