Místní chlouba ve městě Lohja

I 20, 2020

Nákupní centrum Lohi ve městě Lohja je snadno dostupné, rozpoznatelné a má tu správnou velikost pro centrum města střední velikosti. Obchodní centrum svým způsobem reagovalo na rozvoj měst, kde se komerční prostory stavěly podél hlavních silnic a křižovatek, mimo městská centra.

Budova byla pro veřejnost otevřena 5. září 2019 v centru města Lohja, hodinu jízdy od Helsinek. Obchodní centrum je sídlem pro 15 obchodů a 4 restaurace a má rozlohu 22 000 metrů čtverečních rozloženou na 3 podlažích. Podzemní podlaží je určeno pro parkování.

Společnost Ruukki dodala na stěny obchodního centra Ruukki Life sendvičové panely, které mají minerální izolaci, vyrobenou z recyklovaného materiálu. Panely Ruukki byly použity také uvnitř nákupního centra mezi požárními oddíly. Většina fasády byla obložena světlými fasádními lamelami, dodanými společností Ruukki. Barva lamel připomíná sníh na slunci. Na zaoblenou i další části fasády byl instalován perforovaný fasádní systém Ruukki Emotion s podsvícením, aby spolu povrch stěn ladil.

Stavební plán města Lohja stanovil přísné podmínky na podobu budovy, včetně zaoblené fasády.

„Na rozdíl od fáze vývoje návrhu, jsme chtěli přinést barvu a světlo do zaoblené části. Diskutovali jsme o této záležitosti se stavební společností a také se společností Ruukki a perforovaná lamela se ukázala jako dobrý způsob, jak zvýraznit zaoblenou část fasády,“ říká architekt Heikki Käppi, který budovu navrhl.

Umístění v centru bylo výzvou

Architekt Heikki Käppi se k projektu připojil až po jeho zahájení. Poloha v centru a přísné podmínky, stejně jako dřívější návrhy, také představovaly výzvu pro projekt, stejně jako velikost budovy v městské scenérii.

Nákupní centrum zhodnotilo vzhled okolí. Architekt Juha Anttila z urbanistického plánování města Lohja říká, že zaoblená fasáda, zejména na straně kruhového objezdu, nyní představuje chloubu centra města. Tato část města se znovu integrovala do komerčního centra v Lohja.

„Perforované červené panely použité jako zvýraznění fasády zpočátku ve fázi výstavby vyvolávaly určité překvapení, ale barva v šedivém říjnovém počasí nevypadá vůbec ponuře. Decentní osvětlení fasády za lamelovými panely si vysloužilo pochvalné komentáře. Stejné téma se opakuje také u vnějších skleněných bariér,“ říká Juha Anttila.

Obchodní dům Sokos a S-market jsou největšími maloobchodníky v nákupním centru a pokračují v tradicích městské části. Družstvo Suur-seudun osuuskauppa zde působí již od roku 1927.

Posílení díky změně plánu

Juha Anttila se domnívá, že hlavní plán města Lohja, který vstoupil v platnost v roce 2016, vedl k rozvoji této oblasti. Tato část města nyní získala novou podobu, protože byly zrekonstruovány ulice a u mnoha budov se renovovaly fasády. Podle územního plánu by měla městská část tvořit soudržnou jednotu a vzhled budov by měl zvyšovat kvalitu a malebnost prostředí městského centra a výstavba musí ladit s okolím.

Nákupní centrum Lohi vypadá elegantně ze všech stran a svým způsobem je každá fasáda hlavní fasádou. Technické části, jako jsou nakládací prostory a prostory zázemí komerčních budov, často narušují městskou scenérii. Územní plán požaduje, aby na fasádách nebyly patrné parkovací, odpadové, servisní, skladovací a technická zařízení spolu s konstrukcemi vyžadovanými mechanickými a elektrickými systémy.

Design překonal výzvy

„Je samozřejmě skvělé vidět hotovou budovu, která byla zákazníkovi předána v termínu,“ říká po dokončení projektu Pasi Siikaluoma, vedoucí výroby ve stavební společnosti Jatke Oy.

Stavební společnost Jatke Oy měla hlavní odpovědnost za stavební projekt, který kromě skutečných stavebních prací zahrnoval i celkovou odpovědnost za projektové práce.

Stavební projekt začal demolicí starých budov z různých dob a samotné stavební práce začaly v srpnu 2017 a trvaly dva roky. Fáze výstavby trvala něco přes dva roky.

Pasi Siikaluoma vysvětluje, že logistika v centru města vyžadovala pečlivé plánování, protože kolem budovy nebyly žádné větší plochy pro skladování.

Tvar budovy také představoval výzvy. Budova je postavena pomocí dlouhých nosníků, které by nebylo možné instalovat ze strany budovy. To bylo vyřešeno instalací nosníků z vnitřní části budovy směrem ven. Protože ve skeletu budovy nejsou žádné pravé úhly, znamenalo to více prací na místě ve spojích konstrukce.

Zaoblená fasáda s použitím pravoúhlých výrobků

Pokud se vrátíme ke stavbě a složitosti zaoblené fasády, za fasádními lamelovými panely a osvětlením byla postavena stěna ze sendvičových panelů. Výzvou bylo, jak nainstalovat lamely na pravoúhlé panely a vytvořit tak hladkou zaoblenou stěnu.

„Díky přesnému plánování jsme to zvládli dobře. Pro každou vaznici, na které byly umístěny lamely, byl sestaven přesný plán montáže. Na koncích lamelových panelů byl proveden svislý diagonální řez, takže zaoblení nemělo za následek mezeru mezi lamelovými panely,“ vysvětluje Pasi Siikaluoma.

U stavební společnosti Jatke tento projekt stavěl také na její kompetenci. Pasi Siikaluoma říká, že od dokončení projektu, by je už žádný typ fasády nevyvedl z konceptu. Velmi ho těší, jak výsledek projektu, tak spolupráce se společností Ruukki.

„Ruukki byla při projektu skvělá, prodejci se opravdu snažili posunout tento projekt vpřed a nechtěli jen prodat produkty,“ nadšeně říká Pasi Siikaluoma.

„Produkty společnosti Ruukki se ukázaly jako zajímavá volba k provedení projektu. Kromě toho byla asistence Ruukki a znalost produktů velkou pomocí při našem výběru. Poskytovali také odborné poradenské služby. Výsledkem bylo právě to, co bylo dohodnuto,“ dodává architekt Heikki Käppi, který budovu navrhl.

„Nákupní centrum Lohi se stalo ve městě Lohja mezníkem a vyjímá se mezi ostatními budovami v centru,“ shrnuje Pasi Siikaluoma z Jatke Oy.

Nejnovější zprávy