Eeden-kauppakeskus Tartossa komistelee myös pimeällä

kesä 26, 2019

Eeden on tarttolaisten suosikkirakennus, näin julistettiin Tarton kaupungintalolla maaliskuun 14. päivänä. Tarton kaupunki oli järjestänyt kansanäänestyksen, jossa kansalaiset saivat valita suosikkikohteensa vuonna 2018 valmistuneista rakennuksista. Eedenin voitti sarjan ”laajennetut ja saneeratut rakennukset”. Ruukki toimitti rakennukseen kullanvärisen, perforoidun julkisivun sekä sandwich-paneelit, design-profiilit ja kantavat poimulevyt.

Eeden on 2000-luvun alussa rakennettu kauppakeskus noin 3 kilometriä Tarton ydinkeskustasta kaakkoon. Eeden sai alkunsa Coop-päivittäistavarakaupasta, jonka rinnalle 2000-luvun alussa rakennettiin kauppakeskus.

Vuonna 2018 valmistuneen remontin jälkeen Eedenissä on 74 vuokralaista ja lattiapinta-alaa siellä on yli 25 000 neliötä.

”Kunnostimme päivittäistavarakaupan ja kauppakeskuksen sekä rakensimme Eedeniin laajennusosan ja 3-kerroksisen parkkihallin. Myös rakennuksen julkisivu saneerattiin. Tämä oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut projekti”, toteaa rakentamisesta ja huolloista vastaava Margus Tuuling AS Eedeni Keskuksesta.

 

Asukkaiden rytmiin päivitetty

”Saneerasimme ja laajensimme Eedeniä, koska sinne tarvittiin lisätilaa uusille palveluille, kuten viihdekeskukselle, ravintoloille, elokuvateatterille, eläinlääkäriasemalle ja koiratrimmaamolle” kertoo Margus Tuuling.

Eedenin kehittäminen pohjautui asiakastutkimukseen, jolla selvitettiin mitä kauppoja ja palveluja alueen asukkaat tarvitsevat. Eedeniin tuli muun muassa leikkikenttä, koska alueella asuu paljon lapsiperheitä.

”Lisäksi Eedenin ilme oli ehdottomasta päivitettävä uuteen aikaan. Näin se saatiin samaan rytmiin ja nykypäivään alueen asukkaiden kanssa”, Tuuling jatkaa.

 

Julkisivusta lisäarvoa Eedeniin

”Eeden on alueellaan isohko rakennus ja halusimme sen miellyttävän silmää.  Toteutimme julkisivujen kaunottaren, joka on myös pimeällä hyvännäköinen, sillä pimeätä aikaa meillä pohjoisessa on paljon”, perustelee Margus Tuuling.

Rakennuksen koillisen ja itäisen puolen julkisivu on Eedenin kruunu. Sen julkisivulamellit on perforoitu niin, että seinä on saatu esittämään Edenin puutarhaa palmuineen ja eksoottisine eläimineen.  Kun julkisivuverhoilun takana on vielä valaistus, ovat kuviot näkyvillä myös yöaikaan.

”Alussa oli mukana useita julkisivuvaihtoehtoja, joista lopuksi päädyimme tähän. Ruukki on johtava ja luotettava toimija, jonka me rakentajan kanssa valitsimme toimittajaksi”, toteaa Margus Tuuling.

Näyttävien julkisivulamellien lisäksi Ruukin toimitukseen kuuluivat seinissä käytetyt sandwich-paneelit, katossa käytetyt kantavat poimulevyt sekä rakennuksen länsi- ja eteläpäädyn julkisivussa käytetyt design-profiilit.

 

Suunnittelun monta tasoa

Eedenin saneeraus vaati monipuolista suunnittelua. Sekä asiakkaat että yrittäjät piti pitää tyytyväisinä ja siksi Eeden pidettiin avoinna koko saneerauksen ajan. Taiteellisen ja näyttävän julkissivun toteutuksessa oli myös käytännöllinen puoli. Perforointi, eli reikien koko piti suunnitella niin, etteivät ne ole liian suuria loukatakseen niistä kiinnostuneiden kansalasten käsiä.

Myös julkisivun kultainen väri askarrutti aluksi, sillä se ja kuvioitu julkisivu ei ole mikään tavanomainen näky. Oikean värin valinta oli monimutkainen ja aikaa vievä prosessi, jossa monia eri näkökantoja tuli huomioida. Margus Tuuling kertoo, että he valitsivat erikoisvärin, vaikka siten projektin startti oli normaalia hitaampi. Projekti saatiin siitä huolimatta tehtyä ajoissa.

”Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä värivalintaamme” toteaa Margus Tuuling ja jatkaa.

”Olemme tyytyväisiä koko projektiin ja siihen millaiselta ostoskeskus näyttää. Ja niin näyttävät tarttolaisetkin olevan.”

Uusimmat uutiset