„Cor-Ten“ fasadų danga prisitaiko prie Geteborgo „Skerdyklos“ teritorijos tradicijų

Grd 14, 2018

„Slakthuset“ (išvertus iš švedų k. - „Skerdykla“) – tai 2017 m. baigtas statyti biurų pastatas, stovintis kadaise pramonine buvusioje teritorijoje su daugybe sandėlių, maždaug keturis kilometrus nutolusioje nuo Švedijos Geteborgo miesto centro. Praeityje čia yra veikusi skerdykla, nuo kurios ir kilo vietovės pavadinimas. Buvusi skerdyklos teritorija virsta į gyvybingą susibūrimo vietą, kur, be biurų pastato, įsikūrė ir du restoranai.

„Slakthuset“ yra triaukštis 14 tūkst. kvadratinių metrų nuomojamo ploto biurų pastatas, kuriame įsikūrę aštuoni nuomininkai. Statant naująjį pastatą buvo panaudotos šioje vietoje anksčiau stovėjusio ir vėliau nugriauto biurų pastato rėmo dalys, visa kita jame yra nauja. Pastatas priklauso nekilnojamojo turto bendrovei „Klövern“.

„Butikai, alaus darykla ir kitokia veikla prisidės prie to, kaip pasikeis ši teritorija. Užbaigus Gamlestadstorgeto stoties, dabar tarnaujančios kaip viešojo transporto mazgas, statybą, į teritoriją patekti tapo žymiai paprasčiau“, – aiškina nekilnojamojo turto bendrovės „Klövern“ projektų vadovas Larsas Backmanas.

„Ruukki“ tiekė fasado apdailos plokštes. Remiantis architekto rekomendacija, buvo pasirinkti „Cor-Ten S7“ dizaino profiliai. Pastato viduje esančio restorano interjerui taip pat buvo naudojamas „Cor-Ten“ plienas.

„Naudodami „Cor-Ten“ galėjome sukurti įvairialypį fasadą su langais ir skirtingų dydžių plieno profiliais. „Cor-Ten“ šioje vietoje puikiai pritampa, išlaikoma istorinė šios teritorijos reikšmė ir jos bruožai“, – teigia Larsas Backmanas.

Jis pastebėjo, kad per pastaruosius 5–8 metus „Cor-Ten“ Geteborge galima išvysti vis dažniau.

„Slakthuset“ biuro pastato fasadas yra iš „Ruukki“ tiekiamų „Cor-Ten“ plokščių, kurios geriausiai tiko prie vietovės dvasios. Seniau buvusioje pramoninių pastatų ir sandėlių teritorijoje stovi rudų plytų namai, kurių išvaizda dera su „Cor-Ten“ plokštėmis.

„Slakthuset“ biurų pastato išvaizda suteikia unikalių bruožų šiai vietovei, kuri pritraukia vis didesnį miesto gyventojų skaičių.

„Apie naująjį pastatą girdėjau vien teigiamus atsiliepimus. Ši teritorija patraukli tuo, kad yra visiškai unikali“, – teigia Larsas Backmanas.