Energiatehokkuus ja minimalistisuus lähtökohtina Aprangan toimipaikalle

maalis 14, 2019

Musta, valkoinen ja luonto, nämä elementit olivat inspiraation lähteen Apranga-yhtiön uuden hallinto- ja logistiikkarakennuksen arkkitehtisuunnitteluun.

”Lähtökohtana oli minimalistisuus, väreinä luonnossa esiintyvät musta ja valkoinen. Kaikki muut värithän ovat niiden välissä. Toisena teemana oli liike, jolloin rakennukseen julkisivuun tuotiin eloisuutta julkisivun pystysuorilla lamelleilla ja valaistuksella”, kertoo JP Architektūra -arkkitehtitoimiston projektijohtaja arkkitehti Algirdas Kauŝpėdas,

Apranga on liettualainen yrityskonserni, joka käy vaatteiden, kenkien ja nahkatavaroiden vähittäiskauppaa useiden brändien alla. Noin 200 brändin joukkoon kuuluvat muun muassa Hugo Boss, Mango ja Zara. Uusi toimipiste on jakelukeskus 180 kaupalle Baltiassa.

Portiksi Vilnaan ja ohjeeksi jatkosuunnitteluun

Vuonna 2018 valmistuneessa toimipisteessä on lattiapinta-alaa 15 500 neliön verran, josta hallintorakennuksen osuus on 3 500 neliötä. Logistiikkahalli ja hallintorakennus erottuvat selvästi toisistaan. Tämä oli myös arkkitehtien ehdotus tilaajalle.

”Hallintorakennus on yrityksen käyntikortti ja antaa arvokkaan kuvan yrityksestä. Koko rakennusmassaa ajatellen se tavallaan kelluu ja tulee varastorakennusta enemmän esille, vaikka on sitä huomattavasti pienempi”, kuvailee Algirdas Kauŝpėdas,

”Rakennus sijaitsee vilkkaan tien varrella ja tyylikäs rakennus kaupungin rajalla antaa tyylikkään kuvan myös kaupungista. Siitä on muodostunut tavallaan portti Vilnaan”, kertoo JP Architektūran arkkitehti Andrius Juodpusis, joka myös johti suunnitteluhanketta.

Aiemmin Apranga toimi teollisuusalueella Vilnassa.

”Oli mielenkiintoista suunnitella rakennus täysin tyhjälle tontille, sillä se asettaa lähtökohdan myös tulevalle alueen rakentamiselle”, lisää Algirdas Kauŝpėdas.

Paneelit nykyaikaista rakentamista

Rakennuksen energiatehokkuus ja korkea laatu olivat Aprangan rakennukselle asettamat vaatimukset. Lisäksi sisätilojen tuli olla viihtyisät ja niihin tuli saada työtekijöille kohtaamispaikkoja samaan tapaan kuin vilnalaisille on toreja kaupungissa. Sisustuksen tuli olla klassinen ja selkeä sekä sen tuli olla sopusoinnussa useisiin kulttuureihin, koska myös muotia ja muotitalot ovat eri kulttuureista.

Rakennuksissa käytettiin Ruukin valmistamia sandwich-paneeleja, jotka Andrius Juodpusisin mukaan soveltuvat erinomaisesti logistiikkakeskuksiin, varastoihin ja marketteihin.

”Ne ovat nykypäivän rakentamista. Sandwich-paneeleja voitaisiin käyttää laajemminkin, esimerkiksi kouluissa ja julkisissa rakennuksissa. Niillä rakentaminen on yksinkertaista ja tehokasta, joka on aina kannatettavaa kun rakennetaan yhteiskunnan varoin”, toteaa Algirdas Kauŝpėdas.

Ympäristöä arvostava toimipaikka

Luonto, yhtenä kolmesta pääelementistä, näkyy myös sisätiloissa. Luonto pääsee sisään rakennukseen esimerkiksi sisääntuloaulassa lasisten seiniän kautta.  Hallintorakennuksen työtilat ovat valkoiset, tauko - ja muut tilat värikkäät. Neuvotteluhuoneet on sisustettu vuodenaikojen mukaan, sillä kuten muotisesongeilla ja vuodenajoilla on värinsä, niin nyt on myös neuvotteluhuoneilla.

Rakennuksessa hyödynnetään geotermistä energiaa sekä lämmitykseen että viilennykseen, ja pysäköintialueella on latauspisteet sähköautoille. Ympäristö on huomioitu myös siten, että tontin reunaan on rakennettu melua estävä seinä Ruukin toimittamilla teräslamelleilla. Nyt kuljetuksista johtuva melu ei häiritse naapurustoa.

Palvelulla vapautta luovuuteen

Rakennuksesta haluttiin energiatehokas ja niin siitä myös tuli, se täyttää energialuokan A+ vaatimukset.

Arkkitehti Andrius Juodpusis painottaa, että Ruukin sandwich-paneeleilla oli merkittävä osuus energiatehokkuuden toteutumiseen. Paneeleja käytettiin myös hallinto- ja varastorakennuksen väliseinässä ja niillä toteutettiin tarvittava palosuojaus rakennuksen osien välille. Andrius Juodpusis on todella tyytyväinen Ruukin toimintaan.

”Tuotetuki on hyvä, data on saatavilla ja samoin henkilökohtainen apu, kun sitä tarvitaan. Ruukin tuotevalikoima on laaja ja tuotteilla on pitkä takuu.”

Apringan toimipaikan suunnittelussa Ruukin suunnittelija teki niin sanotun lay-outin eli yksityiskohtaisen, tarkan suunnitelman paneelien määrästä, niiden sijainnista ja miten yksityiskohdat niillä toteutetaan.

”Tämä on tosi hyvä palvelu, meidän ei tarvitse opetella paneeleja ja niiden ominaisuuksiin syvällisesti. Tällöin meille jää aikaa keskittyä luovaan työhön, siihen mitä parhaiten osaamme”, kiittää Andrius Juodpusis.

Uusimmat uutiset