Lohi ui paraatipaikalle Lohjalla

joulu 09, 2019

Lohjan Lohi on helposti saavutettavissa ja hahmotettavissa oleva kauppakeskus, joka on juuri sopivan kokoinen keskisuuren kaupungin keskustaan. Sen toteuttaminen oli tavallaan vastaisku kaupunkikehitykselle, jossa liiketilat rakennetaan pääväylien ja risteysalueiden varteen, keskustojen ulkopuolelle.

Lohjan keskustassa sijaitseva rakennus avattiin asiakkaille 5.9. 2019. Kauppakeskuksessa on 15 myymälää ja 4 ravintolaa ja lattiapinta-alaa kolmikerroksisessa rakennuksessa on 22 000 neliötä.  Maan alla oleva kerros on varattu pysäköinnille.

Ruukki toimitti kauppakeskuksen seiniin Ruukki Life sandwich -paneelit, joiden mineraalieriste on valmistettu kierrätetystä materiaalista. Ruukin paneeleja käytettiin myös sisätiloissa palo-osastojen välillä. Pääosa julkisivuista verhoiltiin Ruukin toimittamilla vaaleilla lamelleilla, joiden väri jäljittelee lumihankea auringonpaisteessa.  Taustavalaistu ja rei'itetty Ruukki Emotion –julkisivujärjestelmä asennettiin sekä rakennuksen kaarevaan julkisivuun että muihin julkisivuihin rytmittämään seinäpintaa.

Kaupungin asemakaava määräsi tarkkaan reunaehdot rakennuksen muodolle, myös kaarevalle julkisivulle.

”Halusimme luonnossuunnitteluvaiheen ratkaisusta poiketen tuoda kaarevaan kulmaukseen väriä ja valoa. Keskustelimme rakennusliikkeen ja Ruukin kanssa asiasta ja perforoitu lamelli osoittautui hyväksi tavaksi, jolla kaarevuutta voitiin korostaa”, kertoo rakennuksen suunnitellut arkkitehti Heikki Käppi.

Keskeisestä paikasta haastetta

Arkkitehti Heikki Käppi liittyi projektiin sen ollessa jo käynnissä. Keskeinen sijainti ja tiukat reunaehdot sekä aiemmat luonnokset asettivat omat haasteensa suunnittelulle. Myös rakennuksen laajuus kaupungin katukuvassa loi suunnittelutyölle omat vaatimuksensa.

Kauppakeskus on kohentanut ympäristönsä ilmettä. Lohjan kaupungin asemakaava-arkkitehti Juha Anttila kertoo, että etenkin kiertoliittymän puoleinen kaareva julkisivu on nyt osa koko keskustan paraatijulkisivua. Nyt kortteli on jälleen osa Lohjan kaupallista keskustaa.

”Julkisivun tehosteena käytetty rei’itetty punertavan sävyinen levy aiheutti rakennusvaiheessa jonkin verran ihmetystä, mutta väri ei näytä synkältä edes lokakuisessa harmaassa säässä.  Lamellien taakse toteutettu hillitty julkisivuvalaistus on saanut kehuja. Sama aihe toistuu myös lasisissa ulkokaiteissa”, kertoo Juha Anttila.

Sokos-tavaratalo ja S-market ovat kauppakeskuksen suurimmat liikkeet, joten ne jatkavat korttelin perinteitä. Suur-seudun osuuskauppa on toiminut tällä paikalla vuodesta 1927.

Kaavamuutos boosterina

Juha Anttila aprikoi, että vuonna 2016 voimaan tullut Lohjan osayleiskaava on toiminut alueen kehitysmoottorina. Kun kadut on uusittu ja monet talot ovat kunnostaneet julkisivujaan, on ilme päivittynyt nykyaikaan. Asemakaavan mukaan korttelin tulee olla yhtenäinen kokonaisuus ja rakennusten ulkoasun tulee lisätä kaupunkimaisen keskustaympäristön laatua ja viihtyisyyttä sekä rakentaminen tulee sopeuttaa ympäröivään miljööseen.

Lohjan Lohi –kauppakeskus on tyylikäs joka ilmansuuntaan ja sen jokainen julkisivu on tavallaan pääjulkisivu. Usein liikerakennusten tekniset alueet, kuten lastauslaiturit ja huoltoalueet rumentavat kaupunkikuvaa. Asemakaavassa todetaankin, että pysäköinti-, jätehuolto-, huolto-, varasto- ja tekniset tilat sekä talotekniikan vaatimat rakenteet eivät saa erottua hallitsevina julkisivuissa.

Suunnittelu selätti haasteet

”Totta kai se tuntuu hyvältä, kun näkee valmiin rakennuksen, joka on luovutettu asiakkaalle sovittuna aikana”, toteaa rakennusliike Jatke Oy:n tuotantopäällikkö Pasi Siikaluoma rakennusprojektin jälkeen.

Rakennusyhtiö Jatke Oy:llä oli päävastuu rakennushankkeesta, johon rakentamisen lisäksi kuului myös suunnittelun kokonaisvastuu.

Rakennusprojekti tontilla alkoi vanhojen, eri aikakausilla rakennettujen rakennusten purkamisella, ja varsinaiset rakennustyöt tontilla alkoivat elokuussa 2017. Rakennusvaihetta kesti hieman yli kaksi vuotta.

Pasi Siikaluoma toteaa, että rakennettaessa keskusta-alueella, tulee logistiikka suunnitella tarkoin, sillä rakennuksen ympärillä ei ole laajoja alueita varastoinnille.

Myös rakennuksen muoto toi haasteita. Rakennus pohjautuu pitkiin palkkeihin, joiden asentaminen rakennuksen sivuilta ei olisi onnistunut. Tämä ratkaistiin asentamalla palkit rakennuksen sisältä ulospäin. Rakennuksen rungossa ei ole suoria kulmia, joka lisäsi paikallaan rakentamista ontelolaattojen kohtaamispaikoissa.

Suorakulmaisilla tuotteilla kaareva julkisivu

Palataan vielä rakentamiseen ja kaarevan julkisivun kiemuroihin. Julkisivulamellien ja valaistuksen takana on sandwich-paneeleista rakennettu seinä. Haasteena oli se, miten suorakaiteen muotoisten paneelien päälle saadaan lamellit asennettua niin, että seinästä tulee saumaton ja kaareva.

”Tässä onnistuimme hyvin – erittäin tarkalla suunnittelulla. Jokaiselle orrelle, joihin lamellit kiinnitettiin, tehtiin tarkka asennussuunnitelma. Myös lamellien päätyihin tehtiin pystysuuntainen vinoleikkaus, jotta kaarevuudesta johtuvaa rakoa ei lamellien väliin jäisi”, toteaa Pasi Siikaluoma.

Rakennusyhtiö Jatkeelle tämä projekti oli myös osaamista kasvattava. Pasi Siikaluoman mukaan tämän jälkeen he eivät säikähdä enää minkäänlaisia julkisivuprojekteja. Lopputulokseen ja Ruukkiin hän on erittäin tyytyväinen.

”Ruukki onnistui tässä hankkeessa loistavasti, myyntihenkilöstö oli kiinnostunut viemään projektin eteenpäin, eikä ainoastaan myymään tuotetta”, kehuu Pasi Siikaluoma.

”Ruukin tuotteet osoittautuivat mielenkiintoisiksi vaihtoehdoksi suunnitelman toteuttamiseen. Lisäksi Ruukin avusta ja tuotetietoudesta olivat suuri apu valintoihimme, palvelu oli asiantuntevaa. Lopputulos on juuri sovitun mukainen”, lisää rakennuksen suunnitellut arkkitehti Heikki Käppi.

”Lohjan Lohesta on tullut Lohjan maamerkki ja se erottuu kyllä keskustan muista rakennuksista”, Jatke Oy:n Pasi Siikaluoma kiteyttää.

Katso video:

Uusimmat uutiset