Mariahallen Helsingborgis – maamärk, mis iseloomustab kasutajaid

mai 28, 2019

2019. aasta mais avatakse Rootsi linna Helsingborgi Mariastadi linnaosas uus spordikeskus. Viimase 15–20 aasta jooksul on Mariastadis toimunud suur areng. Piirkonda rajati raudteejaam ning peagi lisandub uus pallisaali ja võimlemissaaliga spordikeskus. Teisel korrusel on ruumid noorteürituste ja koosviibimiste korraldamiseks. Hoone projekteerimist alustati 2018. aastal, tellijaks oli Helsingborgi linnavalitsus, projekti autor on arhitekt Henrik Troedson arhitektuuribüroost Sweco Architects.

Et linna keskel asuva spordikeskuse fassaad on vaadeldav igast küljest, tuli ehitis ümbruskonda sulandada ja kujundada hoone välisilme selliselt, et see mõjuks ka aastakümnete möödudes värskena.

Kastid esinduslikku kohta ei sobi

Helsingborgi linnavalitsuse nõue oli, et uue spordikeskuse hoone ei tohi olla igav kast. Arhitekt Henrik Troedsoni sõnul mõeldi projekteerimisel hoone tegelikele kasutajatele, s.t lastele ja noortele. Hoone mõjub dominantsena nii värvi kui ka kuju poolest. Fassaadil on kasutatud nii tellist kui ka terast. Mariastadi majad on enamasti tellisvoodriga.

„Sellel hoonel on mitu nägu. Kõige muljetavaldavam on ta õhtul, kui terasest fassaadikassettide taga süttivad tuled ning perforeeritud teraspaneelide tagant kumab türkiissinine valgus. Päeval moodustavad paneelide mustrid olenevalt sellest, kustpoolt hoonet vaadata, erinevaid vaateid,“ selgitab Henrik Troedson.

Mustritele polnud üht kindlat inspiratsiooniallikat – paljudest eri allikatest saadud ideid arendati projekteerimise käigus edasi. Sama muster kordub hoone sees olevatel akustikapaneelidel.

„Pea kõik uued hooned tekitavad tundeid. Tõenäoliselt on see nii ka praegusel juhul. Hoonetele on väga raske anda kiiret hinnangut, esmalt peavad nad leidma maastikul oma koha,“ mõtiskleb Henrik Troedson.

Energiatõhusus peab olema

Projekti koostamisel lähtuti spordikeskuses vajalikest rajatistest, ehituseeskirjadest ja krundi suurusest.

Helsingborgi linnavalitsuse nõue oli, et hoones peab olema õppeks sobiv spordisaal. Krundi suurus oli piisav, et ehitada selle kõrvale rühmvõimlemise saal. Kliendil oli veel üks nõue, seekord keskkonnaalane. Hoone energiatõhusus pidi olema Rootsi ehituseeskirjades sätestatud normidest 25% parem.

Henrik Troedson ütles, et nende Rootsi partner võttis Ruukkiga ühendust juba enne projekteerimisetapi algust, koos uuriti, kuidas hoonet Ruukki tooteid kasutades ehitada. 

Ruukki pakutud lahendus hõlmas energiapaneele seintele, eritellimusel perforeeritud terasest fassaadikassette, valgustust ja fassaadikassettide tagaküljele paigaldatud valgustuse tugikonstruktsioone.

„Otsustasime Ruukki kasuks, kuna neilt saime nii paneelid kui ka fassaadikassetid, see muutis meie töö lihtsamaks. Ruukki andis meile paneelide paigaldamiseks ka detailse plaani,“ lisas Henrik Troedson tänulikult.

VIIMASED UUDISED