Gyproc loi yhteistyöllä kaarevat seinät kööpenhaminalaisen lastentarhaan

helmi 22, 2019

Kööpenhaminaan Nörrebron-kaupunginosaan punatiilisten rakennusten miljööseen on rakennettu 160-paikkainen Forfatterhuset-päiväkoti. Vaikka rakennus sopii miljööseensä erinomaisesti, ei perinteisestä arkkitehtuurista kuitenkaan ole kyse. Rakennuksessa on kaartuvat seinät ja luovalla otteella toteutettu julkisivu.

Ympäristöönsä passeli rakennus

”Tavoitteena oli toteuttaa rakennus, joka sopii alueelle mainiosti ja jonka olemus ei häiritsisi alueen asukkaita”, kertoo Gyprogin projektipäällikkö Søren Rasmussen. Gyproc on osa maailmanlaajuista Saint-Gobain-konsernia.

Gyproc toteutti rakennuksen kaartuvat seinäelementit yhdessä Weberin ja ISOVERin kanssa. Kaarevien seinien jyrkkyys vaihtelee rakennuksen eri kohdissa. Elementit ulottuvat lattiasta kattoon ja perustuvat tunnettuun Gyproc Thermonomic –ulkoseinäjärjestelmään. Se koostuu teräsrangasta, höyrysulusta, ISOVERin eristekerroksesta, kipsilevystä ja Weberin rappauksesta. Rappauksen päällä on neliskanttiset suorakaiteenmuotoiset 120 sentin korkuiset punaiset tiilet, joiden jokaisessa välissä on muutaman sentin levyiset raot. Raot tuovat julkisivuun ilmavuutta ja kolmiulotteisuutta. Kaarevat seinät ja julkisivutiilet tekevät rakennuksesta uniikin.

Yhteistyöllä aikaansaatu

Ruukki Anderslöv toimitti seinäelementtien teräksiset rangat, joissa haastavinta oli profiloida poikittaiset rangat kaareviksi. Rankojen kaarevuus mahdollisti seinien kaarevuuden.

”Olimme jo aikaisessa vaiheessa läheisessä yhteistyössä Cobe-arkkitehtitoimiston kanssa. Saimme heiltä haastavan tehtävän, johon sitten Gyprocilla tutustuimme. Kun rakenne oli suunniteltu, varmistimme sen soveltuvuuden vielä koekappaleella, niin sanotulla mock-upilla”, sanoo Søren Rasmussen.

Kaarevat elementit kehitettiin laajalla, usean toimijan välisellä yhteistyöllä.

”Projekti oli tyypillinen tanskalainen projekti, jossa osaajat kokoontuivat yhteen ja avoimesti työskentelivät päämäärän saavuttamiseksi. Olemme tehneet hyvää yhteistyötä Ruukin kanssa jo kauan ja Ruukilla oli tässä projektissa proaktiivinen ote”, Søren Rasmussen lisää.

Osaaminen karttui uudeksi tuotteeksi

Rakennushankkeen projektisuunnittelutyö aloitettiin vuonna 2013. Projektipäällikkö Rasmussenin mukaan oli luottamuksen osoitus, että heidät pyydettiin mukaan hankkeeseen. Rakennusprojektin onnistuminen riippuu vahvasti toimijoiden koordinoinnista. Esimerkiksi yksistään seinärakentamisessa mukana oli kolme eri rakentajaa.

Gyprocin ja Cobe-arkkitehtien yhteistyö ei ole jäänyt huomaamatta. Forfatterhuset-päiväkoti nimettiin Lontoon Design –museon Vuoden 2015 design -ehdokkaaksi ja se pääsi toiselle kierrokselle Mies van der Rohe –arkkitehtuurikilpailussa, joka on Euroopan suurin arkkitehtuurikilpailu.

Søren Rasmussen iloitsee lopputuloksesta.

”Rakennus on hieno ja siitä tuli täydellisesti arkkitehdin suunnitelman mukainen. Kohde on myös ainutkertainen ja me Gyprocissa opimme tekemään aivan uuden tuotteen. Nyt meillä on ratkaisu myös tuleville asiakkaille, jotka haluavat rakentaa kaarevia julkisivuja.”

Uusimmat uutiset