„Žali“ - tvaraus prekybos centro pavyzdys

Lap 16, 2018

Vilniaus šiaurės rytuose esantis prekybos centras „Žali“ yra pirmasis prekybos centras Lietuvoje, kuriam suteiktas vienas aukščiausių BREEAM įvertinimų. Prekybos centre įsikūrusi parduotuvė „Iki“ bei 15 kitų įmonių. Pavadinimas „Žali“ daug pasako apie patį projektą.

„Šis prekybos centras demonstruoja mūsų kompetenciją tvarios statybos sektoriuje“, – teigia nekilnojamojo turto vystymo bendrovės „Baltisches Haus“ architektas Marius Mateika.

Kitaip nei dauguma nekilnojamojo turto vystytojų, parduodančių pastatus netrukus po jų užbaigimo, „Baltisches Haus“ užsiėmė ne tik „Žali“ statyba, bet ir pastato nuoma.

„Tai turi didelės įtakos medžiagų ir sprendimų pasirinkimui. Galvojame apie išlaidas visam pastato gyvavimo laikotarpiui. Mūsų klientams nuo to tik geriau, nes, pavyzdžiui, pastato energijos vartojimo efektyvumas reiškia, kad jiems neteks permokėti už šildymą“, – aiškina Marius Mateika.

Statybos kaštai visu pastato gyvavimo laikotarpiu sudaro daugiau nei šeštadalį bendrųjų išlaidų. Likusios išlaidos patiriamos naudojant pastatą, pavyzdžiui, jo šildymui ir remontui.

architektas Marius Mateika sako, kad jie savo sektoriuje nori būti švyturiu, pradininkais. Jie daug pasimokė iš „Žali“ projekto, o sukauptas žinias galės panaudoti ateityje. ©Photo: Baltisches Haus

Architektas Marius Mateika sako, kad jie savo sektoriuje nori būti švyturiu, pradininkais. Jie daug pasimokė iš „Žali“ projekto, o sukauptas žinias galės panaudoti ateityje.  ©Photo: Baltisches Haus

Vietovė, kurioje stovi pastatas, pakelia kartelę aukštyn

Prekybos centras įsikūręs Balsių priemiestyje, esančiame maždaug už 20 kilometrų nuo Vilniaus centro. Daug aktyvių piliečių miesto centrą keičia į kaimą primenančias vietoves, kai kurie įsikuria ir šiame priemiestyje, kur vyrauja individualūs namai. Tiek vietos bendruomenės socialinis sąmoningumas, tiek ir prekybos centro vietos parinkimas šalia kraštovaizdžio parko reiškia, kad kartelė užkelta aukštai.

„Dalyvavome mėnesiniuose vietos gyventojų susirinkimuose ir aptarinėjome jų pageidavimus dėl „Žali“. Bendradarbiavimas prasidėjo dar prieš kuriant planus ir pradedant statybos darbus. Mums tai padėjo vieniems kitus suprasti ir sumažinti bet kokius prieštaravimus“, – pasakoja Marius Mateika.

Plokštės padeda saugoti aplinką ir taupyti

Pastatui skirtas vienas iš aukščiausių BREEAM įvertinimų aplinkosaugos kategorijoje. Toks įvertinimas, be kita ko, pasiektas ir dėl „Ruukki energy" plokščių sistemos naudojimo.

„Didžiausias privalumas yra tai, kad daugiasluoksnės plokštės mažina šildymo ir vėsinimo kaštus. Be to, jos puikiai isoliuoja triukšmą. Pastate esančių įrenginių patalpos yra gan triukšmingos, o naudojant „Ruukki“ plokštes, triukšmas izoliuojamas ir nesklinda į kaimynystę“, – priduria Marius Mateika.

Pastate naudoti ir kiti ekologiški sprendimai. „Žali“ prekybos centre naudojamas geoterminis šildymas, o apželdintas stogas veikia kaip izoliatorius, apsaugantis nuo vasaros karščių ir žiemos šalčių. Jis taip pat filtruoja ir lietaus vandenį. Stogui panaudoti „Ruukki“ apkrovas laikantys lakštai.

Projektuojant ir statant „Žali“ buvo pasirenkamos optimaliausios medžiagos, kitaip tariant, buvo ieškoma geriausių sprendimų visam pastato gyvavimo laikotarpiui. Optimizacija nulėmė ir apželdinto stogo pasirinkimą, nes jis suteikia daugiau privalumų nei saulės baterijos.

žiemą žaliasis stogas sulaiko šilumą pastato viduje, o vasarą želdiniai apsaugo stogą ir pastatą nuo įkaitinimo. Žiemos metu sumažėja šildymo, o vasaros – vėsinimo poreikis. ©Photo: Baltisches Haus

Žiemą žaliasis stogas sulaiko šilumą pastato viduje, o vasarą želdiniai apsaugo stogą ir pastatą nuo įkaitinimo. Žiemos metu sumažėja šildymo, o vasaros – vėsinimo poreikis. ©Photo: Baltisches Haus

Išmanusis efektyvumas naudojant jutiklius ir pastato informacijos valdymo sistemas

„Žali“ pastatytas galvojant apie visą pastato gyvavimo laikotarpį. Kad pastatas galėtų „jausti“, čia įmontuota jutiklių technologija. Jutikliais yra valdomas šildymas, vandens suvartojimas, apšvietimas, elektros energijos suvartojimas ir netgi nuotekos. Šių jutiklių surinkti duomenys naudojami, pvz., prižiūrint pastatą.

Technologijomis naudotasi kuriant pastato dizainą, statybos procesų metu, o taip pat modeliuojant visą pastatą. Pastato informacijos valdymo sistema naudotasi projektuojant statinius, konstrukcijas, šildymą, elektros energijos paskirstymą ir duomenų ryšius. Buvo modeliuojamas net ir saulės šviesos poveikis pastatui įvairiais paros ir metų laikais.

„Viso pastato, visų jo dalių informacija yra saugoma, viską čia galima nuskenuoti. Tai reiškia, kad pastato prižiūrėtojui nuskenavus, nufotografavus fluorescencinę lemputę, jam bus atsiųsta informacija apie jos prekės ženklą ir modelį. Taip taupomi kaštai ir pagreitinamas priežiūros procesas, nes nereikia pirmiausia pasidomėti produktais, o tada sugrįžti dar kartą tam, kad galėtų pakeisti lemputę“, – aiškina Marius Mateika.

Atlygis aplinkai

„Žali“ kūrėjai atsižvelgė į priemiesčio gyventojus ir gyvūnus. Prekybos centras ne tik neskleidžia akustinės taršos;  nekilnojamojo turto vystymo bendrovė taip pat įrengė žiedines sankryžas, dviračių takus, o gana ilgą pastato sieną apsodins vijokliniais augalais, kad ji taptų malonesne akiai. Atsižvelgta ir į supančią gamtą – pastatyti vabzdžių viešbučiai, inkilai paukščiams ir šikšnosparniams. Biologų teigimu, priemiestyje gyvuoja daugiau nei 50 augalų ir gyvūnų rūšių. Ekologinės investicijos iš dalies kompensuoja iš gyvosios gamtos atimtą ir išnaudotą plotą.

po kažkurio laiko pietinė siena bus apaugusi vijokliniais augalais, todėl gyventojams neteks spoksoti į ilgą pliką sieną. ©Photo: Baltisches Haus

Po kažkurio laiko pietinė siena bus apaugusi vijokliniais augalais, todėl gyventojams neteks žiūrėti į ilgą pliką sieną. ©Photo: Baltisches Haus

Užtikrintumas yra lemiamas

„Ruukki“ produktai sienoms ir stogui buvo pasirinkti dėl kelių priežasčių. Svarbiausios jų – plokščių kainos ir kokybės santykis bei puiki šilumos izoliacija. „Ruukki“ apkrovą laikantys lakštai pasirinkti dėl to, kad norint atlaikyti augmeniją yra reikalingas pakankamai stiprus stogas. Be viso to, „Ruukki“ produktai pasirinkti ir todėl, kad yra sertifikuoti, o tai padėjo surinkti reikalingus taškus BREEAM klasifikacijai.

„Mes visiškai pasitikime „Ruukki“. Tai rimta kompanija, siūlanti puikų aptarnavimą, ir tai labai palengvina mūsų darbą. Tvarkingi produktų aprašymai, todėl su „Ruukki“ dirbti daug paprasčiau. Kaip architektas aš tikrai vertinu platų gaminių ir spalvų pasirinkimą“, – entuziastingai dėsto Marius Mateika.

„Žali“ prekybos centro teritorijoje atsižvelgta ir į gyvūnijos pasaulį. „Baltisches Haus“ ant prekybos centro sienų pakabino inkilus paukščiams, taip dar geriau išnaudodami „Ruukki“ plokštes. ©Photo: Baltisches Haus

„Žali“ prekybos centro teritorijoje atsižvelgta ir į gyvūnijos pasaulį. „Baltisches Haus“ ant prekybos centro sienų pakabino inkilus paukščiams, taip dar geriau išnaudodami „Ruukki“ plokštes. ©Photo: Baltisches Haus

„Žali“ – lyg kelrodė žvaigždė

Marius Mateika pastebi, kad Lietuvoje populiarėja energiją tausojantys statiniai. Šią tendenciją ypač populiarina šalyje investuojančios tarptautinės bendrovės.

„Baltisches Haus“ galėjo daug pasimokyti iš „Žali“ projekto. Buvo pastatyta kažkas naujo, į statybas pažvelgta kitu kampu, neapeinant ir vietos gyventojų nuomonės. Marius Mateika sako, kad šis projektas suteikė puikių pamokų; dabar įmonė jau žino, ką daryti kito projekto metu, o ko galima nepaisyti. Tačiau ar prekybos centras dabar galėtų būti pastatytas paprasčiau? Tiek Marius Mateika, tiek ir „Baltisches Haus“ kartelę pakėlė labai aukštai. 

„Norime būti į ateitį orientuoti nekilnojamojo turto vystytojai, tikras švyturys savo sektoriuje.“

 

Panaudoti „Ruukki“ produktai ar sistemos:

„Ruukki energy" daugiasluoksnės plokštės: 1 300 m2

Apkrovas laikantys lakštai stogui: 4 700 m2