Norjan postin logistiikkakeskus Stavangeriin rakennettiin kokemuksella ja luottamuksella

marras 25, 2019

Vuoden 2019 maaliskuussa valmistui Norjan Sandnesiin, Stavangerin naapuriin logistiikkakeskus, johon sijoittuivat Norjan posti –Posten – ja pakettilähetyksiin erikoistunut Bring-logistiikkayhtiö.

Uusi logistiikkakeskus kuuluu Norjan valtakunnalliseen kirjeiden, pakettien ja rahdin jakelukeskusverkostoon, ja 15 000 neliömetrin rakennuksessa on varasto- ja lajittelutilat, postiterminaali ja toimistotilat. Aiemmin postin toiminnot olivat sijoittuneet eri puolille Stavangerin alueetta.

Logistiikkakeskuksen rakennustyöt, joista vastasi rakennusyhtiö Veidekke Logistikkbygg, aloitettiin tammikuussa 2018 ja ne saatiin päätökseen 14 kuukaudessa. Ruukki toimitti rakennukseen seinissä käytetyt sandwich-paneelit, järjestelmäikkunat ja kantavat katteet.

 

Muutos vaati uusia tiloja

Stavangerin logistiikkakeskus oli kolmas Veidekke Logistikkbyggin toteuttama lajittelukeskus postille. Aiemmat keskukset yhtiö rakensi Trondheimiin ja Narvikiin.

”Uusi keskus oli ehdottoman tarpeen, sillä pakettien ja muun postin kuljetuksissa on viime vuosina tapahtunut dramaattinen muutos. Pakettien määrä on kasvanut ja perinteisen postin määrä vähentynyt” kertoo projektijohtaja Egil Høeg Veidekke Logistikkbygg - yhtiöstä.

Uuden logistiikkakeskuksen kautta kulkee päivässä jopa 170 jakeluautollista postia ja paketteja. Postilla ja postin omistamalla Bringillä on usein kuljetukset samaan osoitteeseen ja nyt tehtävillä yhteiskuljetuksilla vähennetään arvion mukaan jopa 600 000 ajokilometriä.

 

Ikkunoilla päivänvaloa ja toimistorakennuksen ilmettä

Sandwich- paneeleilla voidaan rakentaa teollisuus- ja logistiikkarakennuksia nopealla aikataululla. Usein samoissa rakennuksissa on myös toimistotiloja, joilta toivotaan toimistorakennuksen piirteitä, kuten suurempia ikkunoita. Näin oli myös Stavangerin logistiikkakeskuksessa.

Ruukki toimitti rakennukseen seinissä käytetyt sandwich-paneelit sekä niin sanotut järjestelmäikkunat, jotka sopivat täydellisesti yhteen Ruukin paneelien kanssa. Yhdessä ne muodostavat tiiviin, energiaa säästävän seinärakenteen.

”Ruukin toimittamat, paneeleihin yhteensopivat ikkunat käyvät erinomaisesti rakennuksiin, joiden seiniä ja koko rakennusta rakennetaan nopealla aikataululla”, toteaa Egil Høeg .

Norjan lain mukaan vakituisesti käytössä olevissa työpisteissä tulee olla päivänvaloa tuovat ikkunat. Stavangerin logistiikkakeskuksessa ikkunat ovat lähellä katonrajaa, mutta rakennuksen toimisto-osassa ne kattavat suuremman osan seinää ja tuovat sekä valoa että luovat toimistorakennuksille ominaista miljöötä.

Egil Høeg kertoo, että paneelien asennus ikkunoineen kesti noin 6 kuukautta. Paneeleita seinässä on päällekkäin kahdeksan ja päivässä niitä saatiin asennetuksi kaksi riviä.

 

Luottamusta ei voita mikään

Egil Hoeg kertoo tehneensä yhteistyötä Ruukin Arve Folkestadin kanssa jo 24 vuotta. Laatutuotteiden lisäksi luottamus ja palvelu vaikuttivat Ruukin tuotteiden valintaan myös Stavangerin logistiikkakeskukseen.

”Myös Trondheimin logistiikkakeskuksesta saadut kokemukset Ruukin paneeleista ja Tiklin valmistamista ikkunoista vahvistivat päätöstä valita Ruukki toimittajaksi myös Stavangeriin. Henkilökohtaisia suhteita ja keskinäistä luottamusta ei voita tällä alalla mikään”, painottaa Egil Høeg .

Egil Høeg on ollut alalla jo pitkään. Onnistuneen projektin avaimia hänen mukaansa ovat rakennusprojektin yksityiskohtainen tunteminen, ihan detaljitasolla.

”Ei luulla vaan tiedetään”.

Uusimmat uutiset