Zlatá komerční budova v harmonii s prostředím

IX 09, 2019

Vedle dálnice mezi Stockholmem a Gothenburgem, asi 4 km východně od Eskilstuny, bude brzy dokončena nová budova. Zlatá barva a okna na jižní straně této komerční budovy ji odlišují.

Budovu navrhla architektka Elin Pantzare a je ve vlastnictví investiční společnosti Frost - Fastighets&Markentrepenad. Stavební práce začaly v září 2018 a prostory byly připraveny k použití v květnu 2019.

Komerční budova má podlahovou plochu necelých 1 000 metrů čtverečních, je domovem pěti společností a je zde také obytné apartmá. 

Podle Lukase Frosta ze společnosti Frost - Fastighets&Markentrepenad mají již všechny prostory své nájemníky. V přízemí se brzy otevře obchod, truhlářská dílna, odtahová služba a garáž. Je zde také obytné apartmá, které bude k dispozici jako dočasné ubytování. První patro budovy bude obsahovat otevřené prostory pro kancelářské použití.

 

Barva v souladu s přírodním prostředím

Společnost Ruukki dodala sendvičové panely pro stěny budovy. Architektka Elin Pantzare si vybrala zlatou barvu, což podle ní dalo budově téměř lesklý vzhled, který je příjemný na pohled.

„Barva budovy se ve skutečnosti mění s množstvím slunečního světla. Na podzim jsem si všimla, že budova splývá s barvou okolní přírody a že žlutá tráva a zlatohnědé listy s budovou ladí. Dokonce i štěrk na zemi má stejnou barvu,“ říká Elin Pantzare.

Komerční budova byla postavena na místě dřívějšího domu mimo plánovanou stavební zónu. Velikost pozemku omezovala rozměry budovy, která odpovídá běžným proporcím a nenarušuje rovnováhu okolního prostoru. Sousedé nepovažovali nově příchozí za problém a proti výstavbě nebyly žádné námitky.

 

Efektivita stavby se odrazila na rozpočtu společnosti

Budova nabízí vynikající zázemí pro drobné podnikatele, pro které je nájemné významným faktorem, zejména v počátečních fázích podnikání.

„Při budování něčeho nového musí být budova cenově konkurenceschopná, což se přirozeně odráží v nájemném. Naším cílem bylo dokončení budovy v přísném časovém harmonogramu. Časový plán také ovlivňuje cenu budovy a v konečném důsledku i nájmy,“ říká Lukas Frost s ohledem na budoucnost klientů.

Náklady budovy během její životnosti ovlivňuje také energetická účinnost dosažená pomocí panelů, “dodává.

„Panely Ruukki byly zvoleny s ohledem na životní prostředí. Energetická účinnost byla jedním z hlavních kritérií budovy,“ pokračuje Elin Pantzare.

Ruukki Life energy panely zvyšují energetickou efektivitu budovy a jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů. Minerální vlna použitá jako izolační materiál byla vyrobena téměř výhradně z recyklovaného skla.

Zlatá barva a zajímavě umístěná okna na jižní straně budovy upoutají pozornost i při pohledu na budovu z rychle projíždějícího auta.

„Barva dodává určitý nádech důstojnosti a lidé si budovy všimnou. Pozitivní vyjádření jsme dostali již nyní, i když není budova zcela uvedena do provozu,“ říká velmi potěšeně Elin Pantzare.

Nejnovější zprávy