Auväärne koht Lohjas

jaan 20, 2020

Lohi ostukeskus Lohjas on hõlpsasti ligipääsetav ja omanäolise välimusega hoone, mis oma mõõtudelt on täiuslik keskmise suurusega linna jaoks. See ostukeskus oli omamoodi vastureaktsioon linna arendamisele, kus kaubandushooned ehitatakse linnakeskustest väljapoole peateede ja ristmike kõrvale.

Lohja keskel, tunnise autosõidu kaugusel Helsingist asuv hoone avati avalikkusele 5. septembril 2019. Ostukeskuse kolme korruse 22 000 ruutmeetrisel pinnal on 15 kauplust ja 4 restorani. Maa-alusel keldrikorrusel on parkimisala.

Ruukki tarnis ostukeskuse seinte jaoks Ruukki life-paneelid, mille üheks eripäraks on taaskasutatud mineraalvillast isolatsioon. Ruukki sandwich-paneele kasutati ka ostukeskuse sees tuletõkkesektsioonide ehitamiseks. Suurem osa fassaadist kaeti Ruukki tarnitud heledate fassaadilamellidega. Lamellide värv imiteerib just kui sillerdavat lund päikesepaiste käes. Fassaadi sünkroniseerimiseks seinapinnaga paigaldati nii kaarjatele fassaadiosadele kui ka muudele fassaadidele perforeeritud Ruukki Emotion fassaadisüsteem koos taustvalgusega.

Lohja linnaplaneering seadis ranged nõuded hoone kujule ja seal hulgas ka kaarjale fassaadile.

„Erinevalt projekti arendusetapist tahtsime tuua hoone kaarjasse nurka värvi ja valgust. Arutasime asja ehitusettevõtte ja Ruukkiga ning perforeeritud fassaadilamellid osutusid heaks viisiks kaarja nurga esiletõstmiseks,” ütleb hoone arhitekt Heikki Käppi.

Keskne asukoht oli suur väljakutse

Arhitekt Heikki Käppi liitus projektiga alles pärast selle algust. Hoone projekteerimisel oli suureks väljakutseks nii keskne asukoht, ranged nõuded ja varasemad visandid kui ka hoone suurus linnapildis.

Ostukeskus parandas oluliselt ümbruskonna ilmet. Lohja linnaplaneerimise arhitekt Juha Anttila ütleb, et kaarjas fassaad, eriti ringristmiku poole jääval küljel, on nüüd linnakeskuses aukohal. Kvartal on taas integreeritud Lohja kaubandusrajooni südamesse.

„Fassaadi esiletõstmiseks kasutatud perforeeritud roostevärvi paneelid üllatasid veidi ehitusetapil, aga halli oktoobrikuise ilmaga ei paista see värv sugugi nii sünge. Tagasihoidlik fassaadivalgustus lamellide taga on saanud positiivset tagasisidet. Sama ilmet on korratud ka välistel klaasbarjääridel,” ütleb Juha Anttila.

Kaubanduskeskuse suurimad jaemüüjad on kaubamaja Sokos ja S-market, kes ühtlasi jätkavad kvartali traditsiooni. Kooperatiiv Suur-Seudun Osuuskauppa on siin olnud 1927. aastast.

Uus jõud tänu muutunud planeeringule

Juha Anttila arvates on ala arendust juhtinud 2016. aastal jõustunud Lohja üldplaneering. Nüüd, kus tänavad on korda tehtud ja paljude hoonete fassaadid renoveeritud, on ala saanud uue ilme. Linna planeeringu kohaselt peab kvartal moodustama ühtse terviku. Hooned peavad oma välimusega täiustama linnakeskuse keskkonna kvaliteeti ja kasutajasõbralikkust ning hoone peab olema ümbrusega harmoonias.

Lohi ostukeskus näeb välja elegantne igast küljest vaadatuna ja omal moel on hoone iga fassaad just kui peafassaad. Ärihoonete tehnilised alad, nagu kaubalaadimis- ja teenindusalad, sageli moonutavad linnapilti. Linnaplaneering nägi ette, et parklad, jäätmekäitlustaristu, teenindus-, ladustamis- ja tehnilised hooned üheskoos mehaaniliste ja elektrisüsteemide jaoks mõeldud hoonetega ei tohi välisilmes silma torgata.

Projekteerimisel saadi raskustest üle

„Loomulikult on väga meeldiv näha valmis hoonet, mis kliendile sai õigeaegselt üle antud,” ütleb ehitusfirma Jatke Oy tootmisjuht Pasi Siikaluoma pärast projekti lõppu.

Ehitusfirma Jatke Oy oli põhivastutaja ehitusprojekti eest. Nende ülesanne oli lisaks ehitustöödele hallata ka üldist projekteerimist.

Ehitamist alustati möödunud aastakümnetest pärit vanade hoonete lammutamisega antud territooriumil ning tegelik ehitustöö algas 2017. aasta augustis ja kestis kaks aastat. Ehitustööd kestsid kokku veidi üle kahe aasta.

Pasi Siikaluoma selgitab, et logistiline lähenemine linnakeskuses nõudis hoolikat planeerimist, sest hoone ümbruses polnud palju suuri ladustamisalasid.

Ka hoone kuju valmistas palju peamurdmist. Hoone konstruktsioon on ehitatud kasutades pikki talasid, mida oli võimatu paigaldada hoone väliskülgedelt. Olukord lahendati sellega, et talad paigaldati hoone seest väljapoole. Kuna hoone karkassis puuduvad täisnurgad, tuli kohapeal teha rohkem tööd õõnespaneelide liitekohtadega.

Kaarjas fassaad täisnurksetest toodetest

Tulles tagasi konstruktsiooni ja kaarja fassaadi keerukuse juurde, koosneb sein sandwich-paneelidest, mille peal on fassaadilamellid koos valgustusega. Üks tõelisi väljakutseid selle projekti puhul oli, kuidas paigaldada lamellid ristkülikukujuliste paneelide peale sellist, et tekiks jätkudeta kaarjas fassaad.

„Tänu täpsele planeerimisele saime sellega hästi hakkama. Iga tala jaoks, mille külge lamellid kinnitati, koostati täpne paigaldusplaan. Paneelide otstesse tehti vertikaalne diagonaalne sisselõige, et kumeruse tõttu ei oleks paneelidel vahet sees,” selgitab Pasi Siikaluoma.

Ehitusfirma Jatke suurendas selle projektiga ka oluliselt oma oskusteavet. Pasi Siikaluoma sõnul ei valmista pärast seda projekti enam ühegi fassaadiprojekti teostamine raskusi. Ta on väga rahul nii projekti tulemuse kui ka koostööga Ruukkiga.

„Ruukki oli selles projektis suurepärane koostööpartner. Nende müügiesindajate jaoks oli just projekti edenemine väga oluline mitte ei keskendutud ainult toodete müümisele,” räägib Pasi Siikaluoma vaimustatult.

„Ruukki tooted osutusid projekti elluviimisel huvitavaks alternatiiviks. Lisaks sellele oli Ruukki abist ja oskuslikust toodete tundmisest meie valikutes suurt kasu. Nad jagasid meiega oma asjakohaseid nõuandeid. Tulemus oli täpselt selline, nagu sai esialgu kokku lepitud,” lisab hoone arhitekt Heikki Käppi.

„Lohi ostukeskusest on saanud Lohja maamärk ja see paistab keskuse teiste hoonete seast märkimisväärselt silma,” lausub kokkuvõtteks Pasi Siikaluoma firmast Jatke Oy.

VIIMASED UUDISED