Ühes Kopenhaageni lasteaias sündisid koostöös Gyproc’iga ümarad nurgad

veebr 26, 2019

Kopenhaageni Nørrebro linnaosa lasteaias „Forfatterhuset“ on kohti 160 lapsele. Nørrebrole on iseloomulikud punasest tellisest hooned. Kuigi lasteaed sulandub ümbruskonda suurepäraselt, on see hoopis teistsugune kui sealsed traditsioonilise arhitektuuriga hooned.  Hoone nurgad on ümarad, fassaadilt aimub loovust projekteerimises.

Hoone sobitamine ümbrusega

„Eesmärgiks oli luua ajaloolisse ümbrusse sulanduv hoone, mis ei häiriks kohalikke elanikke,“ selgitab Gyproc’i projektijuht Søren Rasmussen. Gyproc kuulub ülemaailmsesse Saint-Gobain’i kontserni.

Gyproc lõi koostöös oma sõsarettevõtete Weber ja ISOVER-ga hoone kaarjad seinaelemendid.  Kaarjate osade kumerus on hoone eri osades erinev. Elemendid ulatuvad korruselt korrusele, põhinevad teada-tuntud välisseinasüsteemil Gyproc Thermonomic, mis koosneb liistudest ja profiilidest, kipsplaatidest, aurutõkkest, isolatsioonikihist, ISOVERi soojustusest ja Weber’i viimistlusest.

Hoone fassaadil on kasutatud oranži krohvi. Fassaadile kerguse ja ruumilisuse lisamiseks paigaldati krohvile vertikaalsed õhukesed 120 cm pikkused punasest tellisest lamellid. Ümarad nurgad ja fassaadimüüritis muudab hoone ainulaadseks.

Loodud meeskonnatöös

Seinaelementide terasroovid ja -liistud tarnis Ruukki Anderslövi tehas. Kõige keerulisem oli profileerida roovid selliselt, et need oleksid hoone ümarate nurkade teostamiseks piisavalt painutatavad.

„Tegime algusest peale tihedat koostööd Taani arhitektuuribürooga Cobe. Nad andsid meile keerulise ülesande, tänu millele õppisime palju Gyproc’i kohta. Kui konstruktsioon oli projekteeritud, tegime sobivuse väljaselgitamiseks maketid,“ räägib Søren Rasmussen.

Kaarjad elemendid töötati välja meeskonnatöös.

„See projekt oli tüüpiline Taani projekt, kus osapooled tulevad kokku ja teevad eesmärgi saavutamise nimel koostööd. Meil on pikaajaline hea koostöö Ruukkiga, kellel oli selles projektis initsiatiivikas roll,“ lisab Søren Rasmussen.

Kompetents päädis uue tootega

Hoone projekteerimist alustati aastal 2013. Projektijuht Rasmusseni sõnul tähendas kutse projektis osaleda usaldust. Ehitusprojekti edu oleneb kõigi osapoolte töö koordineeritusest. Näiteks seinte ehitusega oli seotud kolm erinevat ehitusettevõtet.

Gyproc’i ja Cobe arhitektide vaheline koostöö ei jäänud märkamata. Lasteaed „Forfatterhuset“ esitati Londoni disainimuuseumi 2015. a arhitektuuriauhinna kandidaadiks ja jõudis Euroopa Liidu kaasaegse arhitektuuri auhinna (Mies van der Rohe auhinna) – Euroopa suurima arhitektuurikonkursi – teise vooru. 

Søren Rasmussen on tulemusega väga rahul.

„Hoone on kaunis ja täpselt selline, nagu arhitekti ettekujutuses. Ühtlasi on hoone ka ainulaadneja meie Gyproc’is lõime täiesti uue toote. Nüüd on meil lahendus tulevastele klientidele, kes soovivad samuti kaarjaid fassaade.

VIIMASED UUDISED