Okładzina Ruukki dla budynku biurowego futurystycznego kompleksu MAX IV

sty 31, 2017


MAX IV to nowej generacji centrum badawcze promieniowania synchrotronowego zlokalizowane w Lund, w Szwecji. To najmocniejszy synchrotron na świecie, posiadający trzy akceleratory. Największy z pierścieni akumulujących ma obwód 528 metrów. Max IV jest największą tego typu inwestycją dla centrum badawczego w Szwecji, wartą około 640 milionów euro. Jego budowa rozpoczęła się w czerwcu 2010 roku, a obiekt zaczął swoją działalność latem 2016 roku.

Ruukki dostarczyło okładzinę dla pięciokondygnacyjnego budynku biurowego wchodzącego w skład tego kompleksu. Okładzina wykonana została przy użyciu paneli elewacyjnych Ruukki Lamella Straight 100 z aluminium w kolorze białym.

Dyrektor ds. komunikacji w laboratorium MAX IV, Tutti Johansson Falk, podkreśla, że wiele osób odwiedzających budynek zwraca uwagę na jego wygląd i komentuje go.

„Uważają, że budynek jest bardzo ładny i nietypowy jak na centrum badawcze, i w zasadzie bardziej przypomina statek kosmiczny, który wylądował na błotnistych terenach Lund. Wygląda bardzo futurystycznie. I o to właśnie chodzi, gdyż nasze badania dotyczą przyszłości; tego, w jaki sposób będziemy w stanie tworzyć produkty i procesy, które poradzą sobie z globalnymi wyzwaniami w obszarze zdrowia, żywności, energii, transportu i środowiska”, mówi Tutti Johansson Falk, dyrektor ds. komunikacji w laboratorium MAX IV.

Wyjątkowość Max IV znalazła uznanie w międzynarodowych konkursach. Obiekt zdobył pierwszą nagrodę w konkursie Best Futura Project, będącym jedną z kategorii podczas MIPIM, międzynarodowych targów nieruchomości, które odbyły się w Cannes, we Francji, w 2014 roku. Szwedzka Izba Budownictwa wybrała MAX IV jako najlepszy projekt budowlany BREEAM i najbardziej proekologiczny projekt budowlany (projekt Miljöbyggnad) w 2015 roku.

Dostawa Ruukki

Panele elewacyjne Lamella Straight 100 z aluminium 1,5 mm z powłoką Hiarc w kolorze białym RAL 9003.

LABORATORIUM MAX IV

  • Koszt: około 640 milionów euro
  • Położenie kamienia węgielnego: 22 listopada 2010 r.
  • Inauguracja: czerwiec 2016
  • Obecnie w laboratorium MAX IV pracuje około 200 osób
  • Lokalizacja: Lund, Szwecja
  • Klient/właściciel: Fastighets AB ML 4

Partnerzy

  • Projekt konstrukcji: Tyrens
  • Projekt architektoniczny: Snøhetta, Oslo
  • Wykonawca: Peab AB