Garsusis Helsingborgo (Švedija) „Mariahallen“ pastatas pritaikytas jo lankytojams

Bir 05, 2019

2019 m. gegužę Švedijos Helsingborgo miesto Mariestado priemiestyje atsidarys naujas sporto centras. Pastaruosius 15–20 metų Mariestado rajonas keičiasi iš pagrindų. Čia įsikūrė geležinkelio stotis, netrukus duris atvers ir sporto centras.

Sporto centre bus taip pat ir gimnastikos bei žaidimams kamuoliu skirta salė. Antrajame aukšte įsikurs erdvė jaunimui, kurioje bus organizuojami renginiai ir susibūrimai. 2018 m. pradėtą statybos projektą užsakė Helsingborgo miesto savivaldybė, o už dizainą atsakingas asmuo yra „Sweco Architects“ įmonės architektas Henrikas Troedsonas.

Sporto centras įsikūręs miesto centre, jo fasadasmatomas iš visų pusių, todėl pastatas privalo įsilieti į aplinką ir joje derėti ateinančiais dešimtmečiais.

Tokioje matomoje vietoje – jokių „dėžučių“

Helsingborgo miesto savivaldybė iškėlė reikalavimą – sporto centras negali atrodyti kaip nuobodi „dėžutė“. Architektas Henrikas Troedsonas teigia, kad projektuojant pastatą atsižvelgta į tai, kam jis bus naudojamas, kitaip sakant – į vaikus ir jaunimą. Nuspręsta, kad jo išvaizda turėtų būti išskirtinė, tiek spalvos, tiek formos prasme. Fasadui buvo naudojamos ir plytos, ir plieninė apdaila. Dauguma Mariestado pastatų yra mūriniai.

„Pastatas turi daug veidų. Įspūdingiausiai jis atrodo vakare, kai apšvietimas sklinda iš už sumontuotų  perforuotų fasado kasečių, ir per perforuotų kasečių plyšius atsispindi žalsvai melsva  sandwich plokščių spalva.. Dienos metu panelės suteikia visai kitokį vaizdą, kuris nuolat kinta, priklausomai nuo to, iš kurios pusės žiūri“, – aiškina Henrikas Troedsonas.

Pastato išvaizda nebuvo įkvėpta kažkokios vienos konkrečios idėjos, kuriant galutinę išvaizdą pasinaudota įvairiausiais šaltiniais, idėjos keitėsi planavimo proceso metu. Lygiai toks pats perforacijos raštas atkartojamas ir ant pastato vidujeesančių akustinių plokščių.

„Beveik visi nauji pastatai kelia jausmus. Tikriausiai taip atsitiks ir šiuo atveju. Labai sunku iš karto susidaryti nuomonę apie pastatus, pirmiausiai jie turi įsilieti į aplinką, – sako Henrikas Troedsonas.

Reikalauta energijos vartojimo efektyvumo

Kuriant projektą buvo būtina apsvarstyti patalpų pritaikymą sporto centrui, statybos taisykles ir sklypo plotą.

Helsingborgo savivaldybė reikalavo, kad pastate būtų galima įrengti mokymui skirtą sporto salę. Vietos užteko ir tam, kad šalia sporto salės būtų galima pastatyti grupinei gimnastikai tinkamą salę. Užsakovas turėjo ir kitą reikalavimą, šis buvo susijęs su aplinkosauga. Pastato energinis efektyvumas turi būti 25 % didesnis, nei reikalaujama pagal Švedijos statybos taisykles.

Henrikas Troedsonas teigia, kad partneris iš Švedijos susisiekė su „Ruukki“ dar prieš projektavimo etapą, kartu jie svarstė, kaip būtų galima statyti pastatą, naudojant „Ruukki“ produktus. 

„Ruukki“ pristatyta produkcija apėmė efektyvaus energijos vartojimo plokštes sienoms, pagal užsakymą perforuotas plienines kasetes su apšvietimu ir  apšvietimui sumontuoti skirtus ilginius, kurie buvo sumontuoti ant sandwich plokščių.

„Pasirinkome „Ruukki“, nes jie turėjo galimybių tiekti viską, ir daugiasluoksnes plokštes ir fasadines plienines perforuotas kasetes, dėl ko mūsų darbas išties palengvėjo. „Ruukki“ netgi sukūrė išsamius planus, kaip šias plokštes montuoti“, – su dėkingumu pasakoja Henrikas Troedsonas.