Helsingborgin Mariahallenista käyttäjäkuntansa näköinen maamerkki

touko 27, 2019

Helsingborgin Mariastaden-kaupunginosaan valmistuu toukokuussa 2019 uusi urheiluhalli. Viime 15-20 vuoden ajan Mariastaden-kaupunginosaa on kehitetty voimakkaasti, alueelle on tullut paikallisjuna-asema ja nyt palvelutasoa nostetaan uudella urheiluhallilla.

Hallissa on kaksi salia, palloilusali ja voimistelusali ja toisessa kerroksessa on nuorisotilat tapahtumien ja kokoontumisien järjestämistä varten. Vuonna 2018 aloitetun rakennusurakan tilaaja on Helsingborgin kaupunki ja suunnittelusta vastaa Sweco architectsien arkkitehti Henrik Troedson.

Urheiluhalli sijaitsee keskeisellä paikalle ja rakennuksen julkisivut on nähtävillä kaikista ilmansuunnista. Rakennuksen tulee siis sopia ympäristöönsä ja sen ulkonäön toimia kymmeniä vuosia eteenpäin.

Ei laatikkoa näkyvälle paikalle

Helsingborgin kaupungin kriteeri urheiluhallille oli, että se ei saa olla tylsä laatikko. Arkkitehti Henrik Troedson kertoo, että suunnittelussa otettiin huomioon rakennuksen pääasialliset käyttäjät, eli lapset ja nuoret. Rakennuksen ulkonäöstä tehtiin vahva sekä väreiltään että muodoiltaan ja sen julkisivussa on käytetty sekä tiili- että teräsverhoilua. Mariastadenissa rakennusten verhoiluna on yleisesti käytetty tiiltä.

”Rakennuksella on monet kasvot. Näyttävimmillään se on iltaisin, kun teräsjulkisivukasettien takana syttyvät valot ja paneelien turkoosi väri loistaa perforoitujen teräskasettien takaa. Päivällä kasettien kuviointi luo useita näkymiä aina sen mukaan, mistä suunnasta rakennusta katsotaan”, toteaa Henrik Troedson.

Yhtä inspiraation lähdettä ei ollut, vaan idea kuviointiin on peräisin useasta lähteestä ja kehittynyt suunnitteluprosessin aikana. Sama kuviointi jatkuu rakennuksen sisäpuolella akustiikkalevyissä.

”Lähes aina uudet rakennukset herättävät tunteita. Niin varmasti käy tässäkin. Rakennuksia on hyvin vaikea arvioida heti, sillä ensin niiden tulee asettua tilaan, johon ne on luotu” toteaa Henkik Troedson.

Tilaaja vaati energiatehokkuutta

Urheiluhallissa tarvittavat tilat, rakennusmääräykset sekä tontin koko antoivat toiminnalliset raamit suunnittelulle.

Helsingborgin kaupungin vaatimuksena oli, että rakennuksessa on opetuskäytössä oleva urheiluhalli. Koska tontti oli riittävän suuri, voitiin sen lisäksi rakentaa myös voimistelusali urheiluhallin viereen. Tilaaja asetti vaatimukset myös ympäristön näkökulmasta. Rakennuksen energiatehokkuuden pitää olla 25 % parempi, kuin mitä ruotsalaiset rakennusmääräykset vaativat.

Henrik Troedson kertoo, että he olivat ruotsalaiseen tapaan jo suunnitteluin alussa yhteydessä Ruukkiin ja selvittivät yhdessä miten heidän tuotteillaan rakennus voidaan toteuttaa.

Ruukin toimituspakettiin kuului seinissä käytetyt energiapaneelit, erikoisperforoidut teräsjulkisivukasetit sekä valaistus ja julkisivukasettien taakse asennettu kiinnitysranka valoille.

”Valitsimme Ruukin, koska konsepti, jossa sekä paneelit että julkisivukasetit tulevat samalta toimittajalta, helpotti myös meidän työtämme. Saimme heiltä myös tarkan suunnitelman paneelien asennukselle”, kiittää Henrik Troedson.

Uusimmat uutiset