Budova Mariahallen v Helsingborgu odráží své uživatele

V 27, 2019

Čtvrť Mariastad ve švédském Helsingborgu bude mít v květnu 2019 nové sportovní centrum. V posledních 15–20 letech prošla tato čtvrť významným vývojem. Vznikla zde železniční stanice a brzy nebude chybět ani sportovní centrum.

Ve sportovním centru bude hala na míčové hry a hala pro gymnastiku. Ve druhém patře jsou prostory pro mládež, kde lze pořádat akce a setkání. Projekt výstavby byl zahájen v roce 2018, objednalo si ho město Helsingborg a návrh měl na starosti Henrik Troedson ze společnosti Sweco Architects.

Sportovní centrum je umístěno ve středu čtvrti a fasáda budovy je vidět ze všech stran. Bylo proto nutné, aby budova dobře splynula s okolím a její vzhled byl vhodný i pro následující desítky let.

Na tak nápadném místě nesmí být žádná krabice

Město Helsingborg mělo podmínku, že sportovní centrum nesmí být žádná nudná krabice. Podle architekta Henrika Troedsona návrh zohledňuje skutečné uživatele budovy, tedy děti a mládež. Budova má dominantní vzhled, co se týče barvy i tvaru. Na fasádu bylo použito zděné i ocelové obložení. Budovy v Mariastadu jsou obvykle obložené cihlami.

„Budova má mnoho tváří. Nejpůsobivější je večer, když se za ocelovými fasádními kazetami rozsvítí světla a perforovanými ocelovými panely prosvítá jejich tyrkysová barva. Přes den vzory panelů vytvářejí různé vzhledy v závislosti na tom, odkud se na budovu díváte,“ vysvětluje Henrik Troedson.

Vzor čerpal inspiraci z mnoha různých zdrojů a v průběhu plánování se vyvíjel. Stejný vzor se opakuje v akustických panelech uvnitř budovy.

„Téměř všechny nové budovy vyvolávají nějaké pocity. To samé bude pravděpodobně platit i v tomto případě. Je velmi těžké posuzovat budovy hned po dostavení – nejprve si musí najít místo v krajině,“ říká Henrik Troedson.

Energetická úspornost je nutná

Provozní rámec pro návrh tvořila zařízení, která jsou ve sportovním centru potřeba, stavební předpisy i velikost parcely, které byly k dispozici.

Město Helsingborg požadovalo, aby v budově byla sportovní hala pro výuku. Parcela byla dost velká i na postavení haly pro skupinovou gymnastiku. Zákazník měl také další požadavek, tentokrát z hlediska životního prostředí. Energetická úspornost budovy musí být o 25 % lepší, než vyžadují švédské stavební předpisy.

Podle Henrika Troedsona švédský partner kontaktoval firmu Ruukki již před začátkem projektové fáze a společně zkoumali, jak lze budovu postavit za použití produktů Ruukki. 

Dodávka společnosti Ruukki obsahovala energy panely na stěny, ocelové fasádní kazety s podsvícením perforované dle požadavků zákazníka a konstrukci pro osvětlení, která byla nainstalována na zadní straně kazet.

„Společnost Ruukki jsme vybrali proto, že byla schopna dodat panely i fasádní kazety, což nám usnadnilo práci. Ruukki nám dokonce poskytla podrobný plán, jak panely nainstalovat,“ dodává vděčný Henrik Troedson.

Nejnovější zprávy