Gyproc cooperation created curved corners for kindergarten in Copenhagen

Feb 22, 2019

Forfatterhuset Kindergarten has places for 160 children and was built in the Nørrebro district of Copenhagen, a district characterised by red-brick buildings. Even though the kindergarten blends in perfectly with its surroundings, it’s far from the traditional architecture seen in the district. The building has curved corners and the façade reflects the creativity involved in the design.

Fitting building for its surroundings

”The goal was to create a building that respects the historical surroundings and which does not annoy the local residents,” explains Gyproc’s project manager Søren Rasmussen. Gyproc is part of the global Saint-Gobain group.

Gyproc created the curved wall elements of the building, along with sister companies Weber and ISOVER. The sharpness of the curves varies in different parts of the building. The elements span from floor to floor and are based on the well-known Gyproc Thermonomic exterior wall system, which consists of studs and channels, gypsum boards, a vapour barrier, an insulation layer, ISOVER insulation and Weber rendering.

An orange rendering has been applied to the building’s façade. Vertical red-brick lamellas 120 cm in height have been installed like slats on top of the rendering to give the façade a lightness and 3-dimensionality. The curved corners and façade bricks make the building unique.

Created through teamwork

Ruukki Anderslöv supplied the steel channels and studs for the wall elements. The most challenging aspect was to profile the channels to make them bendable to enable the curved corners of the building.

“We were in close collaboration with Danish architects Cobe at an early stage. They gave us a challenging assignment which we then learnt a lot about at Gyproc. When the structure had been designed, we ensured its suitability through mock-ups,” says Søren Rasmussen

The curved elements were developed through extensive teamwork between several actors.

“The project was a typical Danish one, where the parties came together and openly worked to achieve the objective. We have a long track record of good cooperation with Ruukki, who had a proactive grasp in this project,” Søren Rasmussen adds.

Competence accrued into a new product

A start was made on the building project design work in 2013. According to project manager Rasmussen, the fact that they were invited to join the project was an expression of trust. How successful a building project is depends on coordination of the actors involved. For example, there were three different builders involved in building the walls alone.

The collaboration between Gyproc and architects Cobe has not gone unnoticed. Forfatterhuset Kindergarten was nominated for the London Design Museum design of the year 2015 and reached the second round in the European Union Prize for Contemporary Architecture the Mies van der Rohe award, which is the largest architecture competition in Europe. 

Søren Rasmussen is delighted with the result.

“The building is a fine one and was exactly as the architect had envisioned. The building is also unique and we at Gyproc learnt how to make an entirely new product. We now have a solution to future customers who want to build curved façades.

Recent news