Cor-Tenilla kontrasteja Majåkerskolanin ilmeeseen

loka 14, 2019

Majåkerskolan on Lidköpingissä, Länsi-Götanmaalla Ruotsissa vuonna 2017 valmistunut koulu, jossa oppilaat voivat käydä koulunsa ensimmäisestä kuudenteen vuosikurssiin asti. Moderni koulu rakennettiin samalle tontille, josta huonokuntoinen vanha koulu oli purettu. Koulun julkisivussa on käytetty Ruukin toimittamia Liberta Cor-Ten –kasetteja.

Majåkerskolan-koulun suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Linkarkitektur. Rakennukselle asetetut vaatimukset tulivat tilaajalta, eli Lidköpingin kunnalta. Koulun tuli olla toiminnallisuuteen pohjautuva oppimismiljöö ja tavoitteena oli luoda koulu, jonka oppimisympäristöt tukevat kestävän kehityksen mukaista käytöstä sekä yksilö- että yhteiskuntatasoilla.

Tutkimustulokset suunnittelun ohjaimiin

Luokkahuoneiden lisäksi Majåkerskolanissa on ruokasali omalla keittiöllä, tilat kouluterveydenhuollolle sekä urheiluhalli pukuhuoneineen. Kouluun on toteutettu miellyttävät, luovat ja joustavat oppimisympäristöt, jotka kannustavat oppilaita uusille ajattelu- ja toimintatavoille.

Arkkitehti Sofia Lilja Linkarkitektur- toimistosta kertoo, että koulun suunnittelussa käytettiin metodina näyttöön perustuvaa suunnitteluanalyysiä (Evidensbaserad Design).  Se on monitieteellinen lähestymistapa, joka perustuu tutkimuksiin siitä, miten fyysinen tila vaikuttaa ihmisiin. Esimerkiksi luonto vaikuttaa ihmisiin rauhoittavasti ja stressiä vähentävästi. Ne suunnitteluratkaisut, joissa luonto oli mahdollista ottaa mukaan rakennukseen, olivat valinnassa etusijalla. Muita arvioituja tekijöitä olivat muun muassa valo, ääni, ilma ja värit.

Ympäristö ja monitoiminnallisuus etusijalla

Lidköpingin kunnan vaatimuksena oli, että koulurakennus täyttää Sweden Green Building Council –järjestön Silver-tasoluokan kriteerit. Suunnitteluun se vaikutti muun muassa siten, että rakennukseen on valittu ympäristömyönteiset rakennusmateriaalit, rakennus on suunniteltu siten, että se hyödyntää luontaista päivänvaloa ja säästää energiaa. Lisäksi sen materiaalit ovat kierrätettävissä.

Tilojen suunnittelussa huomioitiin niiden monikäyttöisyys. Esimerkiksi urheilusali on erotettu muista tiloista niin, että sitä voidaan käyttää myös kouluaikojen ulkopuolella.

Julkisivussa vapaammat kädet

Julkisivun suunnitteluun ei kunnalta tullut tarkkoja ohjeita tai vaatimuksia.

”Koulu sijaitsee keskellä asuinaluetta ja siellä on vanhoja rakennuksia, kuten muun muassa kirkko. Halusimme toteuttaa urbaanin rakennuksen, joka samalla rikkoo alueen yleistä ilmettä”, kertoo Sofia Lilja.

Sofia Lilja toteaa, että rakennusalalla olevat ihmiset suhtautuivat julkisivuksi valittuun Cor-Teniin hyvin innostuneet, mutta joillekin rakentamisalan ulkopuolisille se saattoi aiheuttaa huolta lasten vaatteiden tahriutumisesta.

”Cor-Ten on mielestäni erittäin hieno materiaali julkisivuksi, koska se on rouhea (robust) materiaali ja se vahvistaa koulurakennuksen muotokieltä. Sillä saatiin rakennuksen ulkonäköön toivottuja kontrasteja”, kertoo Sofia Lilja.

Sen lisäksi, että Cor-Tenilla voidaan toteuttaa voimakkaita vastakohtia, kehuu Sofia Lilja sitä rustiikkiseksi materiaaliksi, joka sopii hyvin monenlaisiin rakennuksiin. Se on lämmin, luonnollinen ja elävä tuote. Cor-Tenilla voidaan luoda vahvoja kontrasteja vaaleiden elementtien viereen. Tämä mahdollistaa sen, että rakennusten esteettömyysvaatimukset varsinkin sisäänkäyntien kohdalla toteutuvat. Selkeät kontrastit ovat tärkeitä kaikille, mutta erityisen tärkeitä ne ovat henkilöille, joilla on heikentynyt hahmottamiskyky.

”Rakennuksen julkisivussa on hienoja kontrasteja. Cor-ten tuo lämpöä, tiiliosat viileyttä ja metalliosat tummaa pintaa. Majåkerskolan on erittäin onnistunut ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen”, Sofia Lilja kertoo.

Uusimmat uutiset