Bendradarbiaujant su "Gyproc" sukurti lenkti Kopenhagos vaikų darželio fasadai

Vas 22, 2019

"Forfatterhuset“ vaikų darželis turi 160 vietų ir buvo pastatytas Kopenhagos Nørrebro rajone, kuriam būdingi raudonų plytų pastatai. Nors darželio pastatas puikiai įsilieja į aplinką, jis gerokai nutolęs nuo tradicinės rajonui būdingos architektūros. Pastatas pasižymi lenktais kampais, o jo fasadas atspindi projektuotojų kūrybiškumą.

Priderinti pastatą prie aplinkos

„Mūsų tikslas buvo sukurti tokį pastatą, kuris derėtų  su istorine aplinka ir neerzintų vietos gyventojų,  aiškina „Gyproc“ projektų vadovas Sørenas Rasmussenas. „Gyproc“ priklauso pasaulinei „Saint-Gobain“ grupei.

„Gyproc“ sukūrė lenktus pastato sienų elementus drauge su giminingomis įmonėmis „Weber“ ir ISOVER. Įvairiose pastato dalyse išlinkių aštrumas skiriasi. Elementai atsikartoja skirtinguose pastato aukštuose ir yra paremti žymiąja „Gyproc Thermonomic“ išorės sienų sistema, kurią sudaro  specialūs profiliai, gipso plokštės, garo izoliacija , izoliacijos sluoksnis, ISOVER izoliacija ir „Weber“ tinkas.

Pastato fasadui buvo panaudotas oranžinis tinkas. Vertikalios raudonų plytų lamelės  (120 cm aukščio) buvo įrengtos kaip lentjuostės ant tinku padengto sluoksnio, tai suteikė fasadui lengvumo ir trimatį vaizdą. Lenkti kampai ir fasado plytos suteikia pastatui unikalumo.

Sukurta komandiniu darbu

„Ruukki Anderslöv“ tiekė plieninius profilius ir statramsčius sienų elementams. Sunkiausias dalykas buvo suformuoti profilius taip, kad juos būtų galima lankstyti, sudarant galimybę išlenkti pastato kampus.

„Ankstyvojoje projekto stadijoje mes glaudžiai bendradarbiavome su Danijos architektų įmone „Cobe“. Jie davė mums sudėtingą užduotį, kuriai mes skyrėme daug dėmesio. Kai konstrukcija  buvo suprojektuota, galėjome užtikrinti jos tinkamumą sukūrę maketus“,  sako Sørenas Rasmussenas.

Lenkti elementai buvo sukurti skirtingiems projekto dalyviams intensyviai dirbant komandoje.

„Tai tipinis danų projektas, kai šalys susieina ir atvirai dirba, kad pasiektų benrą tikslą. Mes esame nemažai bendradarbiavę ir turime daug geros patirties dirbant su „Ruukki“, jie aktyviai įsitraukė į šį projektą“,  pridūrė Sørenas Rasmussenas.

Įgyta kompetencija

Startas buvo padarytas 2013 m. dirbant prie pastato projekto dizaino. Pasak projektų vadovo Rasmusseno, kvietimas prisijungti prie šio projekto jiems buvo pasitikėjimo išraiška. Statybos projekto sėkmė priklauso nuo to, kaip koordinuojamos jame dalyvaujančios šalys. Pavyzdžiui, vien statant sienas dalyvavo trys skirtingi statytojai.

„Gyproc“ ir „Cobe“ architektų bendras darbas neliko nepastebėtas. 2015 m. „Forfatterhuset“ darželis buvo nominuotas Londono dizaino muziejaus metų dizaino prizui ir pasiekė Europos Sąjungos šiuolaikinės architektūros apdovanojimo (L. Mies van der Rohe apdovanojimo), kuris yra didžiausias architektūros konkursas Europoje, antrąjį turą. 

Sørenas Rasmussenas yra patenkintas tokiu rezultatu.

„Pastatas yra puikus ir atrodo tiksliai taip, kaip įsivaizdavo architektas. Pastatas taip pat yra unikalus, o mes išmokome, kaip sukurti visiškai naują produktą. Dabar mes turėsime ką pasiūlyti būsimiems klientams, kurie norės įsirengti lenktus fasadus."